Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου «Kαθαρίζουμε… ψηφιακά τον Στρόβολο»

Η πανδημία έβαλε τις κρατικές υπηρεσίες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τα καλά στην ψηφιακή εποχή, αν και η μετάβαση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, σταδιακά και ας μου επιτραπεί, συντεταγμένα. Ο Δήμος μας βλέποντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση είναι η παράνομη ρίψη αποβλήτων σε οικόπεδα και ανοιχτούς χώρους, αποφάσισε να ψηφιοποιήσει τις υπηρεσίες του, για περαιτέρω διευκόλυνση του κοινού. Πλέον, οι δημότες Στροβόλου μπορούν να πληρώσουν για την υπηρεσία κατ’ οίκον συλλογής ογκωδών αντικειμένων διαδικτυακά. Το ίδιο ισχύει και για την υπηρεσία κατ’ οίκον συλλογής κλαδευμάτων, εφόσον τώρα μπορούν να αγοράσουν τα σακούλια μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, τα οποία θα τους παραδοθούν κατ’ οίκον.

Είναι εις γνώση μας ότι πολλοί δημότες δυσκολεύονται οι ίδιοι να μεταφέρουν τα απόβλητά τους στο Πράσινο Σημείο Στροβόλου. Είναι επίσης εις γνώση μας ότι ορισμένοι, οι οποίοι αποτελούν, ευτυχώς, μειοψηφία, επιλέγουν να απορρίπτουν αυτά τα απόβλητα σε ανοικτούς χώρους και οικόπεδα, παρά την ύπαρξη αποτρεπτικών χρηματικών προστίμων για τους παραβάτες. Αυτή η συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα η Υπηρεσία του Δήμου να επιβαρύνεται σε σημαντικό βαθμό, καθότι πολύ συχνά αναγκάζεται να αλλάζει το πρόγραμμα καθαρισμού λόγω της συσσώρευσης αποβλήτων σε κατοικημένες περιοχές. Μας θλίβει το ότι αρκετοί συμπολίτες μας όχι μόνο απορρίπτουν απόβλητα παράνομα, αλλά δεν σέβονται και την ξένη περιουσία, επιλέγοντας να τα απορρίπτουν σε οικόπεδα των συνδημοτών τους ή μέσα και γύρω από τους κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι δέχονται μόνο ορισμένα ρεύματα αποβλήτων, όπως σημειώνεται και στην ειδική σήμανση που έχει ο κάθε κάδος. Αυτή η εικόνα είναι απαράδεκτη για έναν Δήμο κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν έτει 2020.

Κανένας μας δεν θέλει να ζει σε έναν Δήμο βρώμικο. Κανένας μας δεν αποδέχεται τις δικαιολογίες του ότι δεν γνώριζε κάποιος πού βρίσκεται το Πράσινο Σημείο, το οποίο εξακολουθεί να εξυπηρετεί τους δημότες δωρεάν (τους ιδιώτες και όχι τους επαγγελματίες, όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις). Στην Κύπρο όλα τα νοικοκυριά υπερηφανεύονται για την καθαριότητά τους. Ήρθε ο καιρός, αυτή η αγάπη μας για την τάξη και την καθαριότητα να εντοπίζεται και στους δημόσιους χώρους μας και όχι μόνο στις κατοικίες μας. Πλέον, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, καθώς με μια απλή διαδικασία, από το σπίτι του ο καθένας και καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο, επιχορηγημένο από τον Δήμο, μπορεί να ζητήσει να περάσει το συνεργείο του Δήμου από την κατοικία της/του για να συλλέξει τα απόβλητα.

Η διαδικασία είναι ως εξής: Αρχικά γίνεται η παραγγελία και η πληρωμή μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, στην οποία υπάρχει ένας οδηγός χρήσης, για πιο εύκολη πλοήγηση στο σύστημα (https://www.strovolos.org.cy/bulk-items-collection/).

Τα κλαδεύματα συλλέγονται κατ’ οίκον ήδη από την 1η Ιουλίου. Υπενθυμίζεται όμως ότι για την χρήση της πιο πάνω υπηρεσίας, τα πράσινα απόβλητα πρέπει να είναι τοποθετημένα στα ειδικά κομποστοποιήσιμα σακούλια χωρητικότητας 110 λίτρων, τα οποία πωλεί ο Δήμος έναντι του ενός ευρώ το ένα. Τα σακούλια μπορούν να αγοραστούν από τα ταμεία του Δήμου (άμεση παραλαβή) ή μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου και να παραδοθούν κατ’ οίκον. Για την κατ’ οίκον παράδοση των κομποστοποιήσιμων σακουλιών ισχύει ως προϋπόθεση η ελάχιστη παραγγελία 15 σακουλιών. Στη συνέχεια, όταν οι δημότες γεμίσουν τα σακούλια και θέλουν να τα παραλάβει η υπηρεσία, τότε ενημερώνουν τηλεφωνικά το Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών στο 22470470, για να γίνει η συλλογή από το ειδικό συνεργείο του Δήμου μας.

Για τα ογκώδη αντικείμενα, υπενθυμίζουμε ότι η υπηρεσία του Δήμου στοιχίζει δέκα ευρώ για ένα έως τρία αντικείμενα. Για κάθε επιπρόσθετο αντικείμενο υπάρχει χρέωση των πέντε επιπλέον ευρώ. Πλέον, η πληρωμή μπορεί να γίνεται και μέσω της ιστοσελίδας μας και όχι μόνο στο ταμείο του Δήμου. Η συλλογή από τις οικίες γίνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών, με τον Δήμο να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους δημότες που θα εξυπηρετηθούν πριν να μεταβεί το συνεργείο στην οικία τους, για συλλογή των ογκωδών αντικειμένων. Υπενθυμίζουμε τους δημότες να αφήνουν τα απόβλητα σε προσιτό σημείο, όταν χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις πιο πάνω υπηρεσίες.

Ελπίζουμε ότι η ψηφιακή αυτή υπηρεσία που προσφέρει ο Δήμος Στροβόλου θα βοηθήσει στην άμβλυνση του προβλήματος της ακατάσχετης και παράνομης ρίψης αποβλήτων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Βέβαια, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο είναι η πλήρης εξάλειψη του φαινομένου. Για να επιτευχθεί, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή προτεραιοτήτων. Ο σοφός λαός μας λέει ότι «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά», φαίνεται ότι το ξεχάσαμε κάπου στην πορεία κι αρχίσαμε να μην σεβόμαστε το περιβάλλον, τους γύρω μας και τη δημόσια υγεία. Οι κοινωνιολόγοι του τόπου μας προσπάθησαν να περιγράψουν αυτό το φαινόμενο με διάφορους όρους όπως «ατομικιστικός κτητισμός» και «επιδειξιομανής καταναλωτισμός». Αφήνω την ορολογία στους ειδικούς, όμως εφιστώ την προσοχή όλων στον όρο «ατομικισμός». Ίσως αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της κοινωνίας μας, η παντελής αδιαφορία μας για τις συνέπειες των πράξεων μας στη ζωή των άλλων.

 

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου