Χαιρετισμός Δημάρχου Στροβόλου για Πράσινα Σημεία 24/6/19

Σας καλωσορίζω στη σημερινή διάσκεψη Τύπου στα πλαίσια της έναρξης της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων στην Επαρχία Λευκωσίας.

Το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεση ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχίας Λευκωσίας ανέθεσε στην εταιρεία Citipost ΙΚΕ, μετά από επιλογή μέσω ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού, τη λειτουργία και διαχείριση οκτώ Πράσινων Σημείων και ενός Κινητού Πράσινου Σημείου στην επαρχία της Λευκωσίας.

Ο Δήμος Στροβόλου εγκαινιάζει την Παρασκευή 28/6/2019 και ώρα 9.00πμ το πρώτο Πράσινο Σημείο που θα λειτουργήσει εντός των ορίων του Δήμου μας για την εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας, μία πρωτοβουλία η οποία με κάνει ιδιαίτερα περήφανο και χαρούμενο ως Δήμαρχο, καθώς έρχεται να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την ανεξέλεγκτη και παράνομη ρίψη οικιακών αποβλήτων στη φύση.

Τα Πράσινα Σημεία είναι οργανωμένοι χώροι, στους οποίους οι πολίτες μπορούν να αφήνουν ειδικά απόβλητα οικιακής προέλευσης από τηλεοράσεις και άλλο ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μέχρι στρώματα, έπιπλα, κλαδέματα ή άλλα ογκώδη αντικείμενα εντελώς δωρεάν.  Τα Πράσινα Σημεία είναι προορισμός μόνο για τα απόβλητα οικιακής χρήσης των πολιτών και σε καμία περίπτωση για απόβλητα από εμπορικές δραστηριότητες, γεωργικές δραστηριότητες, εργολήπτες, βιομηχανίες ή άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η παράνομη και ανεξέλεγκτη ρίψη τέτοιων αποβλήτων στη φύση, ένα πρόβλημα που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για τους Δήμους, αλλά και για όλους τους Κύπριους πολίτες και για το περιβάλλον. Η λειτουργία των πράσινων σημείων έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ανεξέλεγκτη και παράνομη διάθεση αποβλήτων, να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον και η δημόσια υγεία, να εφαρμόζεται ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και να εξοικονομούνται φυσικοί πόροι για τις μελλοντικές γενιές.

Στην Επαρχία Λευκωσίας τα Πράσινα Σημεία βρίσκονται στην περιοχή Εργατών, Κοκκινοτριμιθιάς, Περιστερώνας, Αστρομερίτη, Ληνού, Αλάμπρας, Στροβόλου και στην περιοχή Μαλούντας όλα στελεχωμένα με έμπειρο προσωπικό. Για το Κινητό Πράσινο Σημείο θα χρησιμοποιηθεί ένα μηχανοκίνητο όχημα το οποίο σε πρώτο στάδιο θα εξυπηρετεί απομακρυσμένες περιοχές.

Γνωρίζουμε ότι  με αυτό τον αριθμό Πράσινων Σημείων όπως επίσης και με ένα μόνο Κινητό Πράσινο Σημείο στη διάθεση μας, οι ανάγκες της Επαρχίας Λευκωσίας δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.  Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο καταβάλλει συνεχώς μεγάλες προσπάθειες έτσι ώστε το Κράτος να δημιουργήσει ικανοποιητικό αριθμό Πράσινων Σημείων σταθερών και κινητών, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι συμπολίτες μας. Καλούμε εδώ, το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να αφουγκραστεί τις ανησυχίες μας αυτές και να προωθήσει άμεσα την υλοποίηση όλων αυτών των  συμπληρωματικών και επιπρόσθετων έργων που χρειαζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα απόβλητα των κατοικιών με ένα πιο ολοκληρωμένο και ορθολογιστικό τρόπο.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πληροφορήσω όλους τους πολίτες ότι  το Συμβούλιο,  σε συνεργασία με την εταιρεία Citipost ΙΚΕ επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα συλλογής αποβλήτων από τις κατοικίες  έτσι ώστε όποιος το επιθυμεί και  έναντι ενός λογικού χρηματικού τιμήματος να χρησιμοποιεί την Υπηρεσία αυτή για τη συλλογή των αποβλήτων απ΄ευθείας από την κατοικία του.  Υπολογίζουμε ότι η Υπηρεσία αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενη Σεπτέμβριο.

Ευελπιστούμε ότι το κοινό θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια που καταβάλλεται για σωστή ενημέρωση των πολιτών για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τη διαχείριση των αποβλήτων. Για μένα προσωπικά, η περιβαλλοντική πολιτική θα είναι πάντοτε στο προσκήνιο και οι προσπάθειες μας για να αναβαθμίσουμε τον Δήμο μας και να προστατέψουμε το περιβάλλον μας θα είναι συνεχείς.

 

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους

Δήμαρχος