ΔΤ – Ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ρομπότ στον κόσμο βρίσκεται στον Δήμο Στροβόλου

Εδώ και μερικές μέρες ο Δήμος Στροβόλου φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ρομπότ στον κόσμο, τον «ASTRO 1», μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που συνδυάζει ρομποτική και διαστημική.  

Ο «ASTRO 1», ο οποίος θα βρίσκεται μέχρι και τις 5 Ιουλίου στην περιοχή Σταυρού και συγκεκριμένα, στον χώρο στάθμευσης της συμβολής της οδού Σταυρού και Λεωφ. Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, είναι μία εκπαιδευτική ρομποτική πλατφόρμα STEAM, στην οποία οι μαθητές μπορούν να κατασκευάσουν συσκευές για να προσθέσουν σε αυτόν διάφορες λειτουργίες. Παράλληλα δάσκαλοι και καθηγητές έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα με στόχο να συνδυάσουν ύλη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου με το εν λόγω ρομπότ και να δείξουν έμπρακτα στους μαθητές πώς η θεωρία γίνεται πράξη για την επίλυση προβλημάτων.

Ακόμα, ο «ΑΣΤΡΟ 1» λειτουργεί και ως κινητός δορυφορικός σταθμός, από τον οποίο οι μαθητές μπορούν να παίρνουν ζωντανό βίντεο από μικρό-δορυφόρους που στέλνουν στην στρατόσφαιρα.

Ο «ASTRO 1» ζυγίζει περίπου 1400 kg , έχει περίμετρο 10 m και ύψος 3m . Κινείται με τη βοήθεια 24 υδραυλικών κινητήρων και προέκυψε μέσα από την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος PASCAL SPACE STEAM EDUCATION.

Ο μοναδικός σχεδιασμός του ρομπότ σαν αράχνη του επιτρέπει να μετακινείται εύκολα, και να τοποθετείται σε οποιαδήποτε επιφάνεια χρησιμοποιώντας ελάχιστη ενέργεια.

Ο Δήμος Στροβόλου εκφράζει τα συγχαρητήριά του στους μαθητές και εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν για τη δημιουργία του πρωτοπόρου αυτού έργου για τα κυπριακά δεδομένα.

Από τον Δήμο Στροβόλου
23/6/21