Ο Δήμος Στροβόλου ιδρύθηκε το 1986, με βάση τη Νομοθεσία του Περί Δήμων Νόμου Ν. 111/85 και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Κύπρου, μετά τον Δήμο Λεμεσού, με πληθυσμό πέραν των 70.000 κατοίκων.

Αναφορές στο Στρόβολο ή Στρόβιλο υπάρχουν από τα μεσαιωνικά χρόνια, από τον γνωστό μεσαιωνικό χρονικογράφο Λεόντιο Μαχαιρά και από τον Φλώριο Βουστρώνιο, λίγο αργότερα. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας ο Στρόβολος υπήρξε βασιλικό φέουδο. Κατά την περίοδο της ενετοκρατίας δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία για τον Στρόβολο. Στην όλη εξέλιξη της ιστορίας του Στροβόλου, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821 συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση του ελληνικού πνεύματος και της χριστιανοσύνης. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και οι άλλοι αρχιερείς και πρόκριτοι της Κύπρου απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου του 1821.

Ο Στρόβολος είναι σήμερα ένα μεγάλο προάστιο, καταλαμβάνει μία έκταση 25 τετραγωνικών χλμ και χωρίζεται σε έξι ενορίες: τη Χρυσελεούσα, τον Αγ. Δημήτριο, τον Απ. Βαρνάβα και Αγ. Μακάριο, τον Αγ. Βασίλειο, τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό και τον Σταυρό.

Ο Στρόβολος αναπτύχθηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε το 38% του εδάφους της νήσου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην περιοχή του Δήμου.

Από το 1974 λειτουργεί στο Στρόβολο μεγάλη βιομηχανική περιοχή, ενώ οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό.

history_01

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι 27μελές και απαρτίζεται από τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και 25 Δημοτικούς Συμβούλους. Οι αρμοδιότητες του Δήμου, καθώς και τα καθήκοντα και εξουσίες του Συμβουλίου περιγράφονται στα άρθρα 83, 84 και 85 του Περί Δήμων Νόμου Ν. 111/85.

Ο Δήμαρχος προεδρεύει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, είναι το εκτελεστικό όργανο του Δήμου και προΐσταται της Υπηρεσίας. Για διευκόλυνση του έργου του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν εγκαθιδρυθεί οι πιο κάτω Δημοτικές Επιτροπές:

 • Διαχειριστική Επιτροπή
 • Συμβούλιο Προσφορών
 • Τεχνική Επιτροπή
 • Επιτροπή Δημόσιας Υγείας & Καθαριότητας
 • Επιτροπή Προσωπικού
 • Επιτροπή Πολιτιστικών θεμάτων
 • Επιτροπή Περιβάλλοντος
 • Επιτροπή Αθλητισμού και Νεολαίας
 • Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων
 • Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων
 • Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας
 • Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας
 • Επιτροπή Προσφυγικών Θεμάτων
 • Επιτροπή Προσφορών
 • Εκτελεστική Επιτροπή
 • Επιτροπή Πρόσληψης Εργατών
 • Επιτροπή Ανάπτυξης Παλαιού Πυρήνα
 • Ειδική Επιτροπή για τη Λαϊκή Αγορά
 • Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου έργου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Η Δημοτική Υπηρεσία αποτελείται από 93 υπαλλήλους και 178 εργάτες. Τη Γενική Διεύθυνση έχει ο Δημοτικός Γραμματέας. Η Υπηρεσία διαχωρίζεται στα ακόλουθα τμήματα/τομείς, των οποίων προΐστανται αντίστοιχοι Προϊστάμενοι:

 • Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού
 • Οικονομικό Τμήμα
 • Τεχνικό Τμήμα, στο οποίο υπάγονται ο Τομέας Αδειών και Διαίρεσης Γης, καθώς και Τομέας Κατασκευών και Συντήρησης
 • Τμήμα Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης
 • Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Καθαριότητας
 • Τμήμα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πληροφόρησης

Ο Δήμος διαθέτει επίσης Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών και Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας.

Η Δημοτική Υπηρεσία στεγάζεται από τον Αύγουστο του 2001 σε ένα σύγχρονο κτίριο στην Λεωφόρο Στροβόλου 100. Το κτίριο ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου οργανισμού και παρέχει στο προσωπικό την ευχέρεια να εργάζεται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, δίνοντας του την ευκαιρία να ανταποκρίνεται στις πολλές ανάγκες των δημοτών του Στροβόλου. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και δύο άλλους ορόφους. Το κτίριο διαθέτει υπόγειους και εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρο υποδοχής, καφετέρια, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, αίθουσες συνεδριάσεων Επιτροπών, γραφεία στέγασης των Τμημάτων και Τομέων του Δήμου, καθώς και αίθουσες για μελλοντική χρήση. Στα Βόρεια του κτιρίου διαμορφώθηκε η πλατεία, πλαισιωμένη με χώρους πρασίνου, για διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων. Η πλατεία ενώνεται οργανικά με το υπόλοιπο κτίριο και διαχέεται μέσω ημιυπαίθριας στοάς προς το Γραμμικό Πάρκο και τον Πεδιαίο ποταμό.

history_02

Ο Δήμος Στροβόλου από της ίδρυσής του έχει δώσει μεγάλη σημασία και στον πολιτιστικό τομέα. Έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν με επιτυχία επί σειρά ετών η Δημοτική Χορωδία, ο Φωτογραφικός Όμιλος, ο Λαογραφικός Όμιλος και η Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, η Ορχήστρα Εγχόρδων και ο  Όμιλος Λογοτεχνίας.

Το ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις από καλλιτέχνες του εγχώριο, αλλά και του ελληνικού πολιτιστικού γίγνεσθαι. Στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου εντάσσονται συναυλίες που καλύπτουν ένα ευρύ ρεπερτόριο, εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, επετειακές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά.

Οι καλλιτεχνικοί φορείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου, υποβάλλουν τις προτάσεις τους στον Δήμο, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται. Όλες οι προτάσεις τυγχάνουν πρώτης αξιολόγησης από την Επιτροπή Πολιτιστικών Θεμάτων και ακολούθως από το Δημοτικό Συμβούλιο.

history_03

Ο Δήμος Στροβόλου εκδίδει εφημερίδα, η οποία κυκλοφορεί δωρεάν σε όλους τους Δημότες.

Έχει, επίσης, εκδώσει τα πιο κάτω βιβλία, τα οποία διατίθενται προς πώληση από το Ταμείο του Δήμου:

 1. ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ
  Ιστορία, γεωγραφία και σύγχρονη ζωή (Έρευνα και κείμενα: Άντρος Παυλίδης)
 2. Οι εκκλησίες και τα παρεκκλήσια του Στροβόλου του Κώστα Παπαγεωργίου.

Το 2003 ολοκληρώθηκε και άρχισε τη λειτουργία του το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, ένα πολύ σημαντικό έργο, που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στην πολιτιστική ζωή του Δήμου, αλλά και της Κύπρου γενικότερα.

Το Δημοτικό Θέατρο έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να φιλοξενήσει ένα ευρύ πεδίο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, όπως συναυλίες, όπερα, μπαλέτο και γενικότερα, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις. Έχει χωρητικότητα 855 περίπου ατόμων, περιλαμβανομένων και θέσεων για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Ο σχεδιασμός του χώρου έχει γίνει με υψηλές προδιαγραφές. Ιδιαίτερη δε σημασία δόθηκε στη μελέτη και εφαρμογή των ακουστικών απαιτήσεων των διάφορων παραστάσεων. Η μέχρι σήμερα λειτουργία του απέδειξε τα πολύ καλά ακουστικά αποτελέσματα, γεγονός που αποδεικνύεται από τα ευνοϊκά σχόλια και τον ενθουσιασμό των μαέστρων, σολίστ και μουσικών που ερμήνευσαν έργα στην αίθουσα.

Το όλο συγκρότημα διαθέτει μεγάλο χώρο υποδοχής, ο οποίος συνδέεται με το χώρο υποδοχής του Δημοτικού Μεγάρου, άνετα και σύγχρονα καμαρίνια, με χώρους υγιεινής, σύγχρονη υπόγεια αίθουσα δοκιμών, κυλικείο για τους καλλιτέχνες, γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους. Ο πύργος της σκηνής είναι εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα μέσα για τις ανάγκες πάσης φύσεως σκηνικού εξοπλισμού. Το δωμάτιο ελέγχου φωτισμού-ήχου είναι πλήρες εξοπλισμένο με όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, απαραίτητα για την άρτια παρακολούθηση των παραστάσεων.

Το Δημοτικό Θέατρο σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας εποχής στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

history_04

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Στροβόλου αποφάσισε να ανακαινίσει, να βελτιώσει και να επεκτείνει το παλιό Δημοτικό Κτίριο που βρίσκεται στο παλιό κέντρο της πόλης του Στροβόλου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Δημοτική Βιβλιοθήκη και ως Πολιτιστικό Κέντρο.

Το Πολιτιστικό Κέντρο είναι ένα από τα πρώτα Δημόσια Κτίρια στην Κύπρο τα οποία έχουν αποκατασταθεί, σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και λειτουργήσει ως κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει συμπεριληφθεί ως παράδειγμα ορθής πρακτικής στις Ευρωπαϊκές Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Για  την καλλιέργεια, την προώθηση και την ανάπτυξη του αθλητισμού έχει δημιουργήθηκε το 1991 το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο δημιουργήθηκε σε χώρο παρά το Πάρκο Αγίου Δημητρίου στην οδό Κορυτσάς 20, 2012 Στρόβολος, μεταξύ Μακάρειου Νοσοκομείου και  της Αγγλικής Σχολής. Το τηλέφωνο για κρατήσεις ή ενημέρωση για το κοινό είναι 22318358.

Διαθέτει τέσσερα (4) γήπεδα Φούτσαλ, (1) mini γήπεδο ποδοσφαίρου, στίβο και τέσσερα (4) γήπεδα αντισφαιρίσεως, με ηλεκτροφωτισμό και αναγκαία υποστατικά, όπως αποχωρητήρια – αποδυτήρια, Lockers, δωμάτιο διοίκησης κτλ.

Το Αθλητικό Κέντρο λειτουργεί υπό την επίβλεψη τεσσάρων (4) φροντιστών.

Aπό τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Δήμος Στροβόλου άρχισε τις προετοιμασίες για την ίδρυση Ακαδημίας Ποδοσφαίρου.

Η ακαδημία ποδοσφαίρου του Δήμου Στροβόλου βρίσκεται στον έβδομο χρόνο λειτουργίας της και φιλοξενεί σε ένα πολύ καλό φιλικό περιβάλλον, 60 περίπου παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία (ηλικίας 6 μέχρι και 12 ετών)

Επίσης πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες κοινωφελούς αθλητισμού ετησίως για συμμετοχή των πολιτών όπως Αγώνες Δρόμου, Τουρνουά Φούτσαλ κτλ

history_05

Στην περιοχή του Δήμου Στροβόλου έχουν δημιουργηθεί χώροι για την ψυχαγωγία των δημοτών. Καταπράσινα πάρκα που δίδουν μια αλλιώτικη όψη σε ολόκληρη την περιοχή.

Έχουν δημιουργηθεί / διαμορφωθεί πέραν των 250 χώρων πρασίνου και νησίδες στις κύριες οδικές αρτηρίες, εμβαδού 340,000m², ενώ παράλληλα έχουν φυτευτεί περί τις 40.000 δένδρα σε δημόσιους χώρους, δημοτικούς χώρους στάθμευσης και αλλού. Διατίθενται 32 οργανωμένοι χώροι πρασίνου με αμφιθέατρα, λίμνες, συντριβάνια και 64 παιδότοποι.

history_06

Κορωνίδες αποτελούν τα Πάρκα Ακροπόλεως και Αγίου Δημητρίου τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν διαμορφωθεί οι Σπηλιές του Πάρκου Ακροπόλεως σε χώρο εκδηλώσεων με στόχο την προαγωγή του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων.

Έχει περατωθεί η εγκατάσταση της αναγκαίας υποδομής ώστε να μπορούν να λειτουργούν οι σπηλιές ως χώρος διαλέξεων, σεμιναρίων, εκθέσεων, ποιοτικών μουσικών εκδηλώσεων, παρουσιάσεων βιβλίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων.

Έχει ήδη ξεκινήσει η διοργάνωση εκθέσεων στους εκθεσιακούς χώρους των Σπηλιών.

Ο χώρος είναι στη διάθεση του κοινού για διοργάνωση δραστηριοτήτων ή εκδηλώσεων, όπως περιγράφονται πιο πάνω.

Από το 1994, ο Δήμος Στροβόλου έχει πρωτοστατήσει στον κοινωνικό τομέα με τη λειτουργία του Ιδρύματος «Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου», που αποτελεί σήμερα τον φορέα υλοποίησης της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Στροβόλου.

Το Ίδρυμα επιχορηγείται κυρίως από τον Δήμο Στροβόλου, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στα πλαίσια λειτουργίας του Ιδρύματος, λειτουργούν τα ακόλουθα προγράμματα και δραστηριότητες Κοινωνικής Πολιτικής, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προσφοράς υπηρεσιών σε διάφορες κοινωνικές ομάδες στον Στρόβολο:

 1. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
  • Κέντρο Ενηλίκων Στροβόλου
  • Πρόγραμμα κατάρτισης για την παροχή «Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Φροντίδας Ηλικιωμένων»
 1. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ)
  • Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών
  • Παιδικές Κατασκηνώσεις
  • Θεσμός «Σχολικού Κοινωνικού Λειτουργού»
  • Ίδρυμα «Κατίνα Μικελλίδου»
  • Επιμορφωτικά Προγράμματα
  • Υλοποίηση έρευνας για οικογένειες με παιδιά στο Δήμο Στροβόλου
 1. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
  • Συμβουλευτικό Κέντρο
  • Πρόγραμμα «Κοινωνικά Προγράμματα στον Δρόμο»
  • Στήριξη Άπορων Ατόμων και Οικογενειών
 1. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ TOY ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ
  • Δημοτικές Ομάδες Πρόληψης και Κοινωνικής Στήριξης
  • Θεσμός «Παρατηρητή της Γειτονιάς»
  • Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών

Το Πρόγραμμα Ανοικτό Σχολείο του Δήμου Στροβόλου είναι πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και λειτουργεί στο Δήμο από το 2008. Σκοπός του Προγράμματος είναι η αξιοποίηση των σχολικών χώρων ως Κέντρων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δημιουργίας κατά τα απογεύματα και, γενικά, όταν δεν χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς του αναλυτικού προγράμματος.

Οι κύριοι σκοποί του προγράμματος είναι:

 1. Η ενεργοποίηση των μελών κάθε Δήμου για συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και για βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
 2. Η ανάπτυξη του πολιτιστικού και αθλητικού επιπέδου της κοινωνίας μας.
 3. Η παροχή της δυνατότητας σε οργανώσεις, σωματεία και πρόσωπα, που έχουν πνευματικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, να προβάλουν το έργο τους στο ευρύ κοινό.
 4. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων του Δήμου

Σε αυτό το πρόγραμμα προσφέρεται η δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες όπως εκπαιδευτούν σε εκμάθηση διαφόρων χορών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μουσικών οργάνων, μαγειρική – ζαχαροπλαστική, θεατρικό εργαστήρι, ζωγραφική, διάφορα αθλήματα κλπ.