Xαιρετισμός Δημάρχου στην Τελετή Απονομής του Περιβαλλοντικού Σήματος Πιστοποίησης «Green Office» για το Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου, 6/6/17

Αγαπητοί,

Καλή σας μέρα

Σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της απονομής στον Δήμο μας του σήματος της πιστοποίησης περιβαλλοντικής ποιότητας Green Office. Η επιλογή της σημερινής ημέρας για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης δεν ήταν τυχαία, αλλά έχει ως στόχο την ένταξή της στις δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, που ήταν χθες, 5 Ιουνίου.

Η πιστοποίηση Green Office είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, με εθνικό διαχειριστή τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cymepa. Βασίζεται στο διεθνές πρότυπο της ευρύτερης πιστοποίησης, ονόματι Green Key, του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που έχει ως στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και αειφορείας στην τουριστική βιομηχανία. Η πιστοποίηση Green Office αφορά κτήρια και γραφεία και συγκεκριμένα, προϋποθέτει την αναγνώριση και την υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών στην καθημερινή λειτουργία τους, έτσι ώστε να βελτιώσουν την καθολική περιβαλλοντική απόδοσή τους, εξοικονομώντας οικονομικούς, φυσικούς και άλλους πόρους.

Τα βασικά κριτήρια που προϋποθέτει η πιστοποίηση Green Office, έχουν ως προτεραιότητά τους τη μείωση της κατανάλωσης του νερού και της ενέργειας, τη μείωση των αποβλήτων, τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και την αύξηση της ανακύκλωσης. Η τήρηση των κριτηρίων θα παρακολουθείται μέσω μετρήσιμων δεικτών, που η Δημοτική Υπηρεσία θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησής τους.

Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός, ότι η νοοτροπία όλων μας στις καθημερινές μας συνήθειες, απαιτεί ΑΛΛΑΓΗ! Επιβάλλεται να υιοθετήσουμε πρακτικές στις συνήθεις, καθημερινές μας εργασίες, οι οποίες είναι φιλικές στο περιβάλλον και συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσικών μας πόρων. Αναλογιστείτε, πόσο χρόνο περνούμε στα γραφεία μας και πόσο στα σπίτια μας: Γιατί, τότε, να έχουμε διαφορετική στάση και συνήθειες στους δύο χώρους; Γιατί στο σπίτι μας να φροντίζουμε να κλείνουμε το φως και τη βρύση που τρέχει και να ανακυκλώνουμε, και εδώ να μην το κάνουμε; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, από περιβαλλοντικής άποψης, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ είναι ο πλανήτης μας, οι θάλασσες, οι γεωφυσικοί πόροι, ο αέρας που αναπνέουμε, τα δάση μας, και κάθε ενέργειά μας έχει συνέπειες, που στον καθένα μας επαφίεται εάν θα έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο.

Ο Δήμος μας, είναι η πρώτη Τοπική Αρχή παγκύπρια που πιστοποιείται με το σήμα της Green Office και αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους μας. Προκειμένου, όμως να εγγυηθούμε τη συνέχιση και διατήρηση της πιστοποίησης, είναι απαραίτητη η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, η αφοσίωση και η δέσμευση όλων μας. Εν πρώτοις, πρέπει να εφαρμόσουμε οι ίδιοι τις πρακτικές στον χώρο εργασίας μας και στη συνέχεια, με μεθοδευμένες, αλλά και γνήσιες, αυθόρμητες ενέργειες, να εμφυσήσουμε τη γνώση και τις πρακτικές αυτές στους δημότες και συνεργάτες μας.

Η Δημοτική Υπηρεσία έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο δράσης για την εφαρμογή και διατήρηση του σήματος Green Office και από το προσωπικό του Δήμου έχει οριστεί αρμόδια ομάδα για την παρακολούθηση και καταμέτρηση των αυστηρών, απαιτούμενων κριτηρίων. Διάφορες ενέργειες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης, είναι η τοποθέτηση αυτοκόλλητων που να μας υπενθυμίζουν να σβήσουμε τα φώτα κατά την έξοδό μας από τα γραφεία, η μείωση της χρήσης χαρτιού, η καταμέτρηση απορριμμάτων, η ρύθμιση των εκτυπωτών έτσι ώστε να τυπώνουν και από τις δυο πλευρές του χαρτιού, η σταδιακή αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες LED και η έναρξη της ηλεκτρονικής πληροφόρησης του κοινού για τις βασικές αρχές της πιστοποίησης του Green Office.  

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Οργανισμό CYMEPΑ και τον κ. Μιχάλη Ιερίδη προσωπικά για την πολύτιμη βοήθεια του στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εμπνευστές της σημερινής πρωτοβουλίας.  Τον φίλο Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Δήμου κ. Παναγιώτη Μανώλη για την συμπαράσταση του.

Βεβαίως θερμές ευχαριστίες στην Επίτροπο Περιβάλλοντος, κα Ιωάννα Παναγιώτου, που τιμά με την παρουσία της τη σημερινή εκδήλωση και εμπιστεύτηκε το Δήμο Στροβόλου για την υλοποίηση της δράσης αυτής.

Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τα δημοτικά σχολεία Σταυρού, Ακροπόλεως, «Πεύκιος Γεωργιάδης» και Δασουπόλεως, για την περιβαλλοντική τους δράση και να ευχαριστήσω τους μαθητές, δασκάλους και διευθυντές τους που είναι σήμερα μαζί μας.

Η αλλαγή είναι στο χέρι μας! Ας την κάνουμε!

 

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου
6 Ιουνίου 2017