Χαιρετισμός Δημάρχου στην εκδήλωση του Υπ. Μεταφορών Επικοιν. & Έργων: «Πράσινες Μεταφορές και Βιώσιμη Ενέργεια για όλους», 15/6/2016 – Πάρκο Ακροπόλεως

Προσφωνήσεις

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα εδώ, στο Πάρκο Ακροπόλεως, ένα από τους ομορφότερους πνεύμονες πρασίνου, όχι μόνο του Στροβόλου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας.

Η εμπλοκή τόσων οργανισμών στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης καταδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του.

Οι τοπικές αρχές της Κύπρου έχουν ήδη αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες, όπως η εθελοντική συμμετοχή στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» και στο «Σύμφωνο των Νησιών».  Η συμμετοχή και κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου, η κατάρτιση και υλοποίηση Τοπικών Ενεργειακών Σχεδίων, σκοπό έχουν να συμβάλουν στην υλοποίηση της  Ευρωπαϊκής Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2020, με στόχο την επιτυχία των στόχων 20 – 20 – 20.

  • 20% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2)
  • 20% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης
  • 20% κάλυψη των ενεργειακών  αναγκών από ανανεώσιμες πήγες ενέργειας

Ο Δήμος Στροβόλου έχει δεσμευτεί για τη μείωση εκπομπών στην επικράτεια του κατά 23% μέχρι το 2020.  Επίσης καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο net metering, την εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου, και των δημοτών, την καθιέρωση μέρας ενέργειας για παιδιά στις παιδικές λέσχες του Δήμου και στην Κατασκήνωση και την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του Δήμου.

Το θέμα της σημερινής εκδήλωσης είναι οι «Πράσινες Μεταφορές και Βιώσιμη Ενέργεια για όλους» και ο Δήμος Στροβόλου, έλαβε υπόψη ότι πράσινες μεταφορές ή πράσινα μέσα μεταφοράς θεωρούνται αυτά που έχουν την ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον τόσο κατά την παραγωγή, όσο και κατά τη χρήση και απόσυρσή τους.

Με αυτό το σκεπτικό με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξέδωσε ειδικές  άδειες  για δωρεάν στάθμευση στους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης του Δήμου Στροβόλου για υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα , οι οποίες ισχύουν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου φρόντισε για την εγκατάσταση σημείου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε χώρο στάθμευσης , παρά τη Λεωφόρο Στροβόλου, κοντά στην πρώην Υπεραγορά Δήμος.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους και στους σκοπούς της και ελπίζω σε ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις από όλους μας για ένα καλύτερο περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικότερο αύριο.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη της ποδηλατικής διαδρομής.

 

Δρ Λάζαρος Σ Σαββίδης

Δήμαρχος Στροβόλου