Συμμετοχή Δημάρχου στη διήμερη διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Φόρουμ για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση (Commonwealth Local Government Forum – CLGF) με τίτλο Commonwealth Sustainable Cities Network (CSCN), 12 & 13/7/2016 – Λονδίνο

Ο Δήμαρχος Δρ Λάζαρος Σ Σαββίδης, συμμετείχε στη διήμερη διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Φόρουμ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Commonwealth Local Government Forum – CLGF) με τίτλο Commonwealth Sustainable Cities Network (CSCN) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο μεταξύ τις 12 και 13 Ιουλίου 2016, μέσα στα πλαίσια της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του Δικτύου που συστάθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 στη Σιγκαπούρη.  Ο Δρ Σαββίδης είναι μέλος της 3μελούς Οργανωτικής Επιτροπής (Steering Committee) του Δικτύου.

Στη συνάντηση του Δικτύου συμμετείχαν υπουργοί και άλλες πολλές προσωπικότητες από κεντρικές κυβερνήσεις κρατών-μελών της Κοινοπολιτείας, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι αριθμού Δήμων και Περιφερειών από την Κοινοπολιτεία και μεγάλος αριθμός προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό κόσμο και από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρουν υπηρεσίες ή συνεργάζονται με διάφορες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για την προσφορά υπηρεσιών και υλοποίηση έργων υποδομής.

Παρουσιάστηκαν μεγάλος αριθμός εισηγήσεων και ερευνητικών προγραμμάτων και εφαρμογών που έχουν αποσπάσει σειρά βραβείων και επαίνων.

Επιστέγασμα της διήμερης συνάντησης ήταν η παρουσία του διαδόχου του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Καρόλου (HRH Prince Wales) μαζί με τη νέα Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας κα Patricia Scotland QC στο τέλος της πρώτης ημέρας κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής για την αφυπηρέτηση του νυν και πρώτου Γενικού Γραμματέα του Φόρουμ Δρ Carl Wright.

Ο πρίγκιπας Κάρολος μίλησε για το ΄Ιδρυμα που ο ίδιος δημιούργησε πριν από 20 χρόνια (Foundation for Building Community) με απώτερο σκοπό τον προγραμματισμό, σχεδιασμό και βοήθεια τοπικών αρχών για να προσφέρουν αειφόρο ανάπτυξη (Sustainable development).

Οι πιο πάνω φωτογραφίες παρουσιάζουν μερικά στιγμιότυπα από τη διήμερη συνάντηση στο Marlborough House έδρα της Γενικής Γραμματείας της Κοινοπολιτείας.

Ο Δρ Σαββίδης προήδρευσε μιας ενότητας παρουσιάσεων με τίτλο “SMART Cities and using ICT to implement the sustainable development goals (SDGs)” και παρουσίασε τις ενέργειες του Δήμου Στροβόλου στον τομέα e-government μέσω των οποίων προσφέρονται διάφορες υπηρεσίες και διευκολύνσεις στους δημότες του Στροβόλου.

Οι συζητήσεις της 2ήμερης συνάντησης περιστρέφονταν κυρίως στην εφαρμογή των 17 Sustainable Development Goals (SDGs) που εγκρίθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και που θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς στις συναντήσεις του Οργανισμού HABITAT III τον ερχόμενο Οκτώβριο 2016 που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Quito.

Το Συμβούλιο του CLGF, επίσης, ενέκρινε και εξέδωσε επιβεβαίωση (Confirmation) στον τομέα της Παγκόσμιας Συνεργασίας και Τοπικής Δημοκρατίας (London Affirmation on Global Cooperation and Local Democracy).