Χαιρετισμός Δημάρχου σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Στροβόλου (Μάιος-Ιούνιος), 26/4/18

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή διάσκεψη τύπου, με θέμα το Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Στροβόλου, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο και Ιούνιο, στο Δημοτικό μας Θέατρο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Δήμος Στροβόλου εγκαινίασε το Φεστιβάλ Θεάτρου, με τη συμμετοχή κυπριακών θεατρικών σχημάτων και με την προοπτική για περαιτέρω εμπλουτισμό του τα επόμενα χρόνια.

Φιλοδοξώντας στην καθιέρωση ενός θεσμού, με απήχηση όχι μόνο στη μείζονα Λευκωσία, αλλά και σε όλη την Κύπρο, το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου συνειδητά επέλεξε την υποκριτική τέχνη, έναν τομέα της πολιτιστικής δραστηριότητας του τόπου μας, που σημειώνει ιδιαίτερη άνθιση στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, με την αγάπη του κοινού να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. Παράλληλα, επιδιώκουμε την καλύτερη αξιοποίηση και προβολή του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου, μιας πραγματικής κοιτίδας πολιτισμού στον τόπο μας.

Φέτος υλοποιούμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί πέρσι: πέραν των τεσσάρων αξιόλογων κυπριακών παραγωγών, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και δύο παραγωγές με ελληνικά θεατρικά σχήματα, προσφέροντας την ευκαιρία στο φιλότεχνο κυπριακό κοινό να παρακολουθήσει, εδώ στον τόπο του, θεατρικά έργα και καλλιτέχνες από τον ελληνικό χώρο.

Συγκεκριμένα, το φετινό Φεστιβάλ Θεάτρου περιλαμβάνει παραστάσεις με το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο ΣΚΑΛΑ, το Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ και με τη θεατρική ομάδα No Stage.

Όσον αφορά τα ελληνικά σχήματα, θα έχουμε την παράσταση «Ήρωες», αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου μας με το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ, την οποία εγκαινιάζουμε με ιδιαίτερη χαρά, επίσης, φέτος, καθώς και το «Νυφικό Κρεβάτι», το τελευταίο, παραγωγής SPP Media, τους οποίους ευχαριστούμε για τη χορηγία επικοινωνίας, παράλληλα με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, που είναι ο τηλεοπτικός χορηγός του Φεστιβάλ. Λεπτομέρειες για το Φεστιβάλ Θεάτρου μπορείτε να δείτε στο πρόγραμμα που σας έχει δοθεί.

Εξίσου σημαντική με την καλλιτεχνική, είναι και η κοινωνική πτυχή του, καθώς όλες οι παραστάσεις του φεστιβάλ – με εξαίρεση μία, η οποία θα έχει δωρεάν είσοδο – θα έχουν εισιτηρίου εισόδου, €5 ή €10, με στόχο τη διάθεση των εσόδων από την πώλησή τους για φιλανθρωπικό σκοπό. Συνεχίζουμε την πολιτική που ξεκινήσαμε πέρσι, την εξεύρεση δράσεων που θα στηρίζουν τόσο τον πολιτισμό, όσο και την κοινωνία, γενικότερα. Με το φετινό Φεστιβάλ Θεάτρου στηρίζουμε τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, το Ευαγές Ίδρυμα Έργων Κοινής Ωφελείας «Ο Καλός Σαμαρείτης», τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου, την Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας» και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου. Πληροφοριακά, σας ενημερώνουμε ότι πέραν του φεστιβάλ θεάτρου, έχουν ήδη προγραμματιστεί και άλλες εκδηλώσεις, για στήριξη και άλλων φιλανθρωπικών φορέων, για τις οποίες θα ενημερωθείτε σύντομα.

Ολοκληρώνοντας, επιβεβαιώνω για άλλη μία φορά, ότι ο Δήμος μας στέκεται αλληλέγγυος δίπλα στην κυπριακή δημιουργία και στους κύπριους καλλιτέχνες, προβάλλοντας το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό. Και κάτι ακόμη: παρόλο που εξακολουθούμε να διαθέτουμε περιορισμένα κονδύλια, δεν αφήνουμε ποτέ το γεγονός αυτό να μειώσει το όραμά μας. Κτίζουμε κάθε χρόνο κάτι παραπάνω, σεβόμενοι, βέβαια, τη γενικότερη ανάγκη για συνετή οικονομική διαχείριση, αλλά διατηρώντας ένα υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο.

 Σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας και εύχομαι να έχουμε τη χαρά να σας δούμε στις παραστάσεις του φεστιβάλ.

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου
26/4/18