Δελτίο Τύπου – Δημοσιογραφική διάσκεψη για παρουσίαση του Απολογισμού του Δήμου Στροβόλου για το έτος 2017 και του προγραμματισμού για το 2018

Στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κας Ιωάννας Παναγιώτου, του τέως Δημάρχου, κ. Λάζαρου Σαββίδη, του Αντιδημάρχου και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των υπαλλήλων του Δήμου Στροβόλου, δημοσιογράφων και πολιτών, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου, έγινε σήμερα, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, η παρουσίαση του Απολογισμού για το έργο που διετέλεσε ο Δήμος Στροβόλου το 2017, καθώς και του προγραμματισμού για το 2018.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, έδωσε έμφαση στους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται το πρόγραμμα του Δήμου, τον ανθρωποκεντρισμό και την κοινωνική πολιτική, την πράσινη ανάπτυξη, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Το 2017 ο Δήμος Στροβόλου έγινε η πρώτη πράσινη πόλη της Κύπρου. Η ιδιαίτερη έμφαση  που δόθηκε στην πράσινη ανάπτυξη αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια πράσινη πενταετία. Ο Δήμος Στροβόλου είναι η πρώτη Τοπική Αρχή παγκύπρια που έλαβε την πιστοποίηση Green Offices.  Κατάφερε, μάλιστα, να βραβευτεί και ως “Πράσινη Πόλη της Κύπρου”, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 15 Ευρωπαϊκές Πόλεις, από ισάριθμες χώρες, οι οποίες είναι υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο “Πράσινο Φύλλο” (Green Leaf) 2019

Οι πολίτες του Δήμου Στροβόλου βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή. Το 2017, ο Δήμος καθιέρωσε την “Ανοικτή Πόρτα”, με το γραφείο του Δημάρχου να είναι ανοικτό για τους δημότες κάθε Παρασκευή. Ο Δήμος βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους δημότες, μέσω γραπτών μηνυμάτων, newsletters και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελούν ένα δείγμα των καθημερινών διαύλων επικοινωνίας Δημαρχείου – δημοτών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για τον Δήμο Στροβόλου έχει ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Η καλλιέργεια  ενός υγιούς τρόπου ζωής, με στοχοπροσήλωση στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη των πολιτών,  μέσω της δημιουργίας ευκαιριών για ένταξη σε πολιτισμικές και αθλητικές  δραστηριότητες, αποτελεί κεντρικό άξονα του προγράμματος του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε το κομβικό ζήτημα της Λεωφόρου Τσερίου, για την ανάπλαση της οποίας κατάφερε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Κυβέρνησης και Δήμου. Το θέμα αυτό ταλάνιζε επί σειρά ετών τον Δήμο Στροβόλου και τους δημότες, οι οποίοι διεκδικούσαν μια Λεωφόρο Τσερίου με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες των πολιτών.

Εξίσου σημαντικής βαρύτητας για τον Δήμο Στροβόλου, όπως είπε ο κ. Δήμαρχος, αποτελεί και η ανάπτυξη του Παλαιού Πυρήνα, με τη δημιουργία πλατείας, η οποία θα σηματοδοτεί την ένωση του Νέου με τον Παλαιό Στρόβολο, με βασικό στόχο να αποτελέσει κεντρικό σημείο συνάθροισης των κατοίκων του Στροβόλου – και όχι μόνο – και παράλληλα, να φιλοξενήσει υπαίθριες εκδηλώσεις.

Για το 2018, μέλημα του Δημάρχου, κ. Παπαχαραλάμπους και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ένα καλύτερο αύριο για τους δημότες του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της Κύπρου. Βασικό μέρος του προγράμματος του Δήμου Στροβόλου αποτελεί η αντικατάσταση των λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, η αναβάθμιση του δημοτικού πάρκου Αγίου Δημητρίου και του γραμμικού πάρκου, καθώς και η αναβάθμιση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, μέσω μιας σειράς βελτιωτικών έργων στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Στο άμεσο πλάνο  βρίσκεται και η υπογραφή και υλοποίηση μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τη διάσκεψη χαιρέτισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Δήμος Στροβόλου, στον ένα χρόνο δυναμικής παρουσίας του κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στη θέση του Δημάρχου και με τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, κατάφερε να είναι ο πρώτος πράσινος Δήμος της Κύπρου, με ανθρωποκεντρική δομή και διάσταση.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν περιορίζεται μόνο στις περιβαλλοντικές ενέργειες, αλλά αποτελεί ένα συνδυασμό κοινωνικής, πολιτισμικής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ο Δήμος Στρoβόλου είναι ένας ώριμος Δήμος, ικανός να μετατραπεί ολοκληρωτικά σε μια πράσινη πόλη, όπου στο μέλλον θα είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις τρεις ενέργειες που έχει ξεκινήσει το Γραφείο της με τον Δήμο Στροβόλου και αφορούν στη συνεργασία με το Λύκειο Ακροπόλεως σχετικά με το φυτό κιούλι, την πολιτική των στειρώσεων των γάτων και την τοποθέτηση πράσινων στεγών στα στέγαστρα των λεωφορείων.

Η κα Παναγιώτου ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό της συγχαίροντας τον Δήμαρχο, τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους υπαλλήλους του Δήμου.

Επισυνάπτεται η ομιλία του Δημάρχου εδώ  και η παρουσίαση με το έργο του Δήμου Στροβόλου.

Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση και σε ανοικτό αρχείο από τον ακόλουθο σύνδεσμο https://we.tl/wNIM9AysZw