Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου: Μηνύματα αισιοδοξίας από τη Λαϊκή Αγορά του Δήμου Στροβόλου

Την περασμένη Παρασκευή, μόλις λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, δεκάδες παραγωγοί αναχωρούν από το Καπηλειό, τα Χανδριά, τον Στατό, τα Κοκκινοχώρια, τη Δερύνεια και από άλλα πανέμορφα μέρη της Κύπρου, με τα φορτηγά τους φορτωμένα με την ολόφρεσκη, μοσχομυρισμένη πραμάτεια τους από φρούτα, λαχανικά και άλλα ντόπια προϊόντα, κατευθυνόμενοι προς τη Λαϊκή Αγορά του Δήμου μας. Αυτή η φορά, όμως, δεν είναι σαν τις άλλες… Πλησιάζοντας τον προορισμό τους, πολύ πριν το χρυσαφί αυγινό φως του ήλιου αρχίζει δειλά να ξεπροβάλλει για να λούσει την κοιμισμένη ακόμη πόλη, ανάμικτα είναι τα αισθήματα που πλημμυρίζουν τους παραγωγούς. Τα αισθήματα αισιοδοξίας, η χαρά και ανακούφισή τους για τον τερματισμό της αναστολής της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, δεν είναι τα μόνα που τους διακατέχουν… Πιότερα από κάθε άλλη φορά, η αγωνία είναι εντονότερα ζωγραφισμένη στα ήδη χαραγμένα από τη βιοπάλη πρόσωπά τους…Θα μπορέσουν άραγε οι πολίτες να εμπιστευτούν τις λαϊκές αγορές και άφοβα να σταθούν μπροστά από τους πάγκους τους;

Ενάμιση μήνα μετά το ξαφνικό κλείσιμό της, η Λαϊκή Αγορά Στροβόλου άνοιξε ξανά την περασμένη Παρασκευή τις πύλες της για το κοινό. Μετά από μία εβδομάδα εντατικής προετοιμασίας, προκειμένου να πληροί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας και ατομικής προστασίας κατά του κορονοϊού, η Λαϊκή μας Αγορά λειτούργησε ξανά. Υπό άλλες, νέες συνθήκες και νέους κανονισμούς, που μπορεί να ξαφνιάζουν μερικούς, αλλά επαναλειτούργησε. Όλοι όσοι ήταν εκεί, παραγωγοί και επισκέπτες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων, καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι ακόμη υπαρκτός, σεβάστηκαν απόλυτα τις οδηγίες και τις υποδείξεις του Δήμου.

Για αυτό ακριβώς και τίποτα σχεδόν δεν άλλαξε. Στο απαράμιλλα μοναδικό περιβάλλον της, η Λαϊκή μας Αγορά πρόσφερε ξανά την ίδια, οικεία εμπειρία στους επισκέπτες της. Και τολμώ να πω, ότι αυτή τη φορά τα χρώματα της πραμάτειας στους πάγκους φάνταζαν ακόμη πιο φωτεινά, οι μυρωδιές ήταν ακόμη πιο έντονες και οι δυνατές, χαρακτηριστικές φωνές των παραγωγών ηχούσαν ακόμη πιο χαρούμενες. Ακόμη και οι μάσκες στα πρόσωπα δεν  στάθηκαν αρκετές για να κρύψουν τα χαμόγελα των επισκεπτών της Λαϊκής Αγοράς.

Και αν ορθά χαρακτηρίστηκε στα εγκαίνιά της, πριν από ενάμιση χρόνο, ως πρότυπος Λαϊκή Αγορά, έτσι και αυτή τη φορά τίμησε επάξια τον τίτλο της, καθώς δεν θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί ότι αποτελεί ίσως τον ασφαλέστερο προορισμό για το καταναλωτικό κοινό.

Απόδειξη της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι δημότες μας ήταν τα λιγοστά προϊόντα που απέμειναν στους πάγκους λίγο μετά το μεσημέρι. Αυτή τη φορά, οι παραγωγοί δεν χρειάστηκε να περιμένουν το σούρουπο για να μαζέψουν όση από την πραμάτεια τους δεν είχαν ξεπουλήσει. Το πλατύ χαμόγελο στα πρόσωπά τους, καθώς αναχωρούσαν για την επιστροφή, μαρτυρούσε την ικανοποίησή τους.

Παραμένουμε δίπλα στους αγρότες μας, τα τελευταία προπύργια της ελάχιστης εγχώριας παραγωγής του τόπου.

Παραμένουμε δίπλα στους δημότες μας. Ναι, τα καταφέραμε.

11 Μαΐου 2020
Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου