Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου: Τέλος στις βουβές σκηνές!

Πολλές οι προετοιμασίες για τη δυναμική επανέναρξη των πολιτιστικών δρώμενων στον Δήμο μας, με τον δημιουργικό αναβρασμό – που τόσο νοσταλγήσαμε τους μήνες – να είναι διάχυτος. Πλούσιο και ποικίλο πολιτιστικό πρόγραμμα έχει να παρουσιάσει ο Δήμος μας την περίοδο αυτή, αρχής γενομένης από το 4ο Φεστιβάλ Θέατρου, που ανοίγει αυλαία τις ημέρες αυτές στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Παράλληλα, το πρόγραμμα της περιόδου αυτής  περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις με κυπριακά σχήματα και παραστάσεις των Ομίλων του Δήμου μας, τηρούμενων φυσικά όλων των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Έφτασε η στιγμή να αναχαιτίσουμε τον τεράστιο οικονομικό, αλλά και πνευματικό αντίκτυπο που προκάλεσε η πανδημία στον πολιτιστικό χώρο και να στηρίξουμε τους δημιουργούς μας!

Τα δεδομένα των τελευταίων μηνών, τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο, υποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός θα είναι δυστυχώς μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμη. Μετά από μήνες περιοριστικών μέτρων, συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού, καλούμαστε να ανταποκριθούμε στη νέα αυτή πραγματικότητα και να αποφασίσουμε πώς προχωρούμε από εδώ και πέρα, έχοντας ουσιαστικά στη διάθεσή μας δύο επιλογές: τα κλείνουμε όλα ή προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, θεωρώντας την κάθε πρόκληση ως ευκαιρία για ανάπτυξη της απαραίτητης ευελιξίας που χρειάζεται ένας σύγχρονος οργανισμός, με κορυφαία, πάντα, προτεραιότητα την υγεία και προστασία των πολιτών;

 

Επιλέγουμε φυσικά το δεύτερο!

Το 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Στροβόλου είναι εδώ και ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, περιλαμβάνοντας εξαιρετικές παραγωγές, με τέσσερα κυπριακά και δύο ελληνικά σχήματα. Το γνωστό έργο «Ο Πάπας» από την Alpha Square, η κωμωδία «Η Γιαγιά» από την ΕΘΑΛ, οι ελληνικές παραγωγές «Το Τάβλι» και «Το Όνειρο του Σκιάχτρου», του αγαπημένου μας παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά, το δραματικό έργο «Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς», καθώς και o μονόλογος «Dark Vanilla Jungle», περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ του Δήμου μας.

Κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, αποτελεί το γεγονός ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζουμε έναν θεσμό για τον οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι: όλα τα έσοδα από τις περισσότερες προσεχείς εκδηλώσεις θα διατεθούν για την ενίσχυση φιλανθρωπικών φορέων. Και πραγματικά, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες μας, που αγκάλιασαν θερμά την προσπάθεια αυτή, με αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος να διαθέτει περίπου €20.000 ευρώ ετησίως προς φιλανθρωπικούς φορείς, προερχόμενα αποκλειστικά από τα έσοδα των εκδηλώσεων.

Διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την πολιτιστική δράση του Δήμου μας, εγκαινιάζουμε τον Οκτώβριο έναν νέο, πολλά υποσχόμενο θεσμό, τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής, που θα  προσφέρονται δωρεάν στους δημότες, κατόπιν δήλωσης ενδιαφέροντος. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από την ομάδα «Διαβάσεις», αποτελούμενη από τρεις εξαιρετικούς και διακεκριμένους νέους Κύπριους συγγραφείς, τη Νάσια Διονυσίου, την Κωνσταντία Σωτηρίου και τον Χρίστο Τσιαήλη, που με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στη δημιουργική ομάδα του Δήμου μας! Λόγω των περιορισμένων θέσεων συμμετοχής, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με την υπόσχεση ότι τα μαθήματα θα επαναληφθούν σύντομα!

Δεν είμαστε εδώ για να λέμε «Δεν Γίνεται» και «Δεν μπορούμε». Είμαστε εδώ για να βρούμε τον τρόπο να κάνουμε πραγματικότητα τις προσδοκίες των δημοτών μας! Με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα και αυστηρότητα στην τήρηση όλων των μέτρων.

Γιατί, επιτέλους, βάζουμε τέλος στα άδεια θέατρα και τις βουβές σκηνές! Ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε ξανά το κοινό στις εκδηλώσεις του Δήμου μας!

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου