Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης Καθηγητή βιολιού Ματθαίου Καριόλου, δίνει και φέτος την καθιερωμένη ετήσια συναυλία στη μνήμη Πεύκιου Γεωργιάδη. Η δημιουργία του Προγράμματος από τον αείμνηστο τότε Υπουργό Παιδείας Πεύκιο Γεωργιάδη έδωσε τεράστια ώθηση στα μουσικά δρώμενα της Κύπρου και ανέβασε τον πήχυ σε επίπεδα που έντεκα χρόνια πριν η Κύπρος δεν μπορούσε καν να ονειρευτεί, δικαιώνοντάς τον για την απόφασή του αυτή.

Η συναυλία αυτή έχει συνδεθεί και με την οικονομική ενίσχυση του Συμβουλίου Ευημερίας Ασθενών του Μακάριου Νοσοκομείου, θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018, στις 7.00 μ.μ. και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Για μια ακόμα χρονιά, οι νεαροί δεξιοτέχνες του Προγράμματος έχοντας πολλές διακρίσεις διεθνώς στο ενεργητικό τους, είναι έτοιμοι να καταπλήξουν το κοινό με τη μουσικότητά τους, τη δεξιοτεχνία τους, την εντυπωσιακή σκηνική τους παρουσία και το δύσκολο ρεπερτόριο τους. Θα ακουστούν έργα Paganini, Mozart, Bartok, Saint-Saens, Gershwin, Telemann, Bach κ.ά.

Οι νεαροί καλλιτέχνες του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων στα έντεκα χρόνια της λειτουργίας του, εκτός από τις εκατοντάδες εμφανίσεις στη χώρα τους, έχουν τιμήσει την Κύπρο σε μουσικές πρωτεύουσες όπως τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, τη Μόσχα, τη Ρώμη, αφήνοντας εκπληκτικές εντυπώσεις στο απαιτητικό κοινό του εξωτερικού κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές και ασκώντας μια άκρως επιτυχημένη πολιτιστική διπλωματία. Προσκλήθηκαν δε σε ονομαστά φεστιβάλ βιολιού όπως το φεστιβάλ Spivakov στη Μόσχα, έπαιξαν για τον Πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό, και εμφανίστηκαν ως σολίστ σε ηλικία μόλις 13 χρόνων, με ορχήστρες στην Κύπρο και το εξωτερικό (Kρακοβία και Μόνζα)  αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές, ενώ το 2016 κέρδισαν πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Λόγω της μοναδικότητας του Προγράμματος και της διεθνούς επιτυχίας του, οι θρυλικοί καλλιτέχνες Μartha Argerich και Ivry Gitlis εμφανίστηκαν μαζί με τους νεαρούς καλλιτέχνες του Προγράμματος και εκφράστηκαν με τα πλέον κολακευτικά σχόλια για το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα του. Θέλοντας να σφραγίσουν τη συνεργασία και τη σχέση αυτή, αναγορεύτηκαν σε Επίτιμους Μέντορες του Προγράμματος. Αποτελεί ύψιστη τιμή καλλιτέχνες αυτής της εμβέλειας να συνδέσουν το όνομά τους με το Πρόγραμμα αλλά και απόδειξη της πρωτόγνωρης αναγνώρισης που πέτυχε μέσα στα λίγα αυτά χρόνια το Πρόγραμμα διεθνώς και της εξέχουσας θέσης που κέρδισε στον τομέα της εκμάθησης έγχορδων οργάνων.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων στελεχώνεται από μια ομάδα εξαίρετων καλλιτεχνών και παιδαγωγών. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Προγράμματος, Καθηγητής Ματθαίος Καριόλου, έχει παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Αυστρίας για τις υπηρεσίες του κατά την 35χρονη πανεπιστημιακή μουσική του καριέρα και τις μεγάλες του επιτυχίες στην εφαρμογή της μεθόδου του για τη γρήγορη εκμάθηση του βιολιού ως δεξιοτεχνικού οργάνου σε παιδιά μικρής ηλικίας καθώς και για τις επιτυχίες του ως βιρτουόζου σολίστ. Οι επισκέπτες πανεπιστημιακοί καθηγητές Ιuga Petru-Koντραμπάσο, Christian,Euler-Βιόλα και Susan Varga-Βιολοντσέλο, διδάσκουν όλοι σε ονομαστά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και έχουν διεθνείς σολιστικές καριέρες. Στο Πρόγραμμα διδάσκουν σε σταθερή βάση ειδικά εκπαιδευμένοι κι εξαίρετοι συνεργάτες-βοηθοί, όλοι αριστούχοι, απόφοιτοι φημισμένων πανεπιστημίων της Ευρώπης και σολίστ ο καθένας στο όργανό του. Στην Τάξη Βιολιού/Βιόλας διδάσκουν οι Μενέλαος Μενελάου, Μελίνα Harrer – Κάνθου και Νicolas Dante, στην Τάξη Βιολοντσέλου ο Robertas Grod και στην Τάξη Κοντραμπάσου ο Hristo Ovcharov. Στο πιάνο συνοδεύει η Catalina Teican.

Χορηγός της συναυλίας είναι τα φυτώρια Floralink και Χορηγοί Επικοινωνίας το ΡΙΚ, Ο Φιλελεύθερος, η Vestnik Kipra και το Russian Wave.

Για πληροφορίες και εισιτήρια, στο 96563422 καθώς και στο Ταμείο του Θεάτρου στις 25-27 Ιανουαρίου.

 

Χώρος Διεξαγωγής: Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου