Xαιρετισμός Δημάρχου στα Εγκαίνια της 5ης Ετήσιας Έκθεσης δραστηριοτήτων εικαστικής φύσεως του Ανοικτού Σχολείου Στροβόλου, 14/6/17 – Εκθ. Χώρος Σπηλιών Π. Ακροπόλεως

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας καλωσορίζουμε στα Εγκαίνια της 5ης Ετήσιας Έκθεσης των δραστηριοτήτων εικαστικής φύσεως του Ανοικτού Σχολείου και συγκεκριμένα, των Τμημάτων  Ζωγραφικής, Αγιογραφίας, Χειροποίητων Κοσμημάτων, Υφασμάτινης Κούκλας, Γλυπτικής, Πλέξιμο με βελόνες και Κατασκευές με Ανακυκλώσιμα Υλικά, στην οποία εκτίθενται δημιουργίες των συμμετεχόντων.

Το «Ανοικτό Σχολείο» λειτούργησε στον Δήμο μας για πρώτη φορά πριν από 9 χρόνια και έκτοτε σημειώνει ακμάζουσα πορεία, με ολοένα αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα «Ανοικτό Σχολείο» του Δήμου Στροβόλου χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο Δήμος είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται μέσω της πολυάριθμης σειράς μαθημάτων που προσφέρονται – με μικρό τέλος συμμετοχής – σε κάθε ενδιαφερόμενο ηλικίας από τεσσάρων χρονών και άνω.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη μέγιστη αξιοποίηση των σχολικών χώρων και των υποδομών τους καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας – και όχι μόνο κατά τις σχολικές ώρες – ως Κέντρων προώθησης του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Δημιουργίας. Το πρόγραμμα  εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτιστικής προσφοράς του Δήμου προς τους Δημότες του και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο και αποτελεί πλέον, καμάρι για τον Στρόβολο, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό που υπήρχε προηγουμένως και συγκεκριμένα της παροχής υπηρεσιών απογευματινής δημιουργικής απασχόλησής για κάθε ηλικία, με χαμηλό κόστους και το σημαντικότερο, πλησίον των οικιών μας.

Οι δραστηριότητες που συμμετέχουν στην Έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, στοχεύουν στην καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης. Στις εβδομαδιαίες εκπαιδευτικές συναντήσεις κάθε δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν και να εφαρμόσουν εξειδικευμένες τεχνικές για το θέμα το οποίο διδάσκονται, από έμπειρους, καλλιτέχνες εκπαιδευτές.

Τη σχολική περίοδο 2016-2017 στις δραστηριότητες συμμετείχαν 162 παιδιά και 68 ενήλικες. Λειτούργησαν 16 oμάδες ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 4-16 χρονών και 3 ομάδες για ενήλικες. Στη δραστηριότητα της Αγιογραφίας είχαμε 2 ομάδες ενηλίκων , στη δραστηριότητα των χειροποίητων κοσμημάτων 1 ομάδα παιδιών, στη δραστηριότητα της υφασμάτινης κούκλας 2 ομάδες ενηλίκων, στη δραστηριότητα της γλυπτικής 2 ομάδες από παιδιά και ενήλικες, στη δραστηριότητα των Κατασκευών με Ανακυκλώσιμα υλικά 1 ομάδα από παιδιά και στο πλέξιμο με βελόνες 1 ομάδα ενηλίκων.

Οι συναντήσεις των τμημάτων έγιναν από τον Οκτώβριο μέχρι αυτό το μήνα στα Δημοτικά Σχολεία Κωνσταντινουπόλεως, Αρχαγγέλου, Χρυσελεούσας, καθώς και στο Κέντρο Ενηλίκων Στροβόλου, τα οποία παρείχαν απλόχερα τις εγκαταστάσεις τους.

Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στους συνεργάτες μας της Ζωγραφικής κυρία Χριστιάνα Κατσάρη και Χρυστάλλα Κυριάκου, της Αγιογραφίας κυρία Έλενα Φιλανιώτου, των Χειροποίητων κοσμημάτων κυρίας Χάρις Θεοδότου, της Γλυπτικής Σιμόνη Συμεωνίδου, των Κατασκευών με ανακυκλώσιμα Υλικά  Ειρήνη Ζόρπα, την καθηγήτρια για το πλέξιμο για βελόνες κυρία Νόρα Καρυπίδου, καθώς και στην καθηγήτρια της υφασμάτινης κούκλας κυρία Ταμάρα Τανακίδου για  το ζήλο και την αφοσίωση που επέδειξαν.

Θα θέλαμε, επίσης, να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες της Διοικούσας Επιτροπής και τις δικές μου προσωπικά στη Σχολική Εφορεία Στροβόλου και στους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων Κωνσταντινουπόλεως κυρία Ελένη Σέα, Αρχαγγέλου κύριο Γεώργιο Σπύρου, Χρυσελεούσας κυρία Πόπη Δημητρίου (ΚΑ) και την κυρία Τασούλα Δημοσθένους – Χρυσοστόμου (ΚΒ), για τη σημαντική βοήθεια που παρέχουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Θα ήθελα να συγχαρώ, προσωπικά την Συντονίστρια του Ανοικτού Σχολείου, την κυρία Λουκία Τσούκκα, για την άψογη λειτουργία του προγράμματος και να την ευχαριστήσω για το πηγαίο ενδιαφέρον και την αγάπη της για την ευημερία όλων των τμημάτων του Ανοικτού Σχολείου.

Τέλος, συγχαίρουμε τους συμμετέχοντες, που είναι και οι δημιουργοί των όσων εκθεμάτων έχουμε τη χαρά να δούμε απόψε, με την ευχή να συνεχίσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.

 

 

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου
14 Ιουνίου 2017