Δήλωση Δημάρχου σχετικά με την «Απαγόρευση εισόδου σκύλων σε πάρκα του Δήμου Στροβόλου

Αιτιολογικό για την απαγόρευση των σκύλων σε πάρκα στο Δήμο Στροβόλου 

 1. Όπως είναι γνωστό και όπως αναρτίστηκε τελευταία στην ιστοσελίδα του Δήμου ο Υπουργός Εσωτερικών με νέο διάταγμα του, σύμφωνα με τη σχετική περί Σκύλων νομοθεσία, απαγόρευσε ακόμα μια φορά την παρουσία σκύλων σε ένα αριθμό πάρκων, παιδότοπων και χώρων πρασίνου στα όρια του Δήμου Στροβόλου.  Επειδή αρκετοί δημότες αλλά και άλλοι πολίτες οι οποίοι διαμένουν εκτός του Δήμου Στροβόλου αλλά χρησιμοποιούν τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου του Δήμου, πιστεύουν ότι αυτή η απαγόρευση της παρουσίας των σκύλων είναι λανθασμένη, θεωρούμε καθήκον μας να αναφέρουμε ότι ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει σε αυτή του την ενέργεια χωρίς σοβαρό  προβληματισμό, ιδιαίτερα μάλιστα όταν γνωρίζει ότι ένας αριθμός δημοτών του είναι καθόλα νομιμόφρονες και ακολουθούν πλήρως τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας όπως επίσης και τα ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία κατά περιόδους εξέδωσε και συνεχίζει να εκδίδει ο Δήμος.
 2. Οι λόγοι για τους οποίος εκδόθηκε το διάταγμα αναφέρονται με σαφήνεια σ΄ αυτό. Γνωρίζουμε, όμως, ότι υπάρχει και η άποψη ότι ο Δήμος δε θα έπρεπε να προχωρήσει σε τέτοιου είδους αυστηρά μέτρα αλλά:
  • να φροντίσει να έχει συνεχή και τακτικό έλεγχο των πάρκων και των παιδότοπων και γενικά των δημόσιων χώρων που συνηθίζεται ο περίπατος ιδιοκτητών/κατόχων με τους σκύλους τους για την πρόληψη της διάπραξης του αδικήματος της διακίνησης σκύλων,
  • να γίνει καλύτερη αξιοποίηση της πρόνοιας του περί Σκύλων νόμου για άσκηση ποινικών διώξεων,
  • να προχωρήσει με όλους τους δημότες για περισσότερη και πιο ελεύθερη διαφώτιση/ενημέρωση του κοινού,
  • να διοργανώσει επιμορφωτικά σεμινάρια/διαλέξεις αναφορικά με την ευημερία των σκύλων και τις διατάξεις του περί Σκύλων νόμου,
  • να προγραμματίσει κατάλληλους χώρους όπου οι σκύλοι θα μπορούν να διακινούνται ελεύθεροι χωρίς να είναι δεμένοι με το λουρί.
 3. Ο Δήμος Στροβόλου διαχρονικά έχει προχωρήσει σε όλα τα πιο πάνω, ιδιαίτερα για τη διαμόρφωση κατάλληλου χώρου όπου οι σκύλοι θα μπορούν να διακινούνται ελεύθεροι. Οι δημότες είναι πλήρως ενήμεροι ότι υπάρχει και λειτουργεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο κατάλληλος χώρος δίπλα από το πάρκο Αγίου Δημητρίου και ετοιμάζεται και δεύτερος χώρος κατά μήκος του Πεδιαίου ποταμού παρά τη γέφυρα της οδού Ελαιώνων.  Σε ότι αφορά το συνεχή και τακτικό έλεγχο των διαφόρων πάρκων κλπ, τούτο γίνεται στο μέτρο του εφικτού.  Δυστυχώς ο Δήμος δεν μπορεί να διαθέτει προσωπικό για να επιβλέπει την τήρηση των προνοιών των σχετικών νομοθεσιών σ΄ όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου και σ΄ όλα τα πάρκα και χώρους πρασίνου.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Δήμο Στροβόλου του οποίου η έκταση είναι 25km2 υπάρχουν και λειτουργούν 66 πάρκα και πάνω από 380 χώροι πρασίνου.
 1. Υπολογίζεται ότι στα όρια του Δήμου Στροβόλου ζουν πέραν των 5000 σκύλων από τους οποίους μόνο οι 1500 είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Δήμου. Είναι αντιληπτό ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών/κατόχων των σκύλων παρανομούν και παρόλο το συνεχή έλεγχο και διαφώτιση από το Δήμο, η κατάσταση δεν καλυτερεύει.
 1. Φαίνεται ότι ο Κύπριος πολίτης χρειάζεται αυστηρά μέτρα για να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας. Αναμένεται ότι η τροποποίηση του περί Σκύλων νόμου, που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα δώσει τέτοιες λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε το διάταγμα το οποίο έχει εκδοθεί να μην χρειάζεται και ως εκ τούτου να αποσυρθεί.  Μέχρι τότε ο Δήμος Στροβόλου, δυστυχώς, με συγκεκριμένα στοιχεία θα υποβάλλει στον Υπουργό Εσωτερικών το αίτημα για την ανανέωση του διατάγματος.

 

Δρ Λάζαρος Σ Σαββίδης
Δήμαρχος