Ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους γεννήθηκε στον Στρόβολο στις 20 Μαΐου 1975. Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας . Το 1994 κατετάγη στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Reading του Ηνωμένου Βασιλείου. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics) στον τομέα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Διετέλεσε Πρόεδρος των Κυπρίων Φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την επιστροφή του στην Κύπρο ανέλαβε ως Διευθύνων Σύμβουλος σε  οικογενειακή επιχείρηση ενώ παράλληλα, σε ηλικία μόλις 26 χρόνων εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου.

Από το 2002-2016 υπηρέτησε την πόλη του συμμετέχοντας στα κοινά από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου Στροβόλου για 15 χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια κατείχε τη θέση του Αντιδημάρχου.

Στις Δημοτικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2016 εξελέγη Δήμαρχος και ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου 2017.

Είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Στέγης Φροντίδας Ηλικιωμένων “Αγία Μαρίνα” – ΣΚΕ Στροβόλου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Άγιος Χριστόφορος.

Συμμετέχει ως μέλος του Συμβουλευτικού-Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για το Πρόγραμμα MPA Δημόσια Διοίκηση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επίσης είναι Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επισκέψεων και Ευημερίας Ασθενών του Νοσοκομείου «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ »

Είναι παντρεμένος με την Μικαέλα Μέσσιου και έχουν δύο παιδιά, τον Bίκτωρα και την Βαλέρια.