Χαιρετισμός Δημάρχου Στροβόλου στη θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια» , 9/5/19, από το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Στροβόλου

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας καλωσορίζω στην αποψινή παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια», που παρουσιάζει το Θέατρο ΕΝΑ, με την οποία εγκαινιάζεται το 3ο  Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Στροβόλου,  ενός θεσμού που μαζί ξεκινήσαμε πριν 2 χρόνια και με την αγάπη και στήριξή σας βοηθήσατε να πετύχει.

Ζούμε σε μία περίοδο δύσκολη οικονομικά για τον τόπο μας, με πολλούς συνανθρώπους μας να δίνουν τον έναν καθημερινό αγώνα για τα βασικά είδη διαβίωσης. Με κουτσουρεμένο προϋπολογισμό για πέραν των 5 τελευταίων χρόνων, ο Δήμος μας παλεύει καθημερινά να ανταποκριθεί στις ανάγκες και δικαιολογημένες απαιτήσεις των δημοτών και να προσφέρει τις υπηρεσίες που οφείλει προς τους Δημότες, να δημιουργήσει μια καλύτερη πόλη, στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων.

Δυστυχώς, όμως, ο πολιτισμός είναι το πρώτο και «εύκολο» θύμα, που θυσιάζεται ή ακρωτηριάζεται, αφού αφελώς, ή καλύτερα παρανοϊκώς,  θεωρείται ως «πολυτέλεια» των «καλών» εποχών, με αποτέλεσμα η πολιτιστική δημιουργία, η κυπριακή μας δημιουργία, να δίνει μια πραγματική πάλη επιβίωσης.

Για όσους γνωρίζουν, όμως, καλύτερα, φίλοι μου, οι τέχνες και οι πραγματικοί πνευματικοί άνθρωποι, δεν πτοούνται σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Αντίθετα, η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι του πνεύματος και της δημιουργίας, που μπορούν να δουν τον κόσμο αλλιώτικα, μέσα από το δικό τους πρίσμα και προοπτική, δεν πτοούνται, δεν τσαλακώνονται, αλλά αντίθετα μετατρέπουν την κάθε δυσχερή κατάσταση σε νέα πηγή έμπνευσης, δημιουργώντας αριστουργήματα.

Ως Δήμος, δεν εγκαταλείπουμε τους δημιουργούς μας και δεν αφήνουμε τις οικονομικούς περιορισμούς να μας πτοήσουν. Συνειδητά συνεχίσουμε με όσους πόρους έχουμε στη διάθεσή μας, και το πιο σημαντικό, προσπαθούμε να προσθέσουμε αξία στις εκδηλώσεις μας, συνδυάζοντας τις με τη φιλανθρωπική δράση του Δήμου μας.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που τα έσοδα από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Θεάτρου, τόσο του φετινού, όσο και του περσινού, δίνονται για την ενίσχυση φορέων που δραστηριοποιούνται για στήριξη ανθρώπων μας σε ανάγκη, μία απόφαση που αγκαλιάσατε με θέρμη και στηρίξατε από την πρώτη στιγμή. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Μόνο το 2018 παραχωρήθηκαν €21.161,00 σε 12 φορείς.

Όσον αφορά το φετινό φεστιβάλ, οι παραστάσεις στηρίζουν:

  1. τον Σύνδεσμο «Ιθάκη»
  2. τη Στέγη Φροντίδας Ηλικιωμένων Αγία Μαρίνα Στροβόλου
  3. τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Σύνδρομο Down
  4. την Οργάνωση Εθελοντές Γιατροί – Κύπρος
  5. και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φίλων Νεφροπαθών

 

Φίλες και φίλοι,

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα το φεστιβάλ του Δήμου μας φιλοξενεί φέτος κυπριακές και ελληνικές παραστάσεις ποικίλου ενδιαφέροντος, για όλες τις ηλικίες και ενδιαφέροντα. Μαζί μας έχουμε μερικά από τα σημαντικότερα θεατρικά σχήματα και καλλιτέχνες της χώρας, όπως το «Θέατρο ΕΝΑ», το Σατιρικό Θέατρο, την Alpha Square και το θέατρο «Αντίλογος», καθώς και το Ίδρυμα «Κώστα Μόντη», που παρουσιάζει το μνημειώδες έργο «Γράμματα στη Μητέρα». Επίσης, φέτος έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σε δύο παραστάσεις την γνωστή κωμωδία «Υπάρχει και Φιλότιμο», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην παράσταση, μαζί με πλειάδα Ελλήνων ηθοποιών.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολύ αξιόλογα έργα, που θα διασκεδάσει, θα συγκινήσει και θα προβληματίσει το κοινό. Επιμένουμε σε προσιτές τιμές για τα εισιτήρια των παραστάσεων του Δήμου μας, έτσι ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν.

Κτίζουμε κάθε χρόνο κάτι παραπάνω, σεβόμενοι, βέβαια, τη γενικότερη ανάγκη για συνετή οικονομική διαχείριση, αλλά διατηρώντας ένα υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο.

Σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας και εύχομαι να έχουμε τη χαρά να σας δούμε και στις υπόλοιπες παραστάσεις του φεστιβάλ.