Χαιρετισμός Δημάρχου στη Παρουσίαση του Βιβλίου «Αυτοί που τίμησαν τη στολή τους 1974», 11/10/17 – Δημ. Μέγαρο Στροβόλου

Αγαπητέ κ. Δημητριάδη,

Αγαπητοί φίλοι,

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την καινούργια έκδοση του κ. Κωνσταντίνου Δημητριάδη, με τίτλο: «Αυτοί που τίμησαν την στολή τους 1974», γιατί παρουσιάζει και αναλύει ένα πολύ σοβαρό και πολύ ευαίσθητο, για όλους μας, θέμα, περιγράφοντας τη θυσία και το ηρωικό τέλος τόσων αγνών και υπεύθυνων στρατιωτικών, οι οποίοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης μελέτησε και έγραψε για 25 πεσόντες ή αγνοούμενους της ΕΛ.ΔΥ.Κ. και της Εθνικής Φρουράς, και για 25 ήρωες θα μας μιλήσει στο παρόν βιβλίο του, οι οποίοι, πραγματικά έχουν τιμήσει την στολή, έχουν τιμήσει την πατρίδα, την οικογένεια και πρωτίστως τον εαυτό τους και τον όρκο τους, στον οποίον έμειναν πιστοί μέχρι τέλους.

Αφορμή στην απόφαση της επίσπευσης της συγγραφής, όπως πληροφορούμαστε από το βιβλίο, υπήρξε το γεγονός της εύρεσης, της ταυτοποίησης και της επιστροφής στην πατρώα γη, των λειψάνων 17, έως τότε, αγνοουμένων.  Και μοναδικός σκοπός της έκδοσης, όπως χαρακτηριστικά, σημειώνουν οι εκδότες του: «είναι να πράξουμε το χρέος μας και να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές μια σημαντική καταγραφή ηρώων, ώστε να γνωρίζουν τον ηρωισμό εκείνων που πολέμησαν στην Κύπρο και ότι δεν ήταν όλα προδομένα».

Ο συγγραφέας και οι εκδότες έχουν κάνει μια επιλογή 25 ονομάτων των ηρωικών πεσόντων και αγνοουμένων για τις ανάγκες αυτού του τιμητικού Λευκώματος, όμως εμείς με αφορμή την παρουσίαση αυτού του βιβλίου, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και αναπέμπουμε δέηση υπέρ των ψυχών όλων των γενναίων μαχητών, όλων των ηρωικών παλληκαριών, που θυσίασαν τη νιότη και τη ζωή τους για την πατρίδα.

Συγχαρητήρια και έπαινος αξίζουν στον ερευνητή-συγγραφέα Κωνσταντίνο Δημητριάδη, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά, που καταπιάνεται με αυτό, το τόσο σοβαρό και τόσο πικρό καθήκον, της καταγραφής και της πληροφόρησης για τους ηρωικούς αυτούς άνδρες, αλλά έχει δώσει το συγγραφικό του «παρών» και σε άλλες δύο, εξίσου κατατοπιστικές και αξιόπιστες εκδόσεις.

Καλωσορίζουμε και ευχόμαστε να διαβαστεί από όλους τους αποδέκτες του το Λεύκωμα «Αυτοί που τίμησαν την στολή τους 1974», γιατί είναι τιμή και δόξα και αιώνια μνήμη σε αυτούς, που έμειναν να φυλάνε Θερμοπύλες, πιστοί στον στρατιωτικό όρκο τους και ακλόνητοι στο εθνικό καθήκον τους.

 

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου
11 Οκτωβρίου 2017