ΔΤ – Δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τη παρουσίαση του έργου «Μέρες μέχρι την Ενάτη: Ιούλιος 1821»

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιουνίου δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του έργου «Ημέρες μέχρι την Ενάτη: Ιούλιος 1821», της Ανθής Ζαχαριάδου, το οποίο γράφτηκε και ανεβαίνει ειδικά για το επετειακό έτος 2021, από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και τον Δήμο Στροβόλου. Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 2 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, ενώ η επόμενη παράσταση θα δοθεί στις 4 Ιουλίου στη Μητρόπολη.

Στη διάσκεψη παρευρέθηκε και εκφώνησε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος παρουσίασε το συνολικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν, αναφέροντας ότι έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Εκκλησία της Κύπρου, πανεπιστημιακούς, ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να αναδείξουν το μεγαλείο της θυσίας των Κυπρίων Ηρώων του Έπους του ’21, με κύριο μέλημα την ενεργό συμμετοχή των παιδιών και των νέων, τους οποίους οφείλουμε να καταστήσουμε κοινωνούς του οράματος των ηρωικά θυσιασθέντων προγόνων μας».

Στη διάσκεψη παρευρέθηκε, επίσης, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐας,  ο οποίος ανέφερε ότι «το θέατρο, ως φορέας Πολιτισμού, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για κάθε θεσμό που διεκδικεί να μεταφέρει αρχές και αξίες στους συμπολίτες μας, είτε αυτό ονομάζεται Εκκλησία, είτε Κράτος». Ο Πανιερώτατος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «η παράσταση του έργου αυτού  θα καταστεί όχι μόνο μια ευκαιρία ανάμνησης ενός σπουδαίου ιστορικού γεγονότος, αλλά θα επαναφέρει ενώπιον της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας, τις αξίες της συλλογικής ευθύνης για την ελευθερία της Πατρίδας μας, της αλληλεγγύης και της θυσίας, που εξιλεώνει τον Μάρτυρα Κυπριανό και τον καθιστά αιώνιο πρότυπο όχι μόνο εθνικού Ήρωα, αλλά και Ηρωομάρτυρος της Πατρίδος μας».

Στη διάσκεψη παρευρέθηκαν και μίλησαν εκ μέρους της Alpha Square, ο σκηνοθέτης του έργου, Ανδρέας Αραούζος, και ο Βαρνάβας Κυριαζής, που υποδύεται τον κεντρικό ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Κυπριανού, ενώ παρευρέθηκε, επίσης, ολόκληρη η καλλιτεχνική ομάδα που θα παρουσιάσει το έργο.

Παρέστη, επίσης και  χαιρετισμό η κυρία Μαρία Χριστοφίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, που είναι ο χορηγός επικοινωνίας των παραστάσεων, εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών – της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου – καθώς και του Δικηγορικού Γραφείου «Πολάκις Σαρρης», που στηρίζει ως χορηγός τις παραστάσεις.

Το επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

  1. Εθνικό και Θρησκευτικό Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων κληρικών και προκρίτων, που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου 1821. Το Μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας και θα προστεί ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ.Χρυστόστομος.
  2. Επιστημονικό συνέδριο, στις 6 Ιουλίου, με κεντρική θεματολογία την 9η Ιουλίου, το οποίο συντονίζουν ο Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις και ο Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου.
  3. Επετειακή συναυλία στις 9 Ιουλίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με αποσπάσματα της «9ης Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη, από τη Χορωδία της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ και μουσικοθεατρικό δρώμενο με την Έλενα Χατζηαυξέντη και την καλλιτεχνική της ομάδα

Προγραμματίζεται, επίσης, η διοργάνωση έκθεσης με ιστορικά κειμήλια από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το προσεχές φθινόπωρο, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Γραφείο «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης», η δημιουργία τοιχογραφίας σε εμβληματικό σημείο του Δήμου Στροβόλου με θέμα τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, καθώς και εορταστική συναυλία για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, με τον Διονύση Σαββόπουλο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών.

Πέραν των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί, στη δημοσιογραφική διάσκεψη έγινε επίσης αναφορά στα σημαντικά έργα υποδομής που θα εγκαινιασθούν το τρέχον έτος στον Στρόβολο και συγκεκριμένα, στον ιστορικό Παλαιό Πυρήνα του Στροβόλου, τον τόπο που γεννήθηκε ο Εθνομάρτυρας Κυπριανός. Τα έργα περιλαμβάνουν την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του ιστορικού Πυρήνα του Στροβόλου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του εμβληματικού Μουσείου του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, το οποίο δρομολογήθηκε με κοινές προσπάθειες του Δήμου Στροβόλου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Παναγιάς Χρυσελεούσας.

Από τον Δήμο Στροβόλου και την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής
Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021