Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου – Νέα Λαϊκή Αγορά Δήμου Στροβόλου: Το παλιό και το σύγχρονο, σε έναν αρμονικό συνδυασμό

Η λαϊκή αγορά, αυτός ο μικρός εμπορικός πυρήνας για δεκάδες μικροπωλητές και παραγωγούς, δεν είναι απλά ένας χώρος εμπορικής δραστηριότητας. Με τη μοναδική δυναμική και ζωντάνια που τον χαρακτηρίζει, αποτελεί ένα πραγματικό κύτταρο του εμπορίου, τόσο στη χώρα μας, όσο και στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Ο Δήμος Στροβόλου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Δήμος μας λειτούργησε επί δεκαετίες λαϊκή αγορά, η οποία στεγάστηκε στους χώρους των Αποθηκών του Δήμου, κυρίως λόγω έλλειψης εναλλακτικής επιλογής. Αυτή η Αγορά μπορεί να μην είχε τη συμβατική, γραφική ή ακόμα και ρομαντική εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας, σκεπτόμενοι τις ελληνικές και ευρωπαϊκές λαϊκές αγορές. Λειτούργησε, ωστόσο, εύρυθμα, σε έναν καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, προσφέροντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους χωρίς άλλους μεσάζοντες, αλλά και στους επισκέπτες καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε φρέσκα αγαθά.

Σε όποια χώρα και να βρίσκεσαι, η επίσκεψη στη λαϊκή αγορά είναι μία αλλιώτικη, μοναδική εμπειρία. Η «ατμόσφαιρα», η διάθεση, παντού το ίδιο, το περιβάλλον ανεξήγητα οικείο… Απαραίτητη πάντα η χαλαρή διάθεση, αν θες να απολαύσεις την πληθώρα των ερεθισμάτων που σου προσφέρει. Οι χαρακτηριστικές μυρωδιές μπαχαρικών κυριαρχούν στον αέρα, τα επιμελώς τακτοποιημένα φρούτα και λαχανικά χρωματίζουν τους πάγκους, οι ακατάπαυστες και ενίοτε διασκεδαστικές φωνές των μικροπωλητών, που προσπαθούν να προωθήσουν τη δική τους πραμάτεια έναντι των άλλων, τα παζάρια  στις τιμές και οι μικροεντάσεις, τα διερευνητικά βλέμματα κυρίως των μεγαλύτερων, που εξετάζουν προσεκτικά κάθε τι που πιάνουν στα χέρια τους… Πουθενά αλλού δεν μπορείς να ζήσεις αυτόν τον μαγευτικό συνδυασμό ερεθισμάτων. Μοναδικές εικόνες και εμπειρίες, που θέλουμε τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές να μπορούν να βιώσουν.

Κάτι άλλο όμως γίνεται επίσης αντιληπτό από τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα βρεθείς σε μια λαϊκή αγορά: η αγωνία των παραγωγών να πωλήσουν την πραμάτεια τους που για μήνες καλλιεργούν, περιμένοντας εκείνη τη μοναδική στιγμή που ο καθένας μας θα σταθεί μπροστά από τον πάγκο τους και θα τους αποζημιώσει  για τον κόπο τους.

Αν κάποιοι λένε ότι όλα αυτά είναι για τους ρομαντικούς ή για τους ηλικιωμένους, τότε πλανώνται. Τα τελευταία χρόνια οι λαϊκές αγορές, ακόμη και σε μητροπολιτικές πόλεις στο εξωτερικό, γνωρίζουν μία ιδιαίτερη άνθιση, με ολοένα και περισσότερους νέους να τις επισκέπτονται σε τακτική βάση. Οι λαϊκές αγορές αναβιώνουν και ναι, δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι είναι «της μόδας» να ψωνίζεις στη Λαϊκή Αγορά, με τη μικρή μας Κύπρο να συμβαδίζει με τη διεθνή τάση.

Αν τα δεδομένα αλλάζουν, τότε οφείλουμε να προσαρμοστούμε αναλόγως. Για αυτό και ήρθε η στιγμή η Λαϊκή Αγορά Στροβόλου να βρει έναν νέο χώρο που θα την αναδείξει. Η Λαϊκή Αγορά Στροβόλου μεταστεγάζεται από τις 2 Νοεμβρίου σε νέες εγκαταστάσεις, στον χώρο στάθμευσης του ΓΣΠ, στον Στρόβολο. Πληρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές μίας σύγχρονης Αγοράς, η Λαϊκή μας Αγορά θα είναι πρότυπη για τα κυπριακά δεδομένα.

Συνεχίζουμε την παράδοση, αλλά κυρίως την εξελίσσουμε. Το παλιό και το σύγχρονο, μαζί σε ένα αρμονικό συνδυασμό….

 

Ανδρέα Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου

2 Νοεμβρίου 2018

 

Φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Νέας Λαϊκής Αγοράς Στροβόλου