Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου: Σχέδιο Δράσης του Δήμου Στροβόλου για τους προσφυγικούς οικισμούς

Έχοντας πλήρη γνώση της σημερινής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή Προσφυγών της Βουλής για τους προσφυγικούς οικισμούς του Δήμου Στροβόλου και την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν, καταγράφω τις πιο κάτω επισημάνσεις.

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Προέδρου και των μελών της αρμόδιας επιτροπής αλλά και το ενδιαφέρον τους για τον Δήμο Στροβόλου. Θεωρώ ότι οι δράσεις τους οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση με στόχο την άμεση λήψη μέτρων για τα θέματα που ταλανίζουν τους κατοίκους των προσφυγικών οικισμών και δυστυχώς διαιωνίζονται. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις τροχοδρομημένες δράσεις που ανέλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου.

Το θέμα των προσφυγικών οικισμών και της ασφάλειας των κατοίκων τους μας απασχολεί εδώ και καιρό, ως Τοπική Αρχή. Κι όχι τυχαία, διότι στον Δήμο Στροβόλου εμπίπτει το 1/3 των προσφυγικών οικιστικών μονάδων στην επαρχία Λευκωσίας. Οι τέσσερις προσφυγικοί οικισμοί στην επικράτεια Στροβόλου αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, τα οποία υποβαθμίζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των δημοτών. Οι τελευταίες εξελίξεις μας ικανοποιούν εν μέρει, καθώς το θέμα τίθεται στην ορθή του βάση. Πλέον, έγινε αντιληπτό ότι πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα το συντομότερο, κάτι που έχει διαβλέψει το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου, προνοώντας σειρά στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων.

Ως Τοπική Αρχή, ο Δήμος Στροβόλου έχει ήδη προγραμματίσει μία σειρά δράσεων, με σκοπό την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στους προσφυγικούς οικισμούς. Στο πλαίσιο των πιο πάνω δράσεων, οι οποίες θα τεκμηριωθούν με την εκπόνηση μελετών σε επίπεδο masterplan σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα του τόπου μας θα προταθούν λύσεις για προβλήματα στατικής επάρκειας, παράνομων κατασκευών/υποστατικών, στάθμευσης, εγκατάλειψης πλατειακών χώρων και υποδομών. Παράλληλα, έχοντας υπόψη τα δεδομένα της εποχής μας, την ενεργειακή φτώχεια και το πώς η κλιματική αλλαγή και οι ευμετάβλητες συνθήκες επηρεάζουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, καθίσταται απαραίτητη η διαχείριση των ανωτέρω ζητημάτων.

Τώρα, είναι η ώρα το Κράτος να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του και να είναι κοντά στους πρόσφυγες που βίωσαν τόσα. Είναι εκ των ων ουκ άνευ, τόσο εμείς ως Τοπικές Αρχές αλλά και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι κάτοικοι στους προσφυγικούς οικισμούς, να συνεργαστούμε με το Κράτος για να εξευρεθεί μία άμεση λύση στα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές.

Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα Κυβέρνηση θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δείξει το ανθρώπινο της πρόσωπο, βοηθώντας να εξαλείψουμε το φαινόμενο των περιοχών δύο ταχυτήτων στις πόλεις μας, υποστηρίζοντας έμπρακτα τους ανθρώπους αυτούς αλλά και τους σχεδιασμούς του Δήμου Στροβόλου. Ο Δήμος Στροβόλου ήδη μέσω του αναπτυξιακού του προϋπολογισμού έχει προνοήσει την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για τους προσφυγικούς οικισμούς εντός του 2023, όμως χρειάζεται κινητοποίηση και από πλευράς Κράτους έτσι ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν με την προκήρυξη των έργων.

Απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση να βρεθεί δίπλα στον Δήμο Στροβόλου στη μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια που ανέλαβε, σε συνεργασία με την ίδια την κοινωνία των πολιτών, για να φέρει την αλλαγή στην πόλη μας. Ας μην αντιμετωπίζουμε τους κατοίκους των προσφυγικών οικισμών όπως θα αντιμετωπίζαμε τον οποιοδήποτε πολίτη: οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης και να παρεμβαίνουμε έτσι ώστε να μην εντείνονται οι ανισότητες.

 

Ανδρέας Β. Παπαχαραλάμπους

Δήμαρχος Στροβόλου