Εκκλησίες και Παρεκκλήσια

Σε ολόκληρη τη διοικητική έκταση του Στροβόλου υπάρχουν σήμερα 27 (εκκλησίες και παρεκκλήσια). Οι περισσότερες από αυτές κτίστηκαν και λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του Στροβόλου.

Είναι η παλαιότερη από τις εκκλησίες του Στροβόλου. Χρονολογείται  μεταξύ 12ου και 13ου αιώνα. Η ανοικοδόμηση της έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα, από τους Εθνομάρτυρες Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και Χατζησάββα, οι οποίοι καρατομήθηκαν στις 9 Ιουλίου 1821 από τους Τούρκους, στην πλατεία Σεραγείου στη Λευκωσία. Η εκκλησία ήταν μονόκλιτη μέχρι το 1952, χρονολογία κατά την οποία μετατράπηκε σε τρίκλιτη, για λόγους χωρητικότητας. Εντύπωση προκαλούν στον επισκέπτη, το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και ο γυναικωνίτης του ναού, έργα των φημισμένων Κωνσταντινουπολιτών λεπτουργών, αδερφών «Ταλιαδώρων», οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο γύρω στο 1910, από τα Ιεροσόλυμα όπου εργάζονταν, μετά από πρόσκληση του μακαριστού Χατζησάββα.

Πίσω από το ιερό της εκκλησίας υπάρχει αφιερωματικό μνημείο, το οποίο αποτελείται από τρία μέρη. Τη βάση, η οποία είναι μαρμάρινο κιονόκρανο θεμελιωμένο στο έδαφος, τη μαρμάρινη κυλινδρική στήλη και τη σκαλισμένη δεσποτική μήτρα πάνω στο ύψος του μνημείου.

Πανηγυρίζει:
8 Σεπτεμβρίου

Διεύθυνση:
Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 80,
2059 Στρόβολος

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 22424177
Τηλεομοιότυπο: 22514101
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο:inagiasofia@gmail.com

Ιστοσελίδα:  http://www.agiasofia.org.cy/naoi.html

Εικονική Περιήγηση:

Ένας από τους μεγαλύτερους και περικαλλέστερους ναούς του νησιού έχει αναγερθεί στην οδό Ελαιώνων 65 στη γωνία των οδών Μακεδονιτίσσης και Ελαιώνων στον Στρόβολο.

Ο νέος αυτός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία του Θεού Σοφία, κτίστηκε με πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του ναού Παναγίας Χρυσελεούσας, στην οποία και υπάγεται. Είναι η πρώτη εκκλησία Ορθοδόξων στην Κύπρο, με αφιέρωση στην Αγία Σοφία. Ο νεόδμητος αυτός ναός ολοκληρώθηκε το 2008 και έκτοτε λειτουργεί κανονικά. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φάνο Λοϊζίδη κατά το πρότυπο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, δηλαδή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως (αν και δεν είναι πιστό αντίγραφο), μετά από παγκύπριο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Ο Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας συναποτελεί μία ενιαία ενορία με τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου.

Διαθέτει (υπογείως) τρία παρεκκλήσια, από τα οποία το ένα είναι συγχρόνως βαπτιστήριο τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Υπάρχει και μία μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων, η οποία χρησιμοποιείται για δεξιώσεις γάμων και άλλες εκδηλώσεις.

Πανηγυρίζει:
Κατά την εορτή Μεσοπεντηκοστής

Διεύθυνση:
Ελαιώνων 65, 2057 Στρόβολος

Επικοινωνία:
Τηλ.: 22879899
Τηλεομοιότυπο: 22514101
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο:
inagiasofia@gmail.com

Ιστοσελίδα:
http://www.agiasofia.org.cy/naoi.html

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στον πυρήνα του Στροβόλου, στην οδό Αγίου Γεωργίου 10, κοντά στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας.

Κτίστηκε την ίδια περίοδο με εκείνη της Χρυσελεούσας και κτήτορας της είναι ο Εθνομάρτυρας Κυπριανός. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το κτίσιμο ναών δεν ήταν εύκολο και για κάτι τέτοιο χρειαζόταν η άδεια της τουρκικής εξουσίας του νησιού. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, όταν εξασφάλισε την άδεια ανοικοδόμησης του ναού της Χρυσελεούσας από τον Πασά της Κύπρου, κατάφερε και έκτισε και το ναό του Αγίου Γεωργίου. Περίφραξε το χώρο γύρω από τον υπό ανέγερση ναό, ώστε να μην βλέπουν οι Τούρκοι  και έκανε με αυτόν τον τρόπο ανενόχλητα το έργο του. Με το τέλος της ανέγερσης του ιερού κτισίματος, ο Αρχιεπίσκοπος δωροδόκησε τους κατακτητές, φαινόμενο συνηθισμένο για την εποχή, οι οποίοι άφησαν τον ναό ανενόχλητο.

Εντυπωσιακό δείγμα ψηλής τέχνης είναι το ξυλόγλυπτο του γυναικωνίτη, όμοιο ακριβώς με εκείνο της εκκλησίας Χρυσελεούσας, έργο των ίδιων λεπτουργών. Το εκκλησάκι λειτουργεί τρείς με τέσσερις φορές το χρόνο, είναι όμως καθημερινά ανοικτό για όλους τους πιστούς και τους επισκέπτες.


Πανηγυρίζει:
23 Απριλίου & 3 Νοεμβρίου

Διεύθυνση:
Αγίου Γεωργίου, 2058 Στρόβολος

Eπικοινωνία:
Τηλ.: 22424177
Τηλεομοιότυπο: 22514101
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: inagiasofia@gmail.com

Ιστοσελίδα:
http://www.agiasofia.org.cy/naoi.html

Εικονική Περιήγηση:

Στη μέση του παλαιού Στροβόλου κοντά στην όχθη του διερχόμενου ποταμού «Πηδιά» και δίπλα από το «Σύστημα Προσκόπων» υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα.

Οικοδομήθηκε το 1935 με πρωτοβουλία του Στροβολιώτη Χατζηπαναή Χατζησάββα, πάνω στα ερείπια αρχαιότερης, της οποίας σωζόταν μόνο η Αγία Τράπεζα. Το κτίσιμο ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου 1937, μέρα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας. Η πρώτη λειτουργία τελέστηκε από τον Έξαρχο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ιερώνυμο.

Πανηγυρίζει: 17 Ιουλίου

Διεύθυνση: Απ. Βαρνάβα, 2059 Στρόβολος

Επικοινωνία:

Τηλ.: 22424177
Τηλεομοιότυπο: 22514101
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: inagiasofia@gmail.com

Ιστοσελίδα:
http://www.agiasofia.org.cy/naoi.html

Εικονική Περιήγηση:

Ένας μικρός χώρος στην «Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αγία Μαρίνα» που βρίσκεται στην οδό Μακεδονιτίσσης, με πρωτοβουλία του Οικονόμου της εκκλησίας Χρυσελεούσας, Κωνσταντίνου Κούκου, έχει μετατραπεί σε Ευκτήριο Οίκο, για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων τροφίμων της «Στέγης» οι οποίοι παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και δυσκολεύονται να εκκλησιαστούν σε ενοριακούς ναούς.

Διεύθυνση:
Μακεδονιτίσσης 36, 2058 Στρόβολος

(Στέγη Φροντίδας Ηλικιωμένων
Στροβόλου «Αγία Μαρίνα»)

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 22423917
Τηλεομοιότυπο: 22421629
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο:
info@stegi-agia-marina.com

Ιστοσελίδα:
http://www.stegiagiamarina.com/

Βρίσκεται στην οδό Βυζαντίου 38 της Ενορίας Χρυσελεούσας, κοντά στα «Εκπαιδευτήρια Κύκκου» και κτίστηκε με προσωπική πρωτοβουλία και έξοδα του μακαριστού ζεύγους Κώστα και Όλγας Μυριανθέα από το, Στρόβολο. Το ενάρετο ζεύγος Μυριανθέα παραχώρησε το ιερό κτίσμα στην εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου.

Πανηγυρίζει:
30 Νοεμβρίου

Διεύθυνση:
Βυζαντίου 38 , 2064 Στρόβολος

Επικοινωνία:
Τηλ.:
22424177
Τηλεομοιότυπο:
22514101
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο
: inagiasofia@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://www.agiasofia.org.cy/naoi.html

Στην ενορία του Αποστόλου Μάρκου, που ιδρύθηκε το έτος 2000, με τις ευλογίες του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, οικοδομήθηκε ο μοναδικός, ίσως, ναός διαχρονικά, που αφιερώνεται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο. Η θεμελίωση του ναού έγινε με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και βυζαντινή μυσταγωγία και η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε κατά το έτος 2006. Εξόφληση μέρους του χρέους του ναού έγινε από τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Χρυσόστομο Α’ και Χρυσόστομο Β’. Ουσιαστικός κτήτορας του Ναού ήταν, επίσης, ο Μητροπολίτης Κύκκου κ.κ. Νικηφόρος. Τα εγκαίνια του ιερού αυτού ναού τελέστηκαν στις 23 Απριλίου 2010.

Πανηγυρίζει:
25 Απριλίου

Διεύθυνση:
Πατριάρχη Πέτρου Ζ΄11, 2055 Στρόβολος

(Περιοχή Αρχαγγέλου)

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 99641704, 22 358880
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: ap.marcos@gmail.com

Facebook:
https://www.facebook.com/ΙΝ-Αποστόλου-Μάρκου-Αρχαγγέλου-508899795791055/

Στη βορειοδυτική πλευρά του Στροβόλου, επί της οδού «Προδρόμου» και πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο, εδρεύει το στρατόπεδο «Κωστάκη Παντελίδη». Σε περίοπτο μέρος του στρατοπέδου οικοδομήθηκε ιερός ναός, με πρωτοβουλία της οικογένειας του Ελληνοκύπριου αξιωματικού ηρωομάρτυρα Κωστάκη Παντελίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε άνανδρα μαζί με τους Έλληνες αξιωματικούς Δημήτριο Πούλιο και Βασίλειο Καποτά, από Τούρκους στασιαστές, στην τουρκική συνοικία Αμμοχώστου τον Μάιο του 1964.

Διεύθυνση:
Κωστάκη Παντελίδη, 2057 Στρόβολος
(Στρατόπεδο Κωστάκη Παντελίδη)

Λειτουργεί το Παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά του ιατρού και θαυματουργού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (1877-1961), το οποίο βρίσκεται στο προαύλιο του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Απολλώνειο.

Διεύθυνση:
Λεωφ. Λευκοθέου 20, 2054 Στρόβολος
(Προαύλιο του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Απολλώνειο)

Στην οδό Λεωφόρου Βασιλείου Χατζηγιάννη 16, 2042 στον Στρόβολο (μεταξύ των οδών Τσερίου και Καντάρας) στην ενορία Αγίου Βασιλείου, οικοδομήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους και ωραιότερους ναούς του Στροβόλου, ο οποίος αφιερώθηκε στο Μέγα Άγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Βασίλειο τον «από Καισσάρεια της Καππαδοκίας». Το κτίσιμο του ναού άρχισε τον Οκτώβριο του 1970 και αποπερατώθηκε το 1974.

Είναι τρίκλιτος ναός, πολύ ευρύχωρος και  το εμβαδόν των εσωτερικών του χώρων ανέρχεται στις 6.600 τ.μ. Στη δυτική άκρη του βόρειου κλίτους είναι ένα μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Στυλιανού του Παμφλαγόνος, που έχει εμβαδόν 528 τ.μ. Μέσα στο μεγάλο αυλόγυρο της εκκλησίας αλλά και έξω από αυτόν κτίστηκαν αίθουσες οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους πιστούς ύστερα από θρησκευτικές τελετές που γίνονται στην εκκλησία.

Όλα τα έξοδα της ανέγερσης του ιερού οικοδομήματος, τα οποία ανέρχονται γύρω στις 75.000 λίρες, καταβλήθηκαν το 1975 από την αξιομακάριστη Στροβολιώτισσα, Ρεβέκκα Βασίλη Χατζηγιάννη, η οποία έκανε και άλλες δωρεές στην αγαπημένη της γενέτειρα.

Άλλοι Ευεργέτες του ιερού ναού: Χρίστος και Ελένη Λοιζίδη, Εκκλησία Χρυσελεούσας Στροβόλου, Γυμνάσιο Στροβόλου, Άγγελος και Κλαίρη Λοιζίδη, Νικόλαος και Όλγα Βασ. Χατζηγιάννη, Κόδρος και Στάλω Πηλακούτα, Χριστιανικός Σύνδεσμος Γυναικών Αγ. Βασιλείου, Χρίστος Ι. Κουλουμπρής.

Δωρητές: οικ. Σοφοκλή Χ’’ Ιωσήφ, Αννίνη Κώστα Χριστοφίδη, Νικόλαος Βασίλη Χ’’ Γιάννη, οικ. Χαράλαμπου Παντελίδη, Ανδρέας και Χλόη Ιωαννίδη, οικ. Ανδρέα Σοφοκλείδη, Ανδρέας και Έλλη Αντωνιάδη, οικ. Κώστα Χ’’ Πολυκάρπου, Χαράλαμπος Κ. Οικονόμου, Κώστας και Ρένα Αδαμίδου, Βάσος και Μαλβίνα Αντωνιάδη.

Πανηγυρίζει:
1η Ιανουαρίου

Διεύθυνση:
Βασίλη Χατζηγιάννη 16, 2042 Στρόβολος

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 99548005, 22422474

Στην οδό Συγγρού, λίγα μόνο μέτρα από το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού, οικοδομήθηκε ο Ιερός ναός του Τιμίου Σταυρού, ένας μεγαλοπρεπής ναό, πραγματικό στολίδι, όχι μόνο της ενορίας, αλλά και του Στροβόλου ολόκληρου.

Σύμφωνα με Στροβολιώτικη παράδοση, στην περιοχή «Σταυρός» Στροβόλου, στα παλιά χρόνια υπήρχε ξωκλήσι, ίσως και μοναστήρι. Κάποιοι ηλικιωμένοι κάτοικοι θυμούνται το άναμμα καντηλιού, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960, στο μέρος όπου λέγεται ότι υπήρχε εκκλησάκι και στο οποίο φυλασσόταν κομμάτι του Τιμίου Ξύλου. Είναι πολύ πιθανόν, η ονομασία της περιοχής να σχετίζεται με κειμήλιο ή Ιερό κτίσμα του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1974, στην περιοχή «Σταυρός» Στροβόλου δημιουργήθηκε προσφυγικός καταυλισμός, στον οποίο εγκαταστάθηκαν αρκετές χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις εστίες τους συμπατριώτες μας. Εκεί φτιάχτηκε μια λυόμενη εκκλησούλα, που  αφιερώθηκε στον Τίμιο Σταυρό και στην οποία τελούσαν τις λατρευτικές τους ανάγκες οι πιστοί χριστιανοί. Αργότερα, ο καταυλισμός εγκαταλείφθηκε και οι ενορίτες οικοδόμησαν στον ίδιο χώρο, δίπλα από την εκκλησούλα, στην οδό Συγγρού, ένα μεγαλοπρεπή ναό.

Μεγάλοι Ευεργέτες του ναού: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Πατήρ Λουκάς Μιχαηλίδης, Χριστιανικός Σύνδεσμος Γυναικών Τιμίου Σταυρού Στροβόλου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Καλλίμαχος, Όλγα-Κώστας Μυριανθέας, Ανδρεούλα Σ. Ζεμενίδου, Κωνσταντίνος Α. Μυριανθέα, Εκκλησίας Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου, Σ.Π.Ε. Στροβόλου.

Δωρητές: Ιερά Μονή Κύκκου, Νίκος-Ανδρούλα Μάρκου, Ελευθέριος-Αύρα Σάββα, Αντώνιος –Μαρούλα Παπαδούρη, Γεώργιος-Χρυσούλα Κατσού, Κυριάκος-Ανδρούλα Παττίχη, Ανδρέας-Αικατερίνη Μιλτιάδου, Παναγιώτα Τσέντα, Κώστας Παττίχης, Ανδρονίκη Α. Παττίχη, Χριστάκης-Σταυρούλα Γεωργιάδου, Αρχιμανδρίτης Φώτιος Κωνσταντινίδης, Κλείτος Πεττεμερίδης.


Πανηγυρίζει:
14 Σεπτεμβρίου

Διεύθυνση:
Συγγρού 19, 2027 Στρόβολος

Επικοινωνία:
Τηλ.: 22491888

Στη Λεωφόρο Καντάρας, πολύ κοντά στο Λύκειο «Εθνομάρτυρας Κυπριανός», σε χώρο του προσφυγικού οικισμού «Κόκκινες», οικοδομήθηκε ναός προς τιμή του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Στο ναό βρίσκεται από το 1994 η παλιά εικόνα του Αποστόλου Λουκά, η οποία αγιογραφήθηκε από τον Κρητικό ζωγράφο Ιωάννη Κορνάρο και μεταφέρθηκε για διαφύλαξη από την κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Λουκά (εντός των τειχών Λευκωσίας) στην ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.


Πανηγυρίζει:
18 Οκτωβρίου

Διεύθυνση:
Καντάρας 149Α, 2044 Στρόβολος

(Συνοικισμός Κόκκινες)

Επικοινωνία:
Τηλ.: 22324509

Στο νοτιότερο άκρο του Στροβόλου, εκεί που συνορεύει με το προάστιο Λακατάμια, στην περιοχή του προσφυγικού οικισμού «Άσπρες» είναι κτισμένος ο ναός του Παμφλαγώνος Αγίου Στυλιανού.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του ναού είναι παρόμοιο με εκείνο της εκκλησίας του «Μυστρά» στην Πελοπόννησο και η παρουσία στον χώρο είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Τα σχέδια εκπονήθηκαν από τον Πατέρα Ανδρέα Βόρκα.

Πανηγυρίζει:
26 Νοεμβρίου

Διεύθυνση:
Αγίου Στυλιανού 031, 2052 Στρόβολος

(Συνοικισμός Άσπρες)

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 22321448, 22385448

Ανάμεσα στα σπίτια του προσφυγικού οικισμού «Στρόβολος ΙΙ» είναι κτισμένος ο πανέμορφος ιερός ναός του θαυματουργού Αγίου Σπυρίδωνα.

Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, με την πνευματική καθοδήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου και τη στήριξη και συμπαράσταση του Θεοφιλέστατου Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος κ. Βαρνάβα, κατασκευάστηκε μία λυόμενη εκκλησία το 1976 για τις ανάγκες των χριστιανών εκτοπισμένων, η οποία αφιερώθηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος.

Στον χώρο της λυόμενης εκκλησίας ανεγέρθηκε ένας σύγχρονος  Ιερός Ναός, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το 2000 και η πρώτη θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου του ιδίου έτους.

Πανηγυρίζει:
12 Δεκεμβρίου & 11 Αυγούστου

Διεύθυνση:
Αισώπου 15, 2038 Στρόβολος

(Συνοικισμός Στρόβολος ΙΙ)

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 22496977

Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο:
info@agiosspiridonas.com

Ιστοσελίδα:
http://www.agiosspiridonas.com

Ο ιερός Ναός του Αγίου Φανουρίου ανεγέρθηκε το έτος 2010 και βρίσκεται στην περιοχή του νέου Γ.Σ.Π κοντά στην βιομηχανική περιοχή Στροβόλου και πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου.

Η μικρή λευκή εκκλησούλα αποτελεί ένα έργο τέχνης το οποίο συνδέεται με την κατεχόμενη γη του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας και έρχεται να δώσει μια ιδιαίτερη ομορφιά στην πλέον αναπτυσσόμενη περιοχή της ευρύτερης Λευκωσίας.

Οι πρόσφυγες του Αγίου Γεωργίου έχουν αποκτήσει τη δική τους εκκλησία και μπορούν πλέον να εκκλησιάζονται στην περιοχή του Νέου ΓΣΠ.

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας εξασφάλισαν χαλίτικη γη και ανήγειραν με δικά τους έξοδα και διάφορες εισφορές τον νέο Ιερό αυτό Ναό. Αρχικά η άδεια που τους δόθηκε από την Αρχιεπισκοπή αφορούσε την ανέγερση παρεκκλησίου, όμως μετά την ολοκλήρωση του Ιερού αυτού Ναού οι σχεδιασμοί διαφοροποιήθηκαν.

Στα υπόγεια του Ιερού Ναού δημιουργήθηκε μια πολύ όμορφη αίθουσα υποδοχής, όπου μπορούν να πραγματοποιούνται σύνοδοι και συνεδρίες σωμάτων, που έχουν σχέση με την εκκλησία και τον Άγιο Γεώργιο.

Πανηγυρίζει:
27 Αυγούστου

Διεύθυνση:
Φιλοπάππου 44, 2036 Στρόβολος

(Περιοχή Γ.Σ.Π.)

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 22560010

Η εκκλησία βρίσκεται στην ενορία Ακροπόλεως σε ένα μικρό ύψωμα, στη διασταύρωση της οδού Κορυτσάς και Λεωφόρου Ακροπόλεως, κοντά στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη, αντικατέστησε την ομώνυμη μικρή εκκλησία που βρισκόταν στην οδό Αγίου Δημητρίου και η οποία κτίστηκε το 1959 και κατεδαφίστηκε το 1970. Ο νέος ναός είναι τρίκλιτος, σε ρυθμό βασιλικής μετά τρούλου και το εσωτερικό του είναι κατάγραφο με αγιογραφίες εξαιρετικής τέχνης. Στη δυτική γωνιά του βόρειου κλίτους υπάρχει παρεκκλήσι που αφιερώθηκε στον Άγιο Νεκτάριο τον «εν Αιγίνη».      Κοντά στην είσοδο νότιου κλίτους της εκκλησίας υπάρχει ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι, στο οποίο είναι τοποθετημένη μικρή ασημένια εικόνα του Μυροβλήτη Αγίου Δημητρίου, δωρεά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄ προς την εκκλησία.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές και όμορφες είναι οι δύο μεγάλες αίθουσες, το «ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ» και το «ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΝ», που βρίσκονται στην είσοδο του προαυλίου της εκκλησίας. Σε άλλη αίθουσα λειτουργεί μόνιμα έκθεση χριστιανικού βιβλίου με λειτουργικά, θεολογικά, θρησκευτικά και ηθοπλαστικά έργα Κυπρίων και Ελλαδιτών συγγραφέων. Λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη της εκκλησίας, όπου κάποιος μπορεί να δανειστεί θρησκευτικά βιβλία χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις.

Ευεργέτες: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Αναστάσης Τοσούνογλου, Ιωάννης και Φωτεινή Μ. Κωνσταντινίδη.

Δωρητές: Ιωάννου & Παρασκευαίδης, Κώστας Χατζηκυριάκου, Στυλιανή και Αντώνης Χατζηαναστασίου


Πανηγυρίζει:
26 Οκτωβρίου

Διεύθυνση:
Λεωφ. Ακροπόλεως 36, 2006 Στρόβολος

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 22 421449

Ιστοσελίδα:
http://www.agiosdemetrioschurch.org/

Στην ενορία της Ακρόπολης στην οδό Στασίνου 55, κοντά στο ξενοδοχείο «Χίλτον», σε μια αναπτυγμένη περιοχή, στέκει το παμπάλαιο εκκλησάκι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής.

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς κτίστηκε, αλλά κάποιες αξιόπιστες μαρτυρίες, αναφέρουν πως στον ίδιο χώρο λειτούργησε και ομώνυμο μοναστήρι. Για πολλές δεκαετίες ήταν ένα ερημοκλήσι, το οποίο επισκέπτονταν ευσεβείς χριστιανοί για να προσευχηθούν και να ανάψουν το καντήλι της Αγίας. Με την αστική οικιστική ανάπτυξη, κυρίως μετά τη δεκαετία του 1940, η περιοχή γέμισε με κατοικίες κι έτσι το εκκλησάκι λειτούργησε ως ενοριακός ναός, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αν και η εκκλησία υπέστη αρκετές επιδιορθώσεις και προσθήκες, όπως μια καμαροσκέπαστη στοά με κιονοστοιχία στη βόρεια πλευρά της, ωστόσο διατηρεί πολύ εμφανή την αρχική της αρχιτεκτονική μορφή, που μπορεί να θεωρηθεί κτίσμα του 12ου αιώνα.

Μέσα στο  ναό υπάρχουν περίπου τριάντα ως σαράντα Βυζαντινές εικόνες, των Αγίων Αποστόλων, της Αναλήψεως, της Αναστάσεως, της Γεννήσεως, του Αγίου Παντελεήμονα κ.α. Κάτω από τη φορητή εικόνα της Αγίας Παρασκευής υπάρχει τοιχογραφία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

 

Πανηγυρίζει:
26 Ιουλίου

Διεύθυνση:
Στασίνου 55, 2002 Στρόβολος

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 99365812

Στη δυτική γωνιά του χώρου της «Σχολής Τυφλών» απέναντι από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Στροβόλου, εκεί ακριβώς που σμίγουν οι οδοί «Κορυτσάς» και «28ης  Οκτωβρίου» στην Ακρόπολη, βρίσκεται το κάτασπρο μικρό εκκλησάκι του Αποστόλου Βαρνάβα.

Είναι η δεύτερη εκκλησία στην ίδια περιοχή που είναι αφιερωμένη στον Ιδρυτή της Εκκλησίας μας Απόστολο Βαρνάβα. Το εκκλησάκι κτίστηκε το 1975 και σ’ αυτό εκκλησιάζονται, εκτός από τους μαθητές της Σχολής Τυφλών, αρκετοί χριστιανοί της γύρω περιοχής, αφού σ’ αυτό τελείται κάθε Κυριακή Λειτουργία.


Πανηγυρίζει:
19 Ιανουαρίου

Διεύθυνση:
Παρά την οδό Κορυτσάς και 28ης Οκτωβρίου

(Σχολή Τυφλών)

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 22871098, 22442416

Είναι ένα μικρό παρεκκλήσι, αφιερωμένο εις μνήμη του Αγίου Φανουρίου (Νεοφανούς Μάρτυρος). Βρίσκεται στην περιοχή Ακροπόλεως, στην οδό Επιδαύρου 12.

Πανηγυρίζει:
27 Αυγούστου

Διεύθυνση:
Επιδαύρου 12, 2008 Στρόβολος
(Περιοχή Ακρόπολης)

Επί της οδού Αρμενίας, ανεγέρθηκε η αρμενική εκκλησία Σουρπ Αστβατζατζίν (Παναγίας Θεοτόκου), σε γη που παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση, με δωρεές από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, την Εκκλησία της Βεστφαλίας, την Κυπριακή Δημοκρατία και το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Το θεμέλιο της λίθο κατέθεσε στις 25/09/1976 ο Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, ενώ τα εγκαίνιά της τέλεσαν στις 22/11/1981 και παρέστησαν οι: καθολικός  Πατριάρχης Χορέν Α’ (Κhoren) και ο Συγκαθήμενός του Καρεκίν Β’ (Karekin) της Κιλικίας.

Είναι κτισμένη σε παραδοσιακό αρμενικό αρχιτεκτονικό ρυθμό, με κεντρικό οκταγωνικό τρούλλο και μικρότερο τρούλλο για την καμπάνα.

Εορτάζει την πλησιέστερη Κυριακή της 21 Νοεμβρίου, δηλαδή της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Ναό.


Πανηγυρίζει:
21 Νοεμβρίου

Διεύθυνση:
Καστοριάς 9 B&C, 2002 Στρόβολος

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 22454540
Τηλεομοιότυπο: 22424642
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: ayo@cyprusarmenians.com

Ιστοσελίδα: http://hayem.org/el/church

Στην ενορία της Δασούπολης, λίγα μόνο μέτρα από τη Λεωφόρο Αθαλάσσης, κοντά στα Δημοτικά Σχολεία της ενορίας, κτίστηκαν οι ναοί του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Μακαρίου.

Παρόλο που εκ πρώτης όψεως, το ιερό οικοδόμημα δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για ένα ισόγειο ναό, στην πραγματικότητα οι ναοί είναι δύο, αφού κάτω από τον ισόγειο, που είναι αφιερωμένος στον ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου Απόστολο Βαρνάβα, υπάρχει και δεύτερος υπόγειος, αφιερωμένος στον Άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο. Το κτίσιμο των ναών άρχισε το 1974 και ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα.

Ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Βαρνάβα εντυπωσιάζει με την πρωτότυπη αρχιτεκτονική του, η οποία εφαρμόστηκε μόνο στο συγκεκριμένο εκκλησιαστικό οικοδόμημα σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1994.

Νοτιοανατολικά της εκκλησίας κτίστηκε ένα συγκρότημα από τρεις αίθουσες εκδηλώσεων, στις οποίες, πέρα από δεξιώσεις που γίνονται μετά από κάποια μυστήρια, φιλοξενούνται πολιτιστικές και εθνικές εκδηλώσεις των σχολείων της ενορίας, στεγάζονται κατηχητικά της ενορίας και ο Χριστιανικός Συνδέσμων Γυναικών «Απόστολος Βαρνάβας». Παράλληλα, οι χώροι της αυλής δίπλα από τις τρεις αίθουσες διαμορφώθηκαν σε κατάλληλους κήπους, όπου το καλοκαίρι αξιοποιούνται ως χώροι δεξιώσεων για γάμους που τελούνται στην εκκλησία.


Πανηγυρίζει:
11 Ιουνίου

Διεύθυνση:
Ανδρέα Δημητρίου 80, 2025 Στρόβολος

(Περιοχή Δασούπολης)

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 22 871098, 22442416

Στην ενορία της Δασούπολης, λίγα μέτρα δεξιότερα της Λεωφόρου Αθαλάσσης, στον χώρο του νοσηλευτηρίου «Αροδαφνούσα» κτίστηκε το 1991 ένα ωραιότατο εκκλησάκι, το οποίο αφιερώθηκε στον θαυματουργό Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη.

Είναι βυζαντινού ρυθμού και κτίστηκε από μπετόν, το οποίο επενδύθηκε με ορθογώνιες πλάκες γκρίζου χρώματος. Σε πολλά σημεία οι εξωτερικοί τοίχοι κοσμούνται με κάτασπρες γύψινες κορνίζες διαφόρων μεγεθών και σχημάτων. Το εσωτερικό  της εκκλησίας είναι καλυμμένο με τοιχογραφίες, οι οποίες της χαρίζουν μια μοναδική λαμπρότητα. Λόγω του μεγάλου αριθμού των πιστών που επισκέπτονταν συχνά την εκκλησία, Εκκλησιαστική Επιτροπή έκτισε αίθουσα συνεχόμενη με το ναό, την οποία αφιέρωσε στον Αθωνίτη Άγιο Σιλουανό.

Κάτω από την εκκλησία, σε υπόγειο χώρο, υπάρχουν δύο αίθουσες οι οποίες χρησιμποποιούνται για διάφορους σκοπούς, όπως θρησκευτικές ομιλίες, συνεδρίες Εκκλησιαστικής Επιτροπής, διδασκαλία βυζαντινής μουσικής κ.α.


Πανηγυρίζει:
10 Νοεμβρίου

Διεύθυνση:
Παρασκευά Ιωάννου 5, 2024 Στρόβολος

(Ίδρυμα  Αροδαφνούσα)

Τηλ.: 99495179

Ιστοσελίδα:
http://www.agiosarsenios.org/

Σε χώρο του συνοικισμού «Στρόβολος ΙΙΙ» λειτούργησε για πολλά χρόνια μετά το 1974, λυόμενη εκκλησία αφιερωμένη στο Άγιο όνομα του πρωτόκλητου μαθητή του Θεανθρώπου, Αποστόλου Ανδρέα. Αργότερα, ολοκληρώθηκε η ανέγερση νέου μεγάλου ιερού οικοδομήματος, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη λυόμενη εκκλησία, το οποίο αφιερώθηκε και πάλι στον Απόστολο Ανδρέα και χρησιμοποιείται από τους πιστούς της περιοχής.

Πανηγυρίζει:
30 Νοεμβρίου

Διεύθυνση:
 Αγίου Ανδρέα 4, 2029 Στρόβολος
(Συνοικισμός Στρόβολος ΙΙΙ)

Επικοινωνία:
Τηλ.: 99403224

Μεταξύ της βιομηχανικής περιοχής Στροβόλου και του συνοικισμού «Στρόβολος ΙΙΙ», επί της οδού Δημοκρατίας,  κτίστηκε παρεκκλήσι, αφιερωμένο στη θαυματουργή Παναγία του Τράχωνα. Το κτίσιμο του παρεκκλησιού έγινε με πρωτοβουλία και προσπάθειες εκτοπισμένων κατοίκων του κατεχόμενου προαστίου Τράχωνας.

Πανηγυρίζει:
8 Σεπτεμβρίου

Διεύθυνση:

Δημοκρατίας 51, 2034 Στρόβολος
(Συν. Στρόβολος ΙΙΙ)

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 22 494867

Στο ύψωμα της περιοχής «Κληματαριάς» σε μια ωραία τοποθεσία παρά την οδό Ναούσης και Νέλσωνος, υπάρχει ένα όμορφο παρεκκλήσι του οσιομάρτυρα της Ορθοδοξίας Κοσμά του Αιτωλού.

Πανηγυρίζει:
24 Αυγούστου

Διεύθυνση:  Παρά την οδό Ναούσης και Νέλσωνος

Στη νοτιοδυτική άκρη του Ιδρύματος «Χρίστου Στέλιου Ιωάννου» κτίστηκε με δαπάνες του ζεύγους Στέλιου και Έλλης Ιωάννου, ένα πολύ όμορφο γραφικό εκκλησάκι, το οποίο αφιερώθηκε εις μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Χριστοφόρου (προστάτη των οδηγών). Με αξιόλογες τοιχογραφίες και συμπληρωμένο σε όλες του τις λεπτομέρειες με πολλή προσοχή, το εκκλησάκι εγκαινιάστηκε στις 9 Μαΐου 1994, ημέρα του Αγίου Χριστοφόρου, από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, και ανάδοχοι ήταν το ζεύγος Στέλιος και Έλλη Ιωάννου και τα παιδιά τους, Δάκης και Σύλβια. Η ανέγερση της εκκλησίας στο χώρο του Ιδρύματος, εκτός από την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των ατόμων που φοιτούν στο Ίδρυμα, αποτελεί και ένα βοηθητικό παράγοντα κοινωνικοποίησής τους.

Πανηγυρίζει:
9 Μαΐου

Διεύθυνση:
Στέλιου Ιωάννου, 2032 Στρόβολος

(Ίδρυμα Στέλιου Ιωάννου)

Επικοινωνία:
Τηλ.: 22 570095
Τηλεομοιότυπο: 22570099
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: stegi@spidernet.com.cy

Ιστοσελίδα: www.saintchristopher.org.cy

Ο Ναός βρίσκεται στην αυλή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και είναι ανοικτός καθ’ όλη  τη διάρκεια της ημέρας. Σκοπός του είναι η εξυπηρετήση των πνευματικών αναγκών των ασθενών, των συγγενών τους και του προσωπικού του νοσοκομείου.  Είναι αφιερωμένος στη Σύναξη όλων των Αγίων Αναργύρων και πανηγυρίζει στις 17 Οκτωβρίου. Επιλέγηκε αυτή η αφιέρωση του Ναού, διότι οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν γιατροί, που έταξαν ως στόχο της ζωής τους να υπηρετούν τον άρρωστο δωρεάν. Γι΄αυτό και ονομάζονται Άγιοι Ανάργυροι (άνευ αργυρίου), καθότι δεν έπαιρναν χρήματα από την υπηρεσία τους ως γιατροί.

Ο Ναός ανεγέρθη στον χώρο που βρίσκεται σήμερα, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ανθρώπους ταλαιπωρημένους, καθώς και στους συγγενείς τους, που πολλές φορές παραμένουν δίπλα στους ασθενείς τους για μακρά χρονικά διαστήματα. Περιλαμβάνει και βοηθητικούς χώρους, όπως το αρχονταρίκι και τη μεγάλη αίθουσα στο υπόγειο.

Η ανέγερση του Ναού έγινε με εισφορές απλών και επώνυμων ανθρώπων, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά του ιδρύματος «Ιατρός Λένας Λοΐζου Κάκκουρας», το οποίο ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος του κόστους του Ναού στη μνήμη του γιατρού Λένα Κάκκουρα, ο οποίος  δολοφονήθηκε από Αμερικανούς αστυνομικούς. Ξεκίνησε τη λειτουργία του την ίδια μέρα που άρχισε να λειτουργεί και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τον Οκτώβριο του 2006, με την προσδοκία να καταστεί χώρος ανακούφισης του πόνου και πηγή ελπίδας προς τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Πανηγυρίζει: 17 Οκτωβρίου

Διεύθυνση:
Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας:
(απέναντι από τις εισόδους του Κέντρου
Αποκατάστασης Νωτιαιομυελικών Βλαβών
και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας)

Επικοινωνία:
Τηλ.
: 99623243, 22 603498

Ιστοσελίδα: http://agioianargyroi.org/

Πηγές:

  • Παπαγεωργίου, Κ. και Παπαγεωργίου, Α. (2006), Οι εκκλησίες και τα Παρεκκλήσια του Στροβόλου, Κύπρος: Δήμος Στροβόλου
  • Κοκκινόφτας, Κ. (2005), Στρόβολος – Ιστορία, γεωγραφία και σύγχρονη ζωή, Λευκωσία: Δήμος Στροβόλου
  • Κασινίδου Κ. (2011), «Άφησε την ιατρική για την ιεροσύνη – Γέροντας Γεώργιος Ζήνωνος», Εφημερίδα «Φιλελεύθερος Της Κυριακής», 4 Σεπτεμβρίου 2011, Σελ. 16

Διαδικτυακές Πηγές:

  • Ιστοσελίδα Εκκλησίας της Κύπρου, (http://churchofcyprus.org.cy, τελευταία πρόσβαση στις 23 03 2017)
  • «Νήσος Αγίων» Πύλη Εκκλησιαστικής Επικαιρότητας Κύπρου (http://www.nisosagion.com, τελευταία πρόσβαση στις 23 03 2017)
  • Ιστοσελίδα Ιερός Ναός Της Του Θεού Σοφίας, (http://www.agiasofia.org.cy/xryseleousa.html, τελευταία πρόσβαση στις 23 03 2017)
  • Ιστοσελίδα Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων (http://agioianargyroi.org, τελευταία πρόσβαση στις 23 03 2017)
  • Ιστοσελίδα Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα http://www.agiosspiridonas.com, τελευταία πρόσβαση στις 23 03 2017)