«Αλλάζω συνήθειες» Ενημερωτική καμπάνια για τη μείωση της σακούλας μίας χρήσης από τον Δήμο Στροβόλου και την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

«ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ»
28,500 τσάντες για ψώνια από φυσικό υλικό δωρεάν στους δημότες

Ο Δήμος Στροβόλου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ξεκινούν ενημερωτική καμπάνια για τη μείωση των πλαστικών σακούλων μιας χρήσης.

Από 1η Ιουλίου και στην Κύπρο, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης θα χρεώνονται προς 5 σεντς έκαστη. Το μέτρο αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες ώστε να ξεκινήσουν να αλλάζουν τις συνήθειες τους.

Την έναρξη της καμπάνιας θα κηρύξουν ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Ιερόθεος Παπαδόπουλος, σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη την Πέμπτη 7 Ιουνίου και στις ώρα 11:00 π.μ., στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου.

Στο πλαίσιο των δράσεων της καμπάνιας αυτής, η Αντιπροσωπεία και ο Δήμος Στροβόλου διοργανώνουν ανοιχτό διάλογο με πολίτες και ενδιαφερόμενους φορείς με θέμα “Κλείνοντας τον κύκλο των πλαστικών”, την Παρασκευή  8 Ιουνίου.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται ευρύτερα στο πλαίσιο της νέας πανευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά, για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, που εξήγγειλε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 70% των απορριμμάτων, που σήμερα μολύνουν τις θάλασσες, είναι από πλαστικό και αν δεν κάνουμε κάτι μέχρι το 2050 στους ωκεανούς θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια.

Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, πριν λίγες μέρες η Επιτροπή κατέθεσε προτάσεις για τον περαιτέρω περιορισμό των πλαστικών ειδών μιας χρήσης, πέραν από τις σακούλες. Οι  προτάσεις καλύπτουν αντικείμενα, όπως τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες, τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα κλπ.  Απώτερος στόχος, είναι το 2030 να διατίθενται πλέον μόνο ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ.

Δήλωση Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
«Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, θα μοιράσει 28,500 τσάντες για ψώνια φτιαγμένες από λινάτσα (jute) σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου. Οι τσάντες αυτές, που θα διανεμηθούν από τώρα μέχρι τον Αύγουστο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Είναι μια μικρή, συμβολική κίνηση που θέλει να ενθαρρύνει τον κόσμο να αλλάξει συνήθειες και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος».

Δήλωση Δημάρχου Στροβόλου
«Ο Δήμος Στροβόλου, στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής του Πολιτικής, συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία μαζί με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για τη διανομή 28,500 τσαντών. Η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία επιβάλλει την αλλαγή συνηθειών, την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής, χωρίς τις πλαστικές σακούλες. Είμαι σίγουρος ότι οι δημότες του Στροβόλου θα αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία αυτή».