Υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Ιωαννιτών και το DT&S της Cisco

Ο Δήμος Στροβόλου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Ιωαννιτών (Ελλάδα) και το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S) της Cisco, με σκοπό την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και την επίλυση προβλημάτων μέσα από τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων και εφαρμογών.

Η υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των δημάρχων κκ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου, Ιωάννη Ζαμπούκη, Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και Φώτη Βάββα, Αντιδημάρχου Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Οικονομικών, Δήμου Ιωαννιτών και του Client Executive Δημόσιου Τομέα, Διευθυντή του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, κ. Νίκου Λαμπρογεώργου.

Μεταξύ των Δήμων Στροβόλου και Αλεξανδρούπολης και του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργασίας, όπου θα υλοποιηθεί πρόγραμμα τηλε-φροντίδας «Βοήθεια στο σπίτι» για ευάλωτους δημότες, με το DT&S να παρέχει τον «έξυπνο» εξοπλισμό και το σύνολο των εφαρμογών και λογισμικού που απαιτούνται για την υλοποίησή του Προγράμματος, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τη συντήρησή του. Από την πλευρά τους οι Δήμοι, συμβάλλοντας στην επιτυχημένη υλοποίηση του Προγράμματος θα αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του προγράμματος και την υποστήριξη του από το απαραίτητο προσωπικό.

Μεταξύ των Δήμων Στροβόλου και Iωαννιτών και του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στα θέματα ψηφιακής μετάβασης και ανάπτυξης δεξιοτήτων των ευάλωτων δημοτών. Διευρύνοντας το πλαίσιο της συνεργασίας με το DT&S και τον Δήμο Ιωαννιτών, θα αναπτυχθούν δράσεις που σχετίζονται με συμβουλευτική και υποστήριξη για την ανάπτυξη των προγραμμάτων των τοπικών αρχών, για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, με την παροχή ειδικών διαδικτυακών εκπαιδεύσεων σε μαθητές, ανέργους και άλλες ευάλωτες ομάδες,  καθώς επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες για δραστηριότητες σχετικά με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Ενέργεια, το Περιβάλλον και δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης ανέφερε ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συμπράττει αφενός με τον κορυφαίο στον κλάδο του και πρωτοπόρο, Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων και αφετέρου με τον Δήμο Στροβόλου Κύπρου επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για εξωστρέφεια και ανάπτυξη συνεργασιών διεθνούς εμβέλειας.  Σημείωσε ότι στόχος είναι να εργαστούν από κοινού στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με συνδυασμό δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας με έξυπνο εξοπλισμό και εφαρμόζοντας τις σύγχρονες καινοτόμες μεθόδους της τηλεϊατρικής, ώστε ανά πάσα στιγμή να παρέχεται υποστήριξη στους ανθρώπους του Δήμου σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονται.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μωυσής Ελισάφ σημείωσε ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας  αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης της στρατηγικής ψηφιακής αναβάθμισης και ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Ιωαννιτών σε έξυπνη πόλη. Επιπλέον, τόνισε ότι θα διερευνηθούν οι πιθανές διαδημοτικές συνέργειες σε έργα έξυπνων πόλεων και μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από και προς του δύο δήμους και το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων.

Τέλος, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους είπε ότι ο Δήμος Στροβόλου ξεχωρίζει αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία, συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την κοινωνική πρόνοια. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα ενισχυθούν οι ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων, εφόσον έχει παρατηρηθεί και τεκμηριωθεί σε εθνικό επίπεδο η ανάγκη για εκπαίδευση του πληθυσμού σε αυτά τα θέματα. Ο Δήμαρχος Στροβόλου απηύθυνε ευχαριστίες τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Ιωαννιτών αλλά και στο DT&S της Cisco, υπογραμμίζοντας ότι τα δύο μνημόνια συνεργασίας αποτελούν την αρχή μίας νέας ψηφιακής εποχής για τον Δήμο.

Ο Client Executive Δημόσιου Τομέα και Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, κ. Νίκος Λαμπρογεώργος σημείωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν πυλώνα, ο οποίος μέσα από ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών έχει αναδειχθεί σε αναπτυξιακό μοχλό και υποστηρικτή της καινοτομίας, απαραίτητες προϋποθέσεις διασφάλισης μιας βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής.