Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου «Να δράσουμε έξυπνα, να δράσουμε οικολογικά!»

Μερικούς μήνες πριν, ακούσαμε μαζικά στην Κύπρο για τις επερχόμενες αλλαγές στη χρήση των πλαστικών συσκευασιών. Η αρχή έγινε με την πλαστική σακούλα μιας χρήσης, που σχεδόν σε όλη μας τη ζωή έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε στις διάφορες αγορές μας. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτήθηκαν πολλοί: «Τι συνέβη στους Ευρωπαίους και στοχοποίησαν ξαφνικά τα πλαστικά»; Η απάντηση, όσο και αν είναι προφανής, συχνά χρειάζεται να την υπενθυμίζουμε. Ειδικά δε στην Κύπρο, που δυστυχώς ακόμα υστερεί στην εμπέδωση της ανακύκλωσης, είναι περισσότερο από χρήσιμο να μιλούμε συγκεκριμένα γι΄αυτό το ζήτημα.

Υπολογίζεται λοιπόν, ότι στην Κύπρο παράγονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 16.000 τόνοι απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών. Από αυτούς, το μεγαλύτερο μέρος δεν ανακυκλώνεται, ενώ σημαντικές ποσότητές τους καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον.

Πόσες φορές οι ίδιοι δεν βρεθήκαμε σε μία ακτή του νησιού μας, που κυριολεκτικά τα πλαστικά απορρίμματα ήταν περισσότερα από τους λουόμενους; Είναι προφανές, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί μόνο με τις εκστρατείες καθαρισμού, όσο χρήσιμες και αν αυτές είναι. Τι θα συμβεί, όμως, αν δεν γίνει κοινός τόπος σε όλους εμάς, ότι πάνω απ΄ όλα η προστασία του περιβάλλοντος αφορά εμάς τους ιδίους;

Οφείλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η αντικατάσταση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, από επαναχρησιμοποιούμενες, μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή είναι, άλλωστε, και η βούληση της  Ε.Ε., που στοχεύει στη δραστική μείωση της χρήσης των πλαστικών συσκευασιών έως το 2030.

Εμείς, ως Δήμος Στροβόλου προχωρούμε στη δωρεάν διανομή 28.500 επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών – όσα και τα νοικοκυριά του Στροβόλου – που οι δημότες θα μπορούν να χρησιμοποιούν αντικαθιστώντας τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Η ανταπόκριση των συνδημοτών μας σε αυτή την πρωτοβουλία, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης και ζωής μας.

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με σεβασμό προς τη φυσική μας παράδοση και κληρονομιά.

Πρέπει, με άλλα λόγια, μαζί με τους πολίτες να μάθουμε να χαράζουμε πολιτική έξυπνα, δηλαδή οικολογικά!

 

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου

6 Ιουλίου 2018