Ιστορικό

H Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου, ιδρύθηκε το1993, επί Δημαρχίας Ιωσήφ Χ” Ιωσήφ και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Στροβόλου. Η Βιβλιοθήκη με την ίδρυσή της στεγάστηκε σε χώρο που παραχωρήθηκε από τη ΣΠΕ Στροβόλου, στον παλαιό πυρήνα του Δήμου Στροβόλου, στην οδό Αρχ. Κυπριανού, 80.

H Δημοτική Βιβλιοθήκη πρωτολειτούργησε το 1993 ως αναγνωστήριο, με 4,152 τόμους βιβλίων. Οι πρώτοι τόμοι, που απετέλεσαν τον πυρήνα της πρώτης συλλογής των βιβλίων, συλλέχτηκαν με δωρεές από διάφορους φορείς, όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τράπεζες, την εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου καθώς και από μεμονωμένους δωρητές, φίλους της βιβλιοθήκης.

Το 1994 λειτούργησε και ως δανειστική βιβλιοθήκη. Η συμβολή της στο αναγνωστικό κοινό υπήρξε μεγάλη με τη δημιουργία του Δανειστικού Τμήματος, η οποία προσέλκυσε μεγάλο αριθμό αναγνωστών. Από τότε αποτελεί ένα χώρο γνώσης, μελέτης και πολιτιστικής προσφοράς προς τους δημότες.

Στα 21 χρόνια λειτουργίας της, η βιβλιοθήκη πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες στο αναγνωστικό κοινό και συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις βιβλίων, ομιλίες, διαλέξεις, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, κ.α.

H αναπαλαίωση παλαιού Δημαρχείου ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014. Το όραμα μας για δημιουργία νέας βιβλιοθήκης με όλες τις προδιαγραφές της σύγχρονης τεχνολογίας , με αναγνωστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων, ανεξάρτητη παιδική βιβλιοθήκη έχει ολοκληρωθεί. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται πλέον στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, στην οδό Αρχ. Κυπριανού 34, 2059 στο Στρόβολο, στους χώρους όπου βρισκόταν το παλαιό Δημαρχείο και αποτελεί μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.

Οργάνωση

Η βιβλιοθήκη είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα: το Παιδικό – Εφηβικό και το Τμήμα Ενηλίκων.

Σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης τα μέλη πρέπει να τηρούν ησυχία. Δεν επιτρέπονται το κάπνισμα, το ποτό και το φαγητό.

Το υλικό της βιβλιοθήκης είναι οργανωμένο σύμφωνα με διεθνείς βιβλιοθηκονομικές προδιαγραφές και η ταξινόμηση γίνεται σύμφωνα με το Δεκαδικό Ταξινομικό Σύστημα Dewey Decimal Classification.

Οι δέκα κατηγορίες ταξινόμησης είναι:

 • 000 – 099 Γενικά έργα
 • 100 – 199 Φιλοσοφία
 • 200 – 299 Θρησκεία
 • 300 – 399 Κοινωνικές επιστήμες
 • 400 – 499 Γλώσσα
 • 500 – 599 Θετικές επιστήμες
 • 600 – 699 Εφαρμοσμένες επιστήμες
 • 700 – 799 Καλές τέχνες
 • 800 – 899 Λογοτεχνία
 • 900 – 999 Γεωγραφία – Ιστορία

Η καταλογογράφηση γίνεται σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικανικούς Κανόνες Καταλογογράφησης (AASR2) και η μηχανογράφηση του υλικού γίνεται με το Βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5.6 του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Η μηχανογράφηση της βιβλιοθήκης απετέλεσε από την αρχή μια αναγκαιότητα, έτσι σήμερα το όλο σύστημα λειτουργίας και δανεισμού γίνεται με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Όλη σχεδόν η συλλογή βιβλίων είναι καταχωρημένη στο διαδίκτυο και αξιοποιείται, στο πλαίσιο κοινοπραξίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (http://library.ucy.ac.cy/) και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου (Συλλογικός Κατάλογος Κυπριακών Βιβλιοθηκών / Cyprus Library Network, www.cln.com.cy).

Συλλογές

Σήμερα η βιβλιοθήκη διαθέτει 30,000 τόμων βιβλίων, μικρό αριθμό οπτικοακουστικού υλικού, και εμπλουτίζεται συνέχεια με νέες εκδόσεις.

Δανεισμός

Δανειστικό υλικό: Η λειτουργία της βιβλιοθήκης είναι δανειστική για όλο το υλικό της εκτός από τα πληροφοριακά (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά), τα σπάνια βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, που είναι μόνο για εσωτερικό δανεισμό.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν άτομα από 6 ετών και άνω. Η εγγραφή για τους ενήλικες γίνεται με την παρουσίαση της πολιτικής ταυτότητας. Εκδίδεται κάρτα μέλους, η οποία ισχύει για δύο χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της. Κάθε μέλος δικαιούται να δανειστεί μέχρι 3 βιβλία για 21 ημέρες και να ανανεώσει το δανεισμό τους μία φορά. Στη διάθεση των χρηστών της βιβλιοθήκης, που ανέρχονται σε 5370 μέλη, υπάρχει φωτοτυπική μηχανή για καλύτερη εξυπηρέτηση.

Παιδικό τμήμα

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει παιδικό τμήμα για τους μικρούς της φίλους. Στο χώρο του παιδικού τμήματος υπάρχουν μικρές καρέκλες και τραπεζάκια όπου μπορούν να διαβάσουν, να ζωγραφίσουν ή να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια.

Δράσεις
 • Λογοτεχνικά Πρωινά
  Τα Λογοτεχνικά Πρωινά είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε με την ίδρυση της βιβλιοθήκης, με στόχο να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο, να χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη και να γνωρίσουν από κοντά τους δημιουργούς της Παιδικής Λογοτεχνίας του τόπου μας. Μέσα από ένα εργαστήρι γνώσης και φιλαναγνωσίας, τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν τη διαδικασία συγγραφής και έκδοσης ενός βιβλίου και να αντλήσουν γνώσεις και εμπειρίες μέσα από τις ζωντανές αφηγήσεις των συγγραφέων.
  Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και 21 χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Στα πλαίσια των Λογοτεχνικών Πρωινών έχουν επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη παιδιά της Ε’ τάξης των δημοτικών σχολείων του Δήμου Στροβόλου και άλλων περιοχών. Συγγραφείς, μέλη του ΚΣΠΝΒ, συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
  Στο τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς έχει καθιερωθεί η διοργάνωση εκδήλωσης για τη λήξη των Λογοτεχνικών Πρωινών. Κάθε χρόνο η εκδήλωση πραγματοποιείται σε κάποιο από τα σχολεία που επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη και συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
 • Εκδηλώσεις
  Στο πλαίσιο της πολιτιστικής της προσφοράς, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, με στόχο την επιμόρφωση και ενημέρωση των δημοτών σε θέματα που αφορούν το βιβλίο και γενικά την τέχνη και τον πολιτισμό. Τέτοιες εκδηλώσεις αφορούν παρουσιάσεις νέων εκδόσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς, διαλέξεις για σύγχρονα θέματα, εκθέσεις βιβλίων, αφιερώματα στην παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, στα ήθη και έθιμα για το Πάσχα, κ.α.
 • Βράβευση αναγνωστών
  Η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει καθιερώσει με την ίδρυση της εκδήλωση στο πλαίσιο της Γιορτής Γραμμάτων, όπου γίνεται βράβευση τακτικών αναγνωστών. Μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί αναγνώστες όλων των ηλικιών.
 • Εκδόσεις
  Το 1996 η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει εκδώσει το Λεύκωμα «Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου και Παιδική Λογοτεχνία», αφιερωμένο στους 39 συγγραφείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα των Λογοτεχνικών Πρωινών τον πρώτο χρόνο καθιέρωσης των. Σύντομα θα κυκλοφορήσει συμπληρωματικός τόμος για τους υπόλοιπους συγγραφείς.
Ενημέρωση

Για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης γίνεται τακτική ενημέρωση μέσω του εγχώριου τύπου, των ενημερωτικών δελτίων του Δήμου, καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωράριο Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Επισκέψεις Κοινού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη: Δευτέρα – Πέμπτη:
10:00 – 18:00
Παρασκευή
08:30 – 14:00 και 15:00 – 18:00
Σάββατο:
10:00 – 13:00 και 14:00 – 17:00
Κυριακή και αργίες η βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή.

Διαδίκτυο

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου στην προσπάθεια της να προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν Πρόσβασης και περιήγησης στο διαδίκτυο (internet), διαθέτει (9) υπολογιστές με σύνδεση με το Διαδίκτυο.

Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου

Ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου και ανθρώπων των Γραμμάτων και φίλων της βιβλιοθήκης.

Ο σκοπός της ίδρυσής του είναι η οργάνωση εκδηλώσεων που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του έργου της βιβλιοθήκης. Διοργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό τη μόρφωση, ψυχαγωγία, ενημέρωση. 

Επικοινωνία

Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου

Τηλέφωνο: 22 311534
Διεύθυνση: Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 34, 2059 Στρόβολος
Τηλεομοιότυπο:  22 864636
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο:  library@strovolos.org.cy

Ask the Librarian (Ρώτησε το Βιβλιοθηκονόμο)

Έχεις απορίες; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για θέματα βιβλιοθήκης συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την πιο κάτω φόρμα και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.
Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στo ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: library@strovolos.org.cy

Εκδηλώσεις/Δελτία Τύπου