Η Χορωδία Δήμου Στροβόλου ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 1991. Είναι μικτή, τετράφωνη χορωδία και αποτελείται από 50 περίπου μέλη. Tην καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία έχει ο Στέλιος Καραολής, ενώ στο πιάνο συνοδεύει η Έλενα Αριστοδήμου.

Η χορωδία, από τη συγκρότησή της, αλλά και κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της, έθεσε υψηλούς στόχους, όπως η καλλιτεχνική προσφορά στο χώρο της χορωδιακής μουσικής, η ανάπτυξη της ευρύτερης μουσικής παιδείας στον Δήμο Στροβόλου και στην Κύπρο γενικότερα, η διατήρηση και συνέχιση της μουσικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, καθώς επίσης και η συνεργασία με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει τραγούδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, έργα καταξιωμένων Κυπρίων, Ελλήνων και ξένων συνθετών, δημοτική μουσική από την Κύπρο και τον ευρύτερο Ελληνισμό, θρησκευτική μουσική, καθώς και έργα εμπνευσμένα από τους αγώνες της Κύπρου για λευτεριά και δικαίωση. 

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της χορωδίας υπήρξαν οι αξιόλογες συναυλίες-αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες, όπως το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με την ευκαιρία των ογδοντάχρονων του, σε συνεργασία με τον Μανώλη Μητσιά και την ορχήστρα του (2005), και το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, σε συνεργασία με τον Κύπριο καλλιτέχνη Νικόλα Στυλιανού (2006). Άλλες μεγάλες εκδηλώσεις υπήρξαν τα αφιερώματα στην Εθνική Παλιγγενεσία και το Πάσχα, σε συνεργασία Λάκη Χαλκιά (2008), στο ρεμπέτικο τραγούδι, σε συνεργασία με την Ορχήστρα Χρωμάτων (2009), καθώς και τα διάφορα αφιερώματα στο Δημοτικό τραγούδι, που κάλυψαν ένα μεγάλο φάσμα της ευρύτερης ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης.

Το 2001, με την ευκαιρία των δέκα χρόνων λειτουργίας της, η χορωδία ηχογράφησε και κυκλοφόρησε σε ψηφιακό δίσκο 12 τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο της. Επιπλέον, το 2006 ο Δήμος Στροβόλου κυκλοφόρησε επίσης σε ψηφιακό δίσκο την ηχογράφηση της συναυλίας/αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι. Τον Μάιο 2011 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εορταστική συναυλία της Χορωδίας με την ευκαιρία των 20 χρόνων λειτουργίας της.

Η χορωδία έχει συμμετάσχει σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτες ήταν οι συμμετοχές της χορωδίας στις Ολυμπιάδες χορωδιών στη Βρέμη της Γερμανίας (2004) και στο Γκρατς της Αυστρίας (2008), όπου η χορωδία βραβεύτηκε με το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία που συμμετείχε, καθώς και στο Φεστιβάλ χορωδιών που πραγματοποιήθηκε στο Σαλέρνο της Ιταλίας, τον Οκτώβριο του 2010.

Οι πρόβες της Χορωδίας πραγματοποιούνται συνήθως δύο φορές την εβδομάδα. Η χορωδιακή χρονιά αρχίζει το Σεπτέμβριο και διαρκεί καθ’ όλο το έτος, ανάλογα με τις εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες. Στη Χορωδία συμμετέχουν άτομα που η φωνή τους ανταποκρίνεται στη σύνθεση της χορωδίας. Νέα μέλη γίνονται δεκτά κατόπιν ακροάσεως.

dimotiki_xorodia