Oμιλία Δημάρχου στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα: Ετήσιος Απολογισμός για το έτος 2017 και προγραμματισμός για το έτος 2018, 15/2/18 – Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου

Με την ολοκλήρωση του πρώτου έτους της θητείας μας, κρίνουμε επιβεβλημένο να επικοινωνήσουμε με τους συνδημότες μας, για να ενημερώσουμε για τα πεπραγμένα στον Δήμο μας το περασμένο έτος.

Ο Δήμος μας βρίσκεται σε στέρεα βάση, αποτελώντας πρότυπο και σημείο αναφοράς για όλους τους υπόλοιπους. Αυτό οφείλεται στη συνετή διαχείριση των προηγούμενων Δημάρχων, καθώς και στο διαχρονικό πνεύμα συνεργασίας που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων. Βεβαίως, αυτό δεν θα γινόταν κατορθωτό αν δεν υπήρχε και η αποτελεσματική συνεργασία με τη Δημοτική Υπηρεσία, σε όλα τα επίπεδα.

Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ότι οι δημότες μας περιμένουν πολύ περισσότερα από εμάς. Μπορεί η χώρα μας να έχει εξέλθει του μνημονίου, αλλά οι προϋπολογισμοί των δήμων μας παραμένουν σε μνημονιακό καθεστώς.  Τώρα που εξερχόμαστε της κρίσης, και με την επερχόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ευελπιστούμε ότι το κράτος θα λάβει υπόψη το μέγεθος, το κύρος και την τεράστια αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας.

Σήμερα, θα σας παρουσιάσουμε τους κύριους πυλώνες δραστηριότητας του Δήμου τη χρονιά που μας πέρασε.

 • Ο Δημότης στην Πρώτη Γραμμή

Η εξυπηρέτηση των Δημοτών μας είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας. Με μια σειρά πρωτοβουλιών, προωθούμε την άμεση επικοινωνία και ανταπόκριση στα αιτήματά σας

 1. Καθιερώσαμε τον θεσμό «Ανοικτή Πόρτα». Κάθε Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. – 12:00 μ., το γραφείο μου, είναι ανοικτό στον κάθε δημότη, για τυχόν παράπονα, προβλήματα και εισηγήσεις.
 2. Στοχεύουμε στην άμεση ενημέρωση των δημοτών, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, για τη διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας:
  Βελτιώνουμε τη διαδικτυακή μας δράση, αναβαθμίζοντας την ιστοσελίδα του Δήμου και ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε την παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  Αυξάνουμε συνεχώς τα μέλη του Μητρώου Ενημέρωσης μέσω γραπτών μηνυμάτων στα κινητά και αποστολής εβδομαδιαίου ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου
 3. Έχουμε δημιουργήσει συνεργείο άμεσης επέμβασης, το οποίο ενεργεί παράλληλα και ενισχυτικά με τις εργασίες των συνεργείων του Δήμου, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.
 4. Δημιουργήσαμε το «Γραφείο Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη», με δράση σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά, φιλοζωικά, πολιτιστικά και αθλητικά πεδία. Ήδη, πέραν των 200 συνδημοτών μας έχουν εγγραφεί ως Εθελοντές, αριθμός που αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Όραμά μας είναι η ανάπτυξη της κουλτούρας εθελοντισμού στον Δήμο μας, η συμμετοχή των Δημοτών και η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών μέσα από δράσεις και ενέργειες για την επίτευξη κοινωφελών στόχων.
 5.  Σε συνεργασία με την ομάδα του Greater Nicosia και τους Δήμους Αγλαντζιάς και Λευκωσίας, συμμετέχουμε στην προσπάθεια για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το έτος 2021.
  Αποσκοπούμε στην προβολή του τόπου μας και στην ανάδειξη των δυνατοτήτων των νέων μας.
 • Περιβαλλοντική Πολιτική
 1. Ξεκινώντας από το «σπίτι» μας, το Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου, πετύχαμε την πιστοποίησή του με το περιβαλλοντικό σήμα GREEN OFFICES, γεγονός που επιβεβαιώνει την εφαρμογή αειφόρων πρακτικών στη λειτουργία του κτηρίου, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης και την εξοικονόμηση πόρων.

  Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που ο Δήμος Στροβόλου είναι η πρώτη Τοπική Αρχή παγκύπρια που έλαβε την πιστοποίηση αυτή.
 2. Πετύχαμε τη βράβευση του Δήμου μας στον φετινό Παγκύπριο Διαγωνισμό «Πράσινη Πόλη της Κύπρου», που αποτελεί αναγνώριση των συνεχών προσπαθειών μας για να καταστεί ο Στρόβολος μια πράσινη πόλη, πρότυπο για κάθε άλλο οργανισμό ή άτομο. Με την υιοθέτηση σειράς πρωτοβουλιών και δράσεων, δημιουργούμε περιβαλλοντική κουλτούρα σε επίπεδο πόλης.
 3. Ο Δήμος Στροβόλου συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 15 Ευρωπαϊκές Πόλεις, από ισάριθμες χώρες, οι οποίες είναι υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Πράσινο Φύλλο» (Green Leaf) 2019, που αποσκοπεί στην αναγνώριση και επιβράβευση «μικρών» πόλεων, με πληθυσμό μεταξύ 20.000 και 100.000 κατοίκων, για την πρόοδο που έχουν σημειώσει στην εφαρμογή περιβαλλοντικών δράσεων και καινοτομιών. Τα αποτελέσματα αναμένονται περί τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους.
  Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που ο Δήμος μας λαμβάνει μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό.
 4. Προωθήσαμε την αναβάθμιση Δημοτικών Πάρκων και χώρων πρασίνου και τη μετατροπή τους σε θεματικά Πάρκα. Παραδείγματα αποτελούν το Εργατικό Πάρκο «Μιχαλάκης Ιωάννου» και το Πάρκο Οδικής Ασφάλειας «Γιώργος Μαυρίκιος».
 5. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρούμε στη δημιουργία Δημοτικού Λαχανόκηπου, πλησίον της λεωφόρου Τσερίου, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, ενός χώρου όπου οι Δημότες θα ασχολούνται με την καλλιέργεια λαχανικών και βοτάνων.
 6. Προγραμματίζουμε την εγκατάσταση των πρώτων παιχνιδιών για χρήση και από άτομα με κινητικά προβλήματα, στο πάρκο «Στέλλα Αυλωνίτου» και στο πάρκο «Αναστασίου και Ευφροσύνης Τοσούνογλου», παρά την οδό Δάβαρη.Θα ήταν παράλειψη, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου, να μην αναφερθούμε στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που λήφθηκαν κατά την ετοιμασία των ετήσιων προϋπολογισμών και αφορούν στη βελτίωση της εικόνας του Δήμου σχετικά με την καθαριότητα. Για τον σκοπό αυτό, τέθηκε πρόνοια για την αγορά   υπηρεσιών για ανάθεση μέρους των εργασιών καθαριότητας σε εξωτερικούς συνεργάτες. Παράλληλα, ο Δήμος προχώρησε επί δοκιμαστικής βάσης στην αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των συνεργείων των σκυβάλων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση, την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που παρατηρούνταν στον τομέα αυτό.Επιπρόσθετα, πραγματοποιήσαμε δύο γενικές εκστρατείες καθαριότητας σε όλη την έκταση του Στροβόλου.
 • Αθλητισμός

  Ο Δήμος μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον αθλητισμό, ως μέρος ενός υγιούς τρόπου ζωής, μέσω της δημιουργίας ευκαιριών για ένταξη αθλητικών δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα των δημοτών και της διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων, που απευθύνονται, κυρίως, σε ερασιτέχνες αθλητές όλων των ηλικιών.Με επίκεντρο της αθλητικής μας δραστηριότητας το Αθλητικό Κέντρο Στροβόλου, αναβαθμίσαμε τη λειτουργία της προτύπου Ακαδημίας Ποδοσφαίρου. Συνεχίσαμε τη διοργάνωση των τουρνουά Αντισφαίρισης, Φούτσαλ και του ποδηλατικού γύρου και πραγματοποιήσαμε αθλητικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού.

 

 • Κοινωνική Πολιτική
 1. Εγκαινιάσαμε ένα νέο θεσμό για την προσφορά και στήριξη ατόμων και οικογενειών δημοτών Στροβόλου, που αποδεδειγμένα δεν διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς πόρους για κάλυψη των βασικών αναγκών, με τη μηνιαία παροχή τροφίμων.
  Με τη βοήθεια ατόμων και εταιριών, τους οποίους ευχαριστούμε, ο Δήμος παρέχει στήριξη, σε μηνιαία βάση, σε 130 οικογένειες, που ανέρχονται σε 400 περίπου άτομα.
 2. Ξεκινήσαμε μία νέα κοινωνική πολιτική για την οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών φορέων, μέσω της παραχώρησης των εσόδων από την πώληση των εισιτηρίων των εκδηλώσεων του Δήμου.
 3. Τη χρονιά που μας πέρασε ολοκληρώθηκε το έργο «Κοινωνίες με Χρώματα», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετανάστευσης, Ασύλου και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία και βασίζεται στην αρχή ότι μετανάστες και πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν επιτυχώς στην κοινωνία. Διοργανώσαμε εργαστήρια συζήτησης «στρογγυλής τραπέζης», όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις και καταγράφτηκαν οι ανάγκες των υπηκόων Τρίτων Χωρών.
 4. Συνεχίστηκε η λειτουργία του επιτυχούς προγράμματος «Ανοικτό Σχολείο», το οποίο παρέχει πέραν των 50 δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες, με συνολικούς συμμετέχοντες που προσεγγίζουν τα 2000 άτομα.
  Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο με δέκα νέα προγράμματα, αποδεικνύοντας τη συνεχή δέσμευση του Δήμου για ανάπτυξη του προγράμματος αυτού, που σκοπό έχει την προώθηση του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Δημιουργίας.
 • Πολιτισμός και πολιτιστική δημιουργία
 1. Στοχεύοντας στη βέλτιστη αξιοποίηση του Δημοτικού Θεάτρου, την παροχή κινήτρων για φιλοξενία αξιόλογων παραστάσεων από την Κύπρο και το εξωτερικό, τη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου, ο Δήμος Στροβόλου έθεσε σε εφαρμογή, από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, νέα πολιτική χρεώσεων για το Δημοτικό Θέατρο, που περιλαμβάνει νέες μειωμένες τιμές χρήσης μέχρι και 30% στις πλείστες κατηγορίες.
 2. Αποφασίσαμε τη μείωση του φόρου θεάματος από 10% σε 7,5%, που έχει εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018.
 3. Εμπλουτίσαμε το πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου, εγκαινιάζοντας τον θεσμό του «Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Στροβόλου», το οποίο περιέλαβε 4 παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
 4. Ξεκινήσαμε μία σημαντική δράση για τον Δήμο μας, το Πρόγραμμα «Περί Στροβόλου», που σκοπεύει έχει τη δημιουργία ενός κοινωνικού και ιστορικού αρχείου για τον Στρόβολο.
  Με την ευκαιρία, θα ήθελα να καλέσω για ακόμα μια φορά όλους τους Δημότες μας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του προγράμματος και να παροτρύνω όλους να μοιραστούν μαζί μας ιστορίες και αναμνήσεις από τον «δικό τους» Στρόβολο.
 5. Συνεχίσαμε τη στήριξη των πέντε ομίλων του Δήμου μας, του Φωτογραφικού, του Λαογραφικού και του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Δημοτικής Χορωδίας και της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αποσκοπώντας στην προσφορά ευκαιριών για δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση και τη διοργάνωση εκδηλώσεων ποιοτικού περιεχομένου.
 6. Με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, πετύχαμε να προσφέρουμε ένα ποιοτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας την κυπριακή δημιουργία και τους νέους καλλιτέχνες μας. Διοργανώσαμε θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, που φιλοξενήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο, το Πολιτιστικό Κέντρο, στο Δημοτικό Μέγαρο και στα καταπράσινα πάρκα μας. Επίσης, στα πλαίσια της ενημέρωσης και της συμμετοχής των Δημοτών μας σε συζητήσεις, πραγματοποιήσαμε διαλέξεις που άπτονταν θεμάτων υγείας, λογοτεχνίας, περιβάλλοντος, καθώς και φιλοσοφίας, ενός αντικειμένου που αναπτύσσει η κίνηση «Φως εν δράσει», που πρόσφατα εντάχθηκε στην πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου μας.
 • Παλαιός Πυρήνας
  Μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του Παλαιού Πυρήνα Στροβόλου, προωθήσαμε την ετοιμασία των σχεδίων από την αρχιτεκτονική ομάδα που απέσπασε το πρώτο βραβείο. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κρίθηκε ως έργο πρωταρχικής σημασίας και μεγαλύτερης βαρύτητας, η δημιουργία πλατείας, η οποία θα σηματοδοτεί την ένωση του Νέου με τον Παλαιό Στρόβολο, με βασικό στόχο να αποτελέσει κεντρικό σημείο συνάθροισης των κατοίκων του Στροβόλου – και όχι μόνο – και παράλληλα, να φιλοξενήσει υπαίθριες εκδηλώσεις.
 • Αναβάθμιση οδικού δικτύου
   Άφησα για το τέλος το πολυσυζητημένο και φλέγον, για εμάς, θέμα της Λεωφόρου Τσερίου.
  Νιώθω  ιδιαίτερα  έντονη  την ανάγκη να εκφράσω τη δική μου χαρά, καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, για την επιτυχή έκβαση του πολυσυζητημένου θέματος της οδού Τσερίου.
  Στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους Υπουργούς την 1η Σεπτεμβρίου 2017, αναπτύξαμε τις πάγιες θέσεις μας, που είναι η οδική ασφάλεια, η ενδυνάμωση της εμπορικής δραστηριότητας του δρόμου και η δημιουργία φιλικού, φυσικού περιβάλλοντος για τους πολίτες.
  Η συνάντηση υπήρξε καταλυτικής σημασίας για την εξέλιξη του έργου της οδού Τσερίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το πράσινο φως για ανασχεδιασμό της, σύμφωνα με τις θέσεις του Δήμου.
  Το αποτέλεσμα αυτό, το οποίο μας ικανοποιεί αφάνταστα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μεγάλη νίκη των δημοτών μας, τους οποίους ευχαριστούμε για τη στήριξή τους σ’ αυτόν τον αγώνα. Πρωτίστως, όμως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που με τη συμβολή και την αμέριστη στήριξή του, το όραμά μας θα γίνει πραγματικότητα.
  Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα, τους οποίους καλούμε να αντιμετωπίσουν το θέμα άμεσα, χωρίς τη συνήθη καθυστέρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Προγραμματισμός 2018

Πέραν της Λεωφόρου Τσερίου και του Παλαιού Πυρήνα, που αποτελούν τα αναπτυξιακά έργα ύψιστης σημασίας για τον Δήμο μας, προγραμματίζουμε, επίσης, τα ακόλουθα έργα μείζονος σημασίας:

 • Αντικατάσταση λαμπτήρων οδικών φωτισμού
  Διασφαλίζουμε την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Κάθε χρόνο ο Δήμος μας καταβάλει πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ για ένα δίκτυο που έχει πάνω από 9,000 λαμπτήρες.Εντός του 2018, ο Δήμος θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αντικατάσταση, σε όλες τις περιοχές του Δήμου, όλων των λαμπτήρων οδικού φωτισμού με οικονομικούς λαμπτήρες. Η εξοικονόμηση του Δήμου θα ανέλθει περί τις €400.000.
 • Αναβάθμιση του Δημοτικού Πάρκου Αγίου Δημητρίου
  Το πάρκο Αγίου Δημητρίου αποτελεί μια πραγματική όαση πρασίνου. Στο πλαίσιο αναβάθμισής του, προγραμματίζεται μια σειρά έργων στο βορειοδυτικό κυρίως μέρος του, γύρω από την παιδική χαρά.Οι εργασίες που δρομολογούνται για φέτος, είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση της παιδικής χαράς, με την αντικατάσταση των υφιστάμενων παιχνιδιών και την προσθήκη νέων για όλες τις ηλικιακές ομάδες παιδιών. Ιδιαίτερα, επισημαίνουμε την προσθήκη παιχνιδιών για χρήση και από παιδιά με κινητικά προβλήματα.Εργασίες συντήρησης και βελτίωσης θα γίνουν, επίσης, στον χώρο του περιπτέρου, στους καθιστικούς χώρους του πάρκου, στον χώρο στάθμευσης και στο πάρκο που δημιουργήθηκε ειδικά για σκύλους.Στόχος είναι η ολοκλήρωση των εργασιών το συντομότερο δυνατό και η λειτουργία του περιπτέρου και της παιδικής χαράς μέχρι τον Ιούνιο.
 • Αναβάθμιση γραμμικού πάρκου
  Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους Δημάρχους Λευκωσίας και Λακατάμειας, για τη διευθέτηση σύντομα συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών, με σκοπό να εξευρεθούν τρόποι περαιτέρω αξιοποίησης και αναβάθμισης του Γραμμικού Πάρκου, ενός χώρου που χρησιμοποιείται από χιλιάδες συμπολίτες και δικαίως θεωρείται σημείο αναφοράς για την πόλη μας.
 • Στοχεύουμε στην πιστοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου και του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου, των δύο κομβικών σημείων πολιτιστικής δημιουργίας στον Δήμο μας, με το περιβαλλοντικό σήμα Green Key.
 • Πολιτισμός
  Εντός Μαρτίου υπογράφουμε Σύμφωνο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που θα αφορά τα ακόλουθα:Την αναβάθμιση της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου.
  Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μέχρι τις 21:00 καθημερινά, έτσι ώστε να λειτουργεί και ως αναγνωστήριο για τους φοιτητές.
  Την πραγματοποίηση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων.
 • Αθλητισμός
   Το 2018 το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου μας θα αναβαθμιστεί, μέσω μίας σειράς βελτιωτικών έργων στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν την κατασκευή γηπέδου καλαθόσφαιρας και ενός επαγγελματικού γηπέδου Αντισφαίρισης με κερκίδες. Επιπλέον, προγραμματίζεται η αντικατάσταση του χλοοτάπητα των Γηπέδων Αντισφαίρισης, η βελτίωση του Στίβου και η εγκατάσταση αυτόματου μηχανισμού ραντίσματός του.
 • Λαϊκή Αγορά
  Τέλος, θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΣΠ και πολύ σύντομα η Λαϊκή Αγορά του Δήμου μας θα μεταφερθεί στον περιβάλλοντα χώρο στάθμευσης του γηπέδου. Η νέα Δημοτική Λαϊκή Αγορά, με σαφώς διευρυμένη έκταση και όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις λειτουργίας, θα καταστεί σημείο αναφοράς παραγωγών, πωλητών και αγοραστών του Δήμου μας και όχι μόνο.

_______________________________________________________________________________________________

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, ο Δήμος γίνεται καλύτερος, όταν γίνεται καλύτερη η κάθε γειτονιά του, όταν δεν μένει πίσω κανένας κάτοικός του και κυρίως, οι μη προνομιούχοι. Κρίνουμε απαραίτητη και ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή οποιουδήποτε συνδημότη μας, που επιθυμεί να ενισχύσει την προσπάθειά μας με τη δράση του, τις ιδέες του, ακόμη και τη διαφωνία του.

Και κάτι ακόμη, διαβεβαιώνουμε τους συνδημότες μας πως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο τόπο για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Σας ευχαριστώ όλους

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου

15 Φεβρουαρίου 2018