ΔΤ – Ετήσιο Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Κυπριανού

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων κληρικών και προκρίτων που εκτελέστηκαν ή απαγχονίστηκαν από τους Οθωμανούς την 9η Ιουλίου 1821 από τον Δήμο Στροβόλου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή των ιερών ναών Παναγίας Χρυσελεούσας και της Tου Θεού Σοφίας Στροβόλου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας, στον ιστορικό πυρήνα του Στροβόλου.

Του μνημoσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος και τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος αναφερόμενος στη μορφή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Μεγαλύτερη αναγνώριση του ήθους και του έργου του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού είναι η διατήρηση της μνήμης του αλώβητης στο χρόνο, μιας μνήμης που δημιουργεί ερεθίσματα για τις νέες γενιές, για αντίστοιχες συμπεριφορές και δράσεις. Η ιστορική μνήμη ενισχύεται, όταν συνδυάζεται και με ευκαιρίες και προκλήσεις του παρόντος. Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε, ως Δήμος, μαζί με την Εκκλησιαστική Επιτροπή Χρυσελεούσας. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Έργου για την ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα του Στροβόλου: να αναδείξει την ιστορική και θρησκευτική παράδοση του Δήμου μας, μέσω μιας σύγχρονης προσέγγισης, δημιουργώντας μια πόλη με πιο ανθρωποκεντρικό και βιώσιμο χαρακτήρα».

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, που βρίσκεται στο προαύλιο της Εκκλησίας.