Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου: Κάτι αλλάζει στον πυρήνα Στροβόλου

Κάτι αλλάζει στον ιστορικό πυρήνα του Στροβόλου… και είναι όμορφο! Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τα έργα ανάπλασης του παλαιού Στροβόλου, “Slow City”, έπειτα από πολλή δουλειά, σκέψη και προσπάθεια. Σε συνεργασία με τους μελετητές του Έργου ετοιμάζονται τα κατασκευαστικά σχέδια, με στόχο να ξεκινήσει η πρώτη φάση του Έργου εντός του 2021.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει υπερηφάνεια και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, με το ιστορικό κέντρο του Δήμου  μας να αναζωογονείται, όπως του αξίζει και να παύει να αποτελεί απλώς κέντρο διερχόμενων αυτοκινήτων. Στόχος του Έργου “Slow City- Slow your senses” είναι να επιτρέψει στον άνθρωπο να ρίξει ρυθμούς και να απολαύσει την ιστορική καρδιά της πόλης. Κάτι που μας έμαθε η πανδημία, με σκληρό τρόπο, είναι να τρέχουμε λιγότερο και να βιώνουμε τη στιγμή, εκτιμώντας τι υπάρχει γύρω μας.

Η «αργή πόλη» παρέχει την ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της πολιτικής του δημόσιου χώρου, δημιουργώντας πλατείες και χώρους όπου μπορεί κανείς να περπατήσει και να απολαύσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το περιβάλλον. Το Έργο διαθέτει έναν καθαρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, βασίζεται στις αρχιτεκτονικές τακτικές της διατήρησης του υφιστάμενου ιστορικού και περιβαλλοντικού ιστού, παρέχοντας παράλληλα καλύτερη συνδεσιμότητα και αναδεικνύοντας ιδιαίτερα στοιχεία της περιοχής.

Όλοι οι Στροβολιώτες εντοπίζαμε την ανάγκη για αναζωογόνηση ενός ξεχωριστού μέρους της πρωτεύουσας, του παραδοσιακού πυρήνα όπου το χθες συναντάται με το σήμερα, μιας περιοχής άρρηκτα συνδεδεμένης με τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, ενός χώρου που μαρτυρά την ιστορία και την παράδοσή μας, τις ρίζες μας. Γι’ αυτό και μας συγκινεί ιδιαίτερα ότι οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2021, 200 χρόνια από τη συμπλήρωση της Εθνικής Παλλιγενεσίας του 1821, στη γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, η οποία πρόκειται να αλλάξει ριζικά, προς το καλύτερο.