Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου: Καθαρισμός Ιδιωτικών Οικοπέδων

Με μέριμνα των ιδιοκτητών να γίνεται ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων

Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί τον πρώτιστο στόχο ολόκληρου του πλανήτη εδώ και μήνες, με θέματα όπως η δημόσια υγεία και οι υγιεινές συνθήκες διαβίωσης να έρχονται στο προσκήνιο. Ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγιεινή και απασχολεί όλες τις Τοπικές Αρχές κάθε χρόνο αυτή την περίοδο είναι τα ξερά χόρτα σε ανοιχτούς χώρους και οικόπεδα. Με τις αυξημένες βροχοπτώσεις των τελευταίων χρόνων, το πρόβλημα φαίνεται να έχει οξυνθεί ιδιαίτερα. Ακόμα, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού μείωσαν στο ελάχιστο τις διακινήσεις των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να ξεθαρρέψουν φίδια και διάφορα τρωκτικά, που επίσης συνδέονται με την ψηλή βλάστηση, κάτι που κινητοποίησε άμεσα την Υπηρεσία του Δήμου.

Ο Δήμος Στροβόλου βάσει προγράμματος ήδη άρχισε να προβαίνει στον καθαρισμό των οικοπέδων από την άγρια βλάστηση. Το έργο του Δήμου καθίσταται πολύ δύσκολο λόγω συνθηκών αλλά και λόγω του γεγονότος ότι στην περιοχή του Δήμου Στροβόλου υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός οικοπέδων και ανοιχτών χώρων καθώς και μεγάλος αριθμός πεζοδρομίων σε μία έκταση 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το πρόβλημα καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, οι οποίες αναπόφευκτα επηρέασαν το πρόγραμμα εργασίας του Δήμου. Παρόλα αυτά ο Δήμος στοχεύει στην ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού αρχές Ιουνίου.

Αξίζει να επισημάνουμε, ότι ο Δήμος κάθε χρόνο απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες οικοπέδων να προβούν στον καθαρισμό των περιουσιών τους, που αποτελεί υποχρέωσή τους, χωρίς όμως να υπάρχει η αναγκαία ανταπόκριση από μέρους τους. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστο, καθώς οι Δήμοι επιφορτίζονται με τις ευθύνες των ιδιοκτητών χωραφιών και οικοπέδων και αφιερώνουν χρόνο και χρήματα για καθαρισμό ξερής βλάστησης από ιδιωτικές περιουσίες, αντί να διαθέσουν τα χρήματα αυτά αλλού, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών.  Η εποχή του κορωνοϊού ανέδειξε μια σημαντική έννοια στον δημόσιο διάλογο: «ατομική ευθύνη». Η πανδημία μας δίδαξε, μεταξύ άλλων, ότι οι δικές μας πράξεις επηρεάζουν τους άλλους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι μπορούμε να υποψιαστούμε. Για αυτό, λοιπόν, θεωρούμε ότι έφτασε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνουμε θετική την προσπάθεια να αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία μέσω πρότασης νόμου στην οποία προνοείται η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να προβεί στον καθαρισμό του τεμαχίου του και τονίζεται ότι αν δεν προβεί ο ιδιοκτήτης σε καθαρισμό της περιουσίας του εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τότε η Τοπική Αρχή θα προβαίνει στον καθαρισμό αλλά και θα έχει τη δυνατότητα εκτός από το να επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη με τα έξοδα καθαρισμού, να του επιβάλλει εξώδικο πρόστιμο.

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου