Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου: Δεν είναι ώρα για αχρείαστα «έθιμα»

Στις έκτακτες και πρωτόγνωρες στιγμές που διανύουμε, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αδιαμφισβήτητα καθοριστικής σημασίας στην εφαρμογή των διαταγμάτων του Κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της εορτής του Πάσχα, επανέρχομαι στο γνωστό θέμα των λαμπρατζιών, ενός αχρείαστου και περιττού «εθίμου», αμφίβολης ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας, το οποίο κάθε χρόνο προκαλεί οχληρία, ρύπανση και κυρίως διακύβευση της ασφάλειας αθώων συνανθρώπων μας. Φέτος, οι διαστάσεις του «εθίμου» αυτού είναι ακόμη πιο επικίνδυνες, καθώς οι συγκεντρώσεις δεκάδων νέων στις αυλές των σχολείων και άλλων ανοικτών χώρων για το στήσιμο των λαμπρατζιών, που δυστυχώς ήδη παρατηρούνται κατά παράβαση τόσο του σχετικού άρθρου του Περί Δήμων Νόμου, όσο και του διατάγματος του Κράτους για την απαγόρευση των συναθροίσεων, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφού προφανώς η εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοιού έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Με γνώμονα την ασφάλεια όλων των δημοτών, ο Δήμος Στροβόλου έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή συντονισμένη διαδικασία περισυλλογής των ξύλων και άλλων άχρηστων αντικειμένων από τους παρακείμενους χώρους των Ιερών Ναών, τις αυλές σχολείων, πάρκων και άλλων ανοικτών χώρων. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλουν η Ομάδα Πρόληψης, η Δημοτική Τροχονομία και οι Αστυνομικές Αρχές, διενεργώντας καθημερινούς ελέγχους σε όλη την έκταση του Δήμου. Στη συνέχεια, δημοτικά συνεργεία με φορτηγά προβαίνουν στην απομάκρυνση των αντικειμένων αυτών. Επιπρόσθετα, όπου παρατηρούνται συναθροίσεις πολιτών σε οποιονδήποτε χώρο εντός των δημοτικών ορίων του Στροβόλου, θα ειδοποιούνται αμέσως οι Αστυνομικές Αρχές.

Πέραν όμως των πιο πάνω μέτρων, επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι την προσωπική μας ευθύνη και να βάλουμε το δημόσιο καλό πάνω από τον εαυτό μας. Κανείς δεν είναι υπεράνω του ιού. Οφείλουμε να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και πειθαρχία στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Τώρα είναι η ώρα που ο καθένας από εμάς καλείται να αναδείξει τα χρηστά ήθη του λαού μας.

Ας μην αφεθούμε στον εφησυχασμό. Ενωμένοι, με συμμόρφωση και υπευθυνότητα, θα τα καταφέρουμε.

Αντρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου