Οδηγίες προς δημότες για τη διαχείριση των οικιακών σκυβάλων κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού

Ο Δήμος Στροβόλου επιθυμεί να πληροφορήσει όλους τους δημότες του ότι οι εργαζόμενοι του στα συνεργεία σκυβάλων επιτελούν ένα σημαντικό έργο προστασίας της δημόσιας υγείας  το οποίο την περίοδο αυτή είναι  ιδιαίτερα αναγκαίο για όλη την κοινωνία μας.

Για να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων μας που έρχονται σε απευθείας επαφή με οτιδήποτε άγνωστο υπάρχει μέσα στα σκύβαλα  – έτσι  ώστε αυτοί να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους χωρίς να αρρωστήσουν – καλούμε τους δημότες μας να ακολουθούν τις πιο κάτω οδηγίες αναφορικά με τη φύλαξη των σκυβάλων:

  1. Τοποθετούμε όλα τα απόβλητα που σχετίζονται με τα μέτρα αυτοπροστασίας που λαμβάνουμε (γάντια, πανάκια καθαρισμού και απολύμανσης, μάσκες, συσκευασίες αντισηπτικών σκευασμάτων κλπ.) μέσα σε σακούλες με κορδόνι τις οποίες δένουμε σφικτά  και ακολούθως τοποθετούμε τις σακούλες αυτές στους κάδους.  Οι κάδοι πρέπει να είναι πάντοτε ερμητικά κλειστοί έτσι ώστε να αποτρέπεται  κάθε επαφή ή/και επιμόλυνση άλλων  περαστικών ανθρώπων ή/και ζώων. 
  1. Αν είμαστε σε καραντίνα ή αυτοπεριορισμό ή αν έχουμε κρούσμα ή ύποπτο κρούσμα μέσα στο σπίτι μας, τότε όλα τα σκύβαλα μας τοποθετούνται σε σακούλες με κορδόνι τις οποίες γεμίζουμε ως τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφικτά και ακολούθως τις τοποθετούμε σε δεύτερο σακούλι το οποίο δένουμε και αυτό πολύ σφικτά.  Στη συνέχεια τοποθετούμε τις σακούλες αυτές στους κάδους ή στις σκυβαλαποθήκες ή στα σκυβαλοκιβώτια αν πρόκειται για πολυκατοικία τα οποία διατηρούμε ερμητικά κλειστά.

Προσοχή:

Δεν αφήνουμε σε καμιά περίπτωση σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς ή εκτός των σκυβαλαποθηκών.  Στις πολυκατοικίες, αν το σκυβαλοκιβώτιο είναι γεμάτο, τότε περιμένουμε να αδειάσει από το συνεργείο του Δήμου και μετά κατεβάζουμε τις σακούλες των σκουπιδιών για να τις τοποθετήσουμε μέσα σε αυτό.  Στην ανάγκη,  κατακρατούμε για λίγο τις σακούλες μέσα στο διαμέρισμα μας.  Κατά τη χρήση του σκυβαλοκιβωτίου  πατάμε το «πατίδι» ή/και φοράμε προστατευτικά γάντια.

Διατηρούμε τους κάδους ή τη σκυβαλαποθήκη μας πάντοτε καθαρούς.