Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου: Μια νέα δημιουργική αρχή για το Ανοικτό Σχολείο Στροβόλου

Με ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού κι όπως όλοι, συστήνουμε προσοχή και σύνεση. Μια τέτοια περίοδο, αρκετά δύσκολη, ερχόμαστε να ανακοινώσουμε την έναρξη των μαθημάτων στο Ανοικτό Σχολείο Στροβόλου, ένα θεσμό που θεωρούμε ότι συνεισφέρει τα μέγιστα στο κοινωνικό έργο που επιτελεί ο Δήμος μας, τα τελευταία 13 χρόνια. Μας ανησυχεί, βέβαια, η ασφάλεια των συμμετεχόντων και για αυτό έχουμε λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά διατάγματα και πρωτόκολλα.

Αλλά μας καθησυχάζει ότι το Ανοικτό Σχολείο απέδειξε ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το οποίο μας έπιασε όλους απροετοίμαστους, την ευελιξία και την ευρηματικότητά του. Χάρη στους εκπαιδευτές μας και την διευθύντρια του Ανοικτού Σχολείου, Λουκία Τσούκκα, οι εργασίες συνεχίστηκαν διαδικτυακά κι αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι η γνώση, η μάθηση, η τέχνη και η δημιουργικότητα είναι το καλύτερο βάλσαμο για την ψυχή όλων μας, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες.

Έτσι και τώρα προαναγγέλλω με χαρά και αισιοδοξία την έναρξη των μαθημάτων για τους περίπου 2000 μικρούς και μεγάλους που επωφελούνται του προγράμματος που προσφέρει το Ανοικτό Σχολείο του Δήμου μας. Η φετινή χρονιά, εκτός από το στίγμα του κορωνοϊού, φέρει και ακόμα μία καινοτομία στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος: φέτος για πρώτη φορά οι συνδημότες μας μπορούσαν να εγγραφούν και να πληρώσουν τα δίδακτρά τους ηλεκτρονικά. Ο Δήμος μας, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του, κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα, χάρη στο πείσμα και την εργατικότητα της ομάδας του,  να προσφέρει αυτήν την υπηρεσία διαδικτυακά, μειώνοντας την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των δημοτών.

Είμαι βέβαιος ότι η νέα χρονιά θα είναι δημιουργική, ευχάριστη και άκρως εποικοδομητική, με όλους μας να παίρνουμε δύναμη από τις δημιουργίες των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, καθώς όπως φαίνεται ίσως να είμαστε ξανά αντιμέτωποι με δύσκολες μέρες. Όμως δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα που προσφέρει η χαρά της δημιουργίας και της ποιοτικής απασχόλησης, γιατί και εν μέσω του κατ’ οίκον περιορισμού ανακαλύψαμε ξανά τι είναι το σημαντικό στη ζωή.

Ελπίζουμε ότι κάθε χρόνο η οικογένεια του Ανοικτού Σχολείου θα μεγαλώνει. Είναι εις γνώση μας ότι αρκετοί ήθελαν να εγγραφούν σε συγκεκριμένα προγράμματα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν λόγω της έλλειψης διαθέσιμων θέσεων. Αισιοδοξούμε ότι με την επόμενη χρονιά θα υπερκεράσουμε τα όποια πρακτικά εμπόδια, για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνδημότες μας στο πρόγραμμα. Ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες και τους εκπαιδευτές μια δημιουργική και όμορφη χρονιά!

 

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου