Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου: Κτίζοντας και ισχυροποιώντας κοινότητες

Αν και θα ήθελα να μπορώ να λέω ότι δεν εκπλήσσομαι εύκολα, μια τελευταία συνάντηση που είχα με συνδημότες μας, με εξέπληξε και μάλιστα θετικά. Το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Πάρκο Σκύλων του Δήμου μας, που βρίσκεται παρά το πάρκο Αγίου Δημητρίου, κατανόησα πόσο βαθιά είναι τα φιλοζωικά αισθήματα των Στροβολιωτών και όχι μόνο. Και αυτό δεν το δηλώνω κακοπροαίρετα.

Δυστυχώς, δραστηριοποιούμενος για δύο σχεδόν δεκαετίες στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνήθως ασχολούμαι με την αναλγησία απέναντι στα ζώα ή τα περιστατικά οχληρίας που προκαλούν ασυνείδητοι κηδεμόνες ζώων, οι οποίοι, ας μου επιτραπεί, κατ’ ευφημισμό αποκαλούνται εν προκειμένω «κηδεμόνες».

Όμως, το περασμένο Σάββατο, είδα οικογένειες, ανθρώπους που έφεραν τα σκυλιά τους στο πάρκο μας για να περάσουν ένα όμορφο απόγευμα, να κοινωνικοποιηθούν και να μοιραστούν όσα προσφέρει η φύση. Είδα ακόμα και ανθρώπους που ταξίδεψαν από σχετικά μακριά για να φέρουν τον σκύλο τους, τον οποίο αντιμετωπίζουν ως ισότιμο με τον άνθρωπο πλάσμα, φίλο και σύντροφο στη ζωή. Με συγκίνησαν οι ιστορίες που άκουσα, για ζώα που σώθηκαν από καταφύγια, για σκυλιά που είχαν χάσει κάθε ελπίδα υιοθεσίας και τελικά βρήκαν ένα σπιτικό, έναν χώρο για να ανήκουν. Συνομιλώντας με τους επισκέπτες του πάρκου μας, είδα ότι όντως χρειάζεται αυτό το πάρκο. Όχι μόνο διότι οι σκύλοι εδώ εκτονώνουν την ενέργειά τους και παίζουν, κάτι που έτσι κι αλλιώς χρειάζονται και κάτι που οι ευσυνείδητοι κηδεμόνες σκύλων φροντίζουν να παρέχουν στους τετράποδους φίλους τους ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες υποδομές.

Αυτοί οι χώροι είναι απαραίτητοι διότι οι άνθρωποι μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο και μοιράζονται την αγάπη τους για τα σκυλιά, δίνοντας και παίρνοντας δύναμη, μέσα από ιστορίες και μαθήματα ζωής. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι σε αυτόν τον χώρο, δημιουργήθηκε μία κοινότητα, η οποία αναμένω να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της και να αναπτυχθεί περαιτέρω, με τις δυνατότητες που της προσφέρει τώρα το πάρκο με τις αναβαθμισμένες υποδομές για σκύλους.

Ελπίζουμε ότι το πάρκο σκύλων του Δήμου μας, στο πάρκο Αγίου Δημητρίου, θα παραμείνει αυτός ο όμορφος χώρος όπως είναι τώρα που εγκαινιάσαμε τον καινούριο μας εξοπλισμό. Αυτό είναι στο χέρι όλων μας, κυρίως της ωραίας και πολύχρωμης κοινότητας που τον χαίρεται. Είμαι βέβαιος ότι μέρα με την μέρα αυτή η κοινότητα θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να ανατροφοδοτείται με θετικότητα και δύναμη. Εμείς με τη σειρά μας, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των δημοτών μας προχωρούμε με την κατασκευή και κατάλληλη τοπιοτέχνηση και άλλου πάρκου σκύλων.

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου