Εγκαίνια πάρκου Κυπρο-Αρμενικής φιλίας από την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου

Τελέστηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια του πάρκου Κυπρο-Αρμενικής φιλίας από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021. Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στον χαιρετισμό της: «Ας κρατήσουμε λοιπόν από τα εγκαίνια του πάρκου αυτού το μήνυμα της σημασίας της ειρηνικής συνύπαρξης. Για την Κύπρο και το μέλλον που αξίζει στις νεότερες γενεές. Όπου θα μπορούν κάθε νέος και νέα της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ονειρεύονται και να δημιουργούν σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας».

Ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους στο καλωσόρισμά του τόνισε ότι «Το πάρκο αυτό, όπως και το μνημείο που συμβολίζει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς μας, αποτελούν ζωντανή απόδειξη της φιλίας μας, αλλά και συνεχή υπενθύμιση και δέσμευση, για αδελφοσύνη και αλληλοϋποστήριξη στους κοινούς αγώνες μας».

Τη σημασία αυτού του μνημείου τόνισε στην ομιλία του και ο εκπρόσωπος των Αρμενίων στην κυπριακή Βουλή Βαρτκές Μαχτεσιάν: «Για τους ξενιτεμένους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα Αρμένιους, ο γερανός εθεωρείτο ο αγγελιοφόρος που έφερνε μαντάτα από την πατρίδα και φτερουγίζοντας αδιάκοπα από τόπο σε τόπο, γεφύρωνε επίσης τις διάφορες σκέψεις και απόψεις λαών και εθνών. Αυτό το νέο γλυπτό δεν είναι παρά ο συμβολισμός της  βαθιάς και προαιώνιας φιλίας των δύο λαών: Κύπρου και Αρμενίας».
Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Tigran Mkrtchyan, ο οποίος εκφώνησε ομιλία εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Χορέν, πρόεδροι και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών Κομμάτων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες.

Το πάρκο Κυπρο-Αρμενικής φιλίας, σχεδιάστηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του εκπροσώπου των Αρμενίων στην κυπριακή Βουλή, Βαρτκές Μαχτεσιάν, και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λεμεσού και Αρμενίας. Φιλοξενεί μνημείο για τους κοινούς αγώνες του κυπριακού και του αρμενικού λαού, όπως επίσης και το έργο του γλύπτη Παναγιώτη Πασάντα

«Ο Γερανός», σύμβολο του νόστου και της αγάπης για την πατρίδα για τους Αρμενίους.