Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου: Τι μπορούμε να κάνουμε για το 5G;

Tις τελευταίες ημέρες εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού στο προσκήνιο έχει έρθει και ένα άλλο θέμα που άπτεται της δημόσιας Υγείας, η τεχνολογία 5G. Αρκετοί ανησυχούν ότι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα είναι επιβλαβή για την Υγεία και καλούν διάφορες δημοτικές αρχές να τοποθετηθούν για το θέμα. Οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως δεν έχουν αυτήν τη δικαιοδοσία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι Δήμοι για σκοπούς έκδοσης «Άδειας οικοδομής για εγκατάσταση ιστού/ κεραίας και προκατασκευασμένου δωματίου εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας» ελέγχουν θέματα που αφορούν στη στατική μελέτη της οικοδομής που υποβάλλεται. Ελέγχεται δηλαδή, η στατική επάρκεια του κτιρίου, ως κατασκευής μόνο. Eνδεικτικά αναφέρεται ότι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο Δήμος Στροβόλου προέβη σε έλεγχο όλων των κεραιών και όπου αυτές είχαν ανεγερθεί κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας προχώρησε με τη λήψη δικαστικών μέτρων.

Σημειώνεται ακόμα ότι η αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, δεν έχει χορηγήσει άδειες για εμπορική λειτουργία δικτύων 5G.Το συγκεκριμένο κυβερνητικό Τμήμα είναι υπεύθυνο για τη συμμόρφωση των σταθμών ραδιοεπικοινωνίας με τα εθνικά όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία καθορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας, ύστερα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Eν κατακλείδι, επαναλαμβάνουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία ούτε την αρμοδιότητα για να εξακριβώσει αν αυτή η νέα τεχνολογία θα επιφέρει οποιοδήποτε κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία. Έτσι και εμείς, όπως όλοι, αναμένουμε διευκρινίσεις από τους αρμόδιους για το θέμα. Καλό είναι, βέβαια, να μην επιτρέπουμε να μας καταβάλλουν οι δύσκολες συνθήκες που περνούμε το τελευταίο διάστημα και να καταλήγουμε σε βεβιασμένα συμπεράσματα. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και αισιόδοξοι αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος μας και ο πλανήτης ολόκληρος, τείνοντας ευήκοον ους μόνο στους ειδικούς και τους επιστήμονες που έχουν τεκμηριωμένες απαντήσεις για τα θέματα Υγείας.

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου