Χαιρετισμός Δημάρχου Στροβόλου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την παρουσίαση του έργου «Μέρες μέχρι την Ενάτη: Ιούλιος 1821» και των υπόλοιπων επετειακών εκδηλώσεων για την Εθνική Παλιγγενεσία που έχουν προγραμματιστεί

Να μιλήσει κάποιος για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, χωρίς να κατακλύζεται από δέος και συγκίνηση από το μεγαλείο και τη σημασία της θυσίας του για την ιστορία και την πορεία τούτου του τόπου, αλλά και του απανταχού ελληνισμού, είναι αδύνατο.

Πόσο μάλλον, όταν καλείται να υποδυθεί την ιερή μορφή του Μέγα Ιεράρχη, του οποίου το αίμα ασφάλισε την Ορθοδοξία και την Ελληνικότητα του νησιού μας…

Φίλες και φίλοι,

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Στρόβολος, ως η γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, οφείλει και θα έχει τον δεσπόζοντα ρόλο στην απότιση του νενομισμένου φόρου τιμής στον Εθνομάρτυρα της Πατρίδος μας.

Είναι για αυτό τον λόγο που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, που έχουμε ετοιμάσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Εκκλησία της Κύπρου, πανεπιστημιακούς, ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς, οι οποίες έχουν ως στόχο να αναδείξουν το μεγαλείο της θυσίας των Κυπρίων Ηρώων του Έπους του ’21.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας η πρόταση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, για να παρουσιάσουμε από κοινού το πρωτότυπο έργο της Ανθής Ζαχαριάδου «Ημέρες Μέχρι την Ενάτη: Ιούλιος 1821». Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, δεδομένης της καλλιτεχνικής, αλλά και της ιστορικής και εθνικής ευθύνης που το συνοδεύει.

Η επιλογή της Alpha Square και του φίλου και εξαιρετικού συνεργάτη, παραγωγού και σκηνοθέτη Ανδρέα Αραούζου, για να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο, δεν ήταν τυχαία.

Έτσι, ακριβώς, η ιδέα, έγινε πράξη.

Στις 2 Ιουλίου ανεβαίνει σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο «Ημέρες Μέχρι την Ενάτη: Ιούλιος 1821», το οποίο πραγματεύεται με την ταραγμένη περίοδο και της δραματικές ημέρες πριν την 9η Ιουλίου του 1821, στη βάση ιστορικά τεκμηριωμένων γεγονότων.

Ακολούθως, το έργο θα ανεβεί στις 4 Ιουλίου, στην πλατεία της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, ενώ επιπρόσθετες παραστάσεις θα δοθούν το φθινόπωρο, συμπεριλαμβανομένων και πρωινών παραστάσεων για τα Σχολεία.

Κεντρική μορφή του έργου, ο εμβληματικός Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, τον οποίο υποδύεται ο φίλος Βαρνάβας Κυριαζής, που εκφράζοντας τόσο την προσωπική μου άποψη, όσο και του Πανιερώτατου κ. Ησαΐα, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε άλλον Ηθοποιό που θα μπορούσε να φέρει καλύτερα εις πέρας το βάρος της απόδοσης της παμμέγιστης ιστορικής και θρησκευτικής μορφής της πατρίδας μας.

Τον Βαρνάβα πλαισιώνουν οι Φώτης Αποστολίδης, Θανάσης Δρακόπουλος και Χάρης Αττώνης, στους ρόλους των Μητροπολιτών Κιτίου, Πάφου και Κυρηνείας, καθώς και οι Βαλεντίνος Κόκκινος, Εύρος Βασιλείου και Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου στους υπόλοιπους ρόλους.

Συνοδοιπόροι σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι στην ιστορία και παράδοσή μας, υπήρξαν από την αρχή οι συνδιοργανωτές μας, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, καθώς και ο χορηγός μας, το Δικηγορικό Γραφείο «Πολάκις Σαρρης», το οποίο γιορτάζει φέτος τα πενηντάχρονά του. Η πρωτοβουλία έγινε πραγματικότητα με τη στήριξη των πολύτιμων αυτών συνεργατών μας, οι οποίοι αμέσως αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή, αναγνωρίζοντας ότι κύριο μέλημά μας είναι η ενεργός συμμετοχή των παιδιών και των νέων, τους οποίους οφείλουμε να καταστήσουμε κοινωνούς του οράματος των ηρωικώς θυσιασθέντων προγόνων μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λήδρας, Ηγούμενο της Μονής Μαχαιρά, κ. Επιφάνιο, για την πολύτιμη συμβολή και την πνευματική καθοδήγησή του στην παρουσίαση του εν λόγω έργου, αλλά και των υπόλοιπων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, αγαπητή φίλη Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, που μαζί οραματιστήκαμε πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις. Άλλωστε, η γενέτειρα του Εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, δεν θα μπορούσε να είναι απούσα από στην απότιση τιμής στον Εθνομάρτυρα Κυπριανό.

Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

  1. Εθνικό και Θρησκευτικό Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων κληρικών και προκρίτων, που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου 1821, στις 4 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας, που θα τελέσουμε με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ναού.

Του Μνημόσυνου θα προστεί ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ.Χρυστόστομος.

  1. Επιστημονικό συνέδριο, στις 6 Ιουλίου, με κεντρική θεματολογία την 9η Ιουλίου, το οποίο συντονίζουν ο Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις και ο Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  2. Επετειακή συναυλία στις 9 Ιουλίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με αποσπάσματα της «9ης Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη, από τη Χορωδία της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ και μουσικοθεατρικό δρώμενο με την Έλενα Χατζηαυξέντη και την καλλιτεχνική της ομάδα

Προγραμματίζεται, επίσης, η διοργάνωση έκθεσης με ιστορικά κειμήλια από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το προσεχές φθινόπωρο, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Γραφείο «Βασιλειάδης, η δημιουργία τοιχογραφίας σε εμβληματικό σημείο του Δήμου μας, με θέμα τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, καθώς και εορταστική συναυλία για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, με τον Διονύση Σαββόπουλο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών.

Πέραν των εκδηλώσεων αυτών, θα ήθελα να αναφερθώ και στα σημαντικά έργα υποδομής που θα εγκαινιασθούν το τρέχον έτος στον Δήμο μας και συγκεκριμένα, στον ιστορικό Παλαιό Πυρήνα του Στροβόλου, τον τόπο που γεννήθηκε ο Εθνομάρτυρας. Τα έργα περιλαμβάνουν την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του ιστορικού Πυρήνα του Στροβόλου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του εμβληματικού Μουσείου του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, το οποίο, αναμφίβολα, θα αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Λευκωσία και φάρο ιστορικής και εθνικής ταυτότητας. Το Μουσείο δρομολογήθηκε με κοινές προσπάθειες του Δήμου μας με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγιάς Χρυσελεούσας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες τόσο του Δήμου, όσο και εμένα προσωπικά, στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐα, που πάντοτε στέκεται ως ακούραστος συνοδοιπόρος, υποστηρικτής και πνευματικός καθοδηγητής στις πρωτοβουλίες του Δήμου μας. Σας ευχαριστούμε!

Φίλες και φίλοι,

Σας περιμένουμε, να πορευθούμε μαζί σε αυτή την ιστορική και θρησκευτική διαδρομή που έχουμε ετοιμάσει με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Το οφείλουμε στους νέους μας, το οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές τούτου του τόπου.

Αντρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου