Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου-Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι: Υπογράφτηκε το συμβόλαιο για την ετοιμασία του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου και των Κατασκευαστικών Σχεδίων για την ανάπλαση της οδού Τσερίου

Ορόσημο για την εξέλιξη της οδού Τσερίου, ίσως της πλέον πολυσυζητημένης οδικής αρτηρίας στον Στρόβολο, αποτελεί η σημερινή υπογραφή του Συμβολαίου με την εταιρεία ASCE Consultants για την ετοιμασία του Ρυθμιστικού Σχεδίου και των Κατασκευαστικών Σχεδίων για την ανάπλασή της. Το ρυθμιστικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τη μελέτη που ετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε από τον διεθνούς φήμης οίκο Markides Associates, με κύρια αρχή τη διαφύλαξη του τοπικού χαρακτήρα της όλης περιοχής, προωθώντας παράλληλα την εμπορική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητά της.

Η σημαντικότητα της υπογραφής του συμβολαίου έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι η ετοιμασία των σχεδίων σηματοδοτεί τη μετάβαση στο επόμενο βήμα που αφορά στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων, ώστε ο Δήμος να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού και συνεπώς, στην πολυαναμενόμενη υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του φθινοπώρου του 2021.

Βαδίζουμε με σταθερά και σίγουρα βήματα πλέον για μία νέα, ανθρωποκεντρική Τσερίου. Προχωρούμε, θεμελιώνοντας με όλα τα απαραίτητα υποστηρικτικά έγγραφα τον νέο σχεδιασμό της, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι προωθεί τις χαμηλότερες ταχύτητες οχημάτων και περιορίζει τον μέχρι σήμερα δεσπόζοντα ρόλο του αυτοκινήτου, δίνοντας προτεραιότητα στον άνθρωπο και τις καθημερινές του ανάγκες.

Θέλουμε να δούμε μια νέα Τσερίου, που θα πάψει επιτέλους να είναι απλά μια δίοδος αυτοκινήτων και θα πάρει τον ρόλο που της αρμόζει, αυτόν της βασικότερης αρτηρίας μίας εκ των μεγαλύτερων κοινοτήτων του Δήμου μας, η οποία θα αναδείξει τον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής, διατηρώντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το αυτοκίνητο. Και για αυτό δεν δεχτήκαμε να θυσιάσουμε τον ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα της Τσερίου, στον βωμό της επικράτησης του αυτοκινήτου και των μεγάλων ταχυτήτων. Θέλουμε, επιτέλους, να προσφέρουμε στους πολίτες έναν σύγχρονο, «ζωντανό» δρόμο, ένα ασφαλές περιβάλλον για πεζούς και οδηγούς, με πρόνοιες που να παρέχουν τις απαραίτητες διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Αφουγκραστήκαμε τις φωνές των δημοτών μας, προκειμένου να μεταφέρουμε τις εισηγήσεις και εμπειρίες τους στους μελετητές για τον ανασχεδιασμό του έργου. Και για τον λόγο αυτό προχωρούμε έχοντας ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις καθημερινές του ανάγκες.

Ως Δήμαρχος Στροβόλου εκφράζω για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μου προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό́ Εσωτερικών Νίκο Νουρή και τον προκάτοχό του Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου, για την υπεύθυνη και υποστηρικτική στάση του, για την επίτευξη αυτής της λύσης!

Τα μακριά κοντά έγιναν. Και θα επαναλάβω για άλλη μια φορά: Η Τσερίου θα πρέπει να είναι ο δρόμος που ενώνει την κοινότητα και τους ανθρώπους και όχι να τους χωρίζει. Αυτή ακριβώς την ταυτότητα θέλουμε να αποκτήσει η Τσερίου.

Αντρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου
20/10/20