Χαιρετισμός Δημάρχου στα Εγκαίνια 15ης Ετήσιας Έκθεσης του Φωτογραφικού Ομίλου Στροβόλου, 13/6/17 – Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου και του Δήμου, σας καλωσορίζω στην  Ετήσια Έκθεση του Φωτογραφικού Ομίλου.

Ο Όμιλος συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια ακμάζουσας λειτουργίας, αφήνοντας το δικό του σημαντικό αποτύπωμα στον εικαστικό χώρο του τόπου, ενώ παράλληλα, πέτυχε να καθιερωθεί και στον διεθνή χώρο της φωτογραφίας, μέσω των πολυάριθμων βραβείων, διακρίσεων και αναρτήσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς που πέτυχαν τα μέλη του. Από καλλιτεχνικής άποψης, τα έργα των μελών του Ομίλου είναι πραγματικά εξαιρετικά έργα τέχνης, που αποτυπώνουν την πραγματικότητα γύρω μας, χρησιμοποιώντας τρία και μόνο εργαλεία: τη φωτογραφική μηχανή, ένα ιδιαίτερα παρατηρητικό μάτι και ένα ταλαντούχο, δημιουργικό, αλλά και υπομονετικό μυαλό, που ακόμη και επί ώρες μπορεί να περιμένει αυτή τη μοναδική στιγμή, που θα αξίζει να αποτυπωθεί.

Καμία άλλη τέχνη δεν μπορεί να μεταφέρει, όπως η φωτογραφία, την αλήθεια του κόσμου γύρω μας, την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και την ασχήμια των συνεπειών των ανθρώπινων πράξεων. Η φωτογραφία είναι μία μαρτυρία, που μένει για πάντα.

Το θέμα της φετινής έκθεσης του Ομίλου είναι η «Φωτογραφία Δρόμου», με έργα που αποτυπώνουν την κίνηση ανθρώπινων μορφών και γενικότερα, σκηνές της καθημερινότητας. Ομολογουμένως, δύσκολο το θέμα φέτος, καθώς ως γνωστόν, το επίπεδο δυσκολίας που απαιτείται για να πετύχει μια φωτογραφία σε κίνηση είναι πολύ υψηλότερο, απ’ ότι σε μία στατική φωτογραφία. Απ’ ότι βλέπω, όμως, τα έργα που εκτίθενται σήμερα, πέτυχαν να αποδώσουν μία πραγματική εικόνα του street photography των πόλεών μας.

Όσον αφορά τη γενικότερη λειτουργία του Ομίλου, τη φετινή χρονιά γράφτηκαν ή επανεγράφηκαν στον Όμιλο 75 μέλη, περίπου. Πραγματοποιήθηκαν εβδομαδιαία μαθήματα φωτογραφίας και studio στους χώρους του οικήματος του Ομίλου, τα οποία παρακολούθησε σημαντικός αριθμός μελών, υπό την καθοδήγηση του ακούραστου εκπαιδευτή φωτογραφίας, κυρίου Χρίστου Τσεκούρα.

Επιπρόσθετα, κατά παράδοση των προηγούμενων ετών, συνεχίστηκαν οι φωτογραφικές εξορμήσεις σε διάφορα μέρη της Κύπρου, όπως στη Μαδαρή, στον Ακάμα, στη Χοιροκοιτία, στο Φράγμα Μηλιάς, στη Λεμεσό και στο κέντρο της Λευκωσίας.

Η φετινή χρονιά ήταν όμως ιδιαίτερα σημαντική για τον Όμιλο, καθώς με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 χρόνων λειτουργίας, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις ποικίλου περιεχόμενου από διακεκριμένους επιστήμονες και εκθέσεις φωτογραφιών από μέλη του Ομίλου με διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου, με επικεφαλής την Πρόεδρο του, φίλη Λένια Ορφανίδου, έφερε και φέτος εις πέρας  –  με απόλυτη επιτυχία – το έργο του γενικού συντονισμού των μαθημάτων και υλοποίησης του πλούσιου προγράμματος των διαφόρων δράσεων του Ομίλου. Σας συγχαίρω, ειλικρινά, για την ανιδιοτελή προσφορά του χρόνου και κόπου σας για την ευημερία και ανάπτυξη του Φωτογραφικού Ομίλου.

 

Αγαπητά μέλη του Φωτογραφικού Ομίλου,

Αναγνωρίζοντας το ταλέντο σας και την αξία των έργων σας και επιθυμώντας να στηρίξουμε και να προβάλουμε στο ευρύτερο κοινό τις δημιουργίες σας, θα προχωρήσουμε σύντομα στην ηλεκτρονική ανάρτηση βραβευμένων φωτογραφιών σας στην Ιστοσελίδα του Δήμου, καθώς και στη διακόσμηση διάφορων δημοτικών χώρων  με εκτυπωμένες φωτογραφίες. Αφήνουμε, όμως, την επιλογή τους, στα έμπειρα μυαλά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου.

Κλείνοντας, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, θα ήθελα να σας συγχαρώ, για τα θαυμάσια έργα σας που εκτίθενται σήμερα εδώ. Σας ευχαριστούμε που μας υπενθυμίζετε τις μικρές, αλλά όμορφες στιγμές γύρω μας, που για εμάς, τους αδαείς στα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης, περνούν απαρατήρητες.

Ας απολαύσουμε την Έκθεση!

 

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου
13/6/2017