Διάλεξη με θέμα «Χατζησάββας Κυριάκου-ο ξεχασμένος Στροβολιώτης Εθνομάρτυρας», από τον Δρα Χάρη Παττίχη, στο πλαίσιο της Έκθεσης Περί Στροβόλου, 4/10/22

Στο πλαίσιο της Έκθεσης του ιστορικού αρχείου «ΠΕΡΙ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ»  ο Δρ. Χάρης Παττίχης θα παρουσιάσει  βίντεο και διάλεξη με θέμα: «ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ – Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΡΟΒΟΛΙΩΤΗΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ» την Τρίτη 4 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου.

Διάρκεια: 25′ Βίντεο | 25′ Διάλεξη – Είσοδος ελεύθερη

Ο Σάββας Κυριακού, γνωστός ως Χατζησάββας, ήταν πρώτος ξάδελφος του Αρχιεπίσκοπου Κυπριανού. Μαζί και περήφανα δηλώνουν γηγενείς Στροβολιώτες. Ο Χατζησάββας υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, όχι μόνο στην ανάπτυξη της γενέτειρας τους, αλλά και σε πολλά άλλα έργα Παγκύπρια. Και μαζί με τον ξάδελφο του κατατάχτηκε μεταξύ των εθνομαρτύρων αφού απαγχονίστηκε από τις Οθωμανικές αρχές την 10η Ιουλίου 1821.  Δυστυχώς η τεράστια προσφορά του και προ πάντως η θυσία του είναι ξεχασμένες σήμερα, παρόλο που η ιστορική κληρονομιά του Στροβόλου και τα ιστορικά έγγραφα τον αναφέρουν ως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Οθωμανικής περιόδου.

 

Η Έκθεση «Περί Στροβόλου» θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τη Δευτέρα 3/10/22 μέχρι και την Πέμπτη 27/10/22 κατά τις πρωινές ώρες 8:30-13:30, όπως είχε ανακοινωθεί.
(Η Έκθεση θα λειτουργεί μόνο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή)