Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου: Όλοι μαζί, πιο δυνατοί, συνεχίζουμε!

Οδεύουμε προς το τέλος μιας χρονιάς δύσκολης, που δοκίμασε τις αντοχές και τα όρια κυβερνήσεων και των υγειονομικών τους συστημάτων, αλλά και τη βιωσιμότητα της οικονομίας και των κοινωνικών υποδομών. Μιας χρονιάς που συνεχίζει να ταλαιπωρεί και να εξουθενώνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως o εγγύτερος θεσμός στους πολίτες, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και καλέστηκε να λειτουργήσει υπό νέα δεδομένα, με πρώτιστο γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και την ενίσχυση της αλληλεγγύης προς κάθε συμπολίτη μας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Τους τελευταίους μήνες, οι Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήκωσαν στους ώμους τους το μεγαλύτερο βάρος της προστασίας της δημόσιας υγείας, με τις υπηρεσίες τους να πέφτουν στη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του φονικού ιού, διενεργώντας καθημερινές, σχολαστικές υγειονομικές απολυμάνσεις στα δημοτικά υποστατικά, σε πάρκα, στάσεις λεωφορείων και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα, με πλήρη υπευθυνότητα, οι υπηρεσίες του Δήμου διασφαλίζουν καθημερινά την τήρηση των μέτρων των Διαταγμάτων στους δημοτικούς χώρους, θωρακίζοντας τους εργαζομένους και τον κάθε δημότη από τον κορονοϊό.

Παράλληλα, οι τοπικές αρχές διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, απλώνοντας ένα δίχτυ ασφαλείας στις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.  Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και δομές κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Δήμος Στροβόλου τα τελευταία χρόνια, ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, προκειμένου να στηρίξουν κάθε δημότη σε ανάγκη, παρέχοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του. Ειδικά την περίοδο του υποχρεωτικού καθολικού εγκλεισμού στα αρχικά στάδια της πανδημίας, συνεργεία του Δήμου μας και εθελοντές ανέλαβαν την προμήθεια και κατ΄ οίκον διανομή τροφίμων και φαρμάκων σε συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, διασφαλίζοντας στα άτομα αυτά αξιοπρεπή και κυρίως, ασφαλή διαβίωση τις κρίσιμες αυτές ημέρες. Την ίδια περίοδο εφαρμόστηκε και το πρόγραμμα της κατ’ οίκον διανομής παιδικών βιβλίων, με εκατοντάδες βιβλία να παραδίδονται από τα δημοτικά μας συνεργεία στο κατώφλι των σπιτιών των δημοτών μας.

Την ίδια στιγμή, οι έκτακτες αυτές συνθήκες γέννησαν ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών των Τοπικών Αρχών. Η κρίση απαίτησε την άμεση προσαρμογή των Δήμων σε μία νέα ψηφιακή πραγματικότητα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παροχή όσον το δυνατόν περισσότερων υπηρεσιών διαδικτυακά, έτσι ώστε οι δημότες μας να μπορούν να εξυπηρετηθούν για τις υποχρεώσεις τους και ανάγκες τους από τον Δήμο στην ασφάλεια του σπιτιού τους.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το τεράστιο πλήγμα που η παρατεταμένη κρίση έχει επιφέρει στον καλλιτεχνικό χώρο, ο Δήμος μας επέμενε και κατάφερε να υλοποιήσει το ετήσιο πολιτιστικό του πρόγραμμα σχεδόν στην ολότητά του, σε μια περίοδο που ίσως το έχουμε πιο πολλή ανάγκη παρά ποτέ. Με πλήρη σοβαρότητα στην τήρηση των μέτρων, ο Δήμος Στροβόλου παρουσίασε ποιοτικές θεατρικές, μουσικές, εικαστικές και λογοτεχνικές δραστηριότητες, δίνοντας βήμα και φωνή στους ανθρώπους που απασχολούνται στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής. Ταυτόχρονα, συνεχίσαμε το πρόγραμμα στήριξης φιλανθρωπικών φορέων, παραχωρώντας όλα τα έσοδα από τις εκδηλώσεις του Δήμου για τον σκοπό αυτό. Αντίστοιχο ρόλο διαδραμάτισε και το Ανοικτό Σχολείο, μέσω των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και ενήλικες, που προσφέρθηκαν ακόμη και διαδικτυακά, προκειμένου να συνεχίσουν να γεμίζουν τη ζωή τους με ενδιαφέρουσες ασχολίες.

Τέλος, οι έκτακτες αυτές συνθήκες ανέδειξαν και ένα άλλο πρόσωπο της κοινωνίας μας, αυτό της εθελοντικής προσφοράς για το γενικότερο καλό. Μέσω των πολυάριθμων προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν από τον Δήμο Στροβόλου κατά τη διάρκεια τους έτους, εκατοντάδες συμπολίτες μας ενώθηκαν με τις δυνάμεις των εργαζομένων του Δήμου για τη στήριξη ηλικιωμένων, ευπαθών ατόμων και οικογενειών σε ανάγκη, την ενημέρωση των δημοτών σε θέματα ασφάλειας και ατομικής και συλλογικής προστασίας κατά της πανδημίας, αλλά και την υλοποίηση περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων και σεμιναρίων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να είναι στην πρώτη γραμμή. Συνεχίζουμε υπό διαφορετικές συνθήκες, στο πλαίσιο μας νέας κανονικότητας, πιο δυνατοί πια.

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα ότι μπορούμε να προασπίσουμε την ατομική και συλλογική ανθρώπινη υπόσταση, προετοιμάζουμε την επόμενη μέρα. Θα τα καταφέρουμε!

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου