Χαιρετισμός Δημάρχου στην Έκθεση «Αναζητώντας το χρώμα», 21/11/16 – Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου

Με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκα την πρόσκληση σας να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης, με τον πολύ όμορφο τίτλο «Αναζητώντας το χρώμα», του Νικόλα Παναγή

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1961. Μελέτησε ζωγραφική με υποτροφία της κυβέρνησης στην  Ακαδημία καλών τεχνών στην Πράγα.  Από τότε έχει ιδρύσει την δική του σχολή τέχνης και διατηρεί το προσωπικό του ατελιέ στην Λευκωσία Εντός των Τειχών.

Παράλληλα εκθέτει συχνά στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων έχει επιλεγεί να αντιπροσωπεύσει την Κύπρο στην Μπιενάλε 2005 στην Φλωρεντία της Ιταλίας, στην 2η Διεθνή Μπιενάλε 2005 στο Πεκίνο, στην UNESCO στο Παρίσι το 2007 και στην 11η Διεθνή Μπιενάλε Καίρου το 2008 . Έχει λάβει το δεύτερο βραβείο στη εικαστική εκδήλωση «ART AIR 2005» στη Γενεύη της Ελβετίας.

Τη δουλειά του χαρακτηρίζει έντονος συναισθηματισμός εμπνευσμένος από κοινωνικά ζητήματα και υφίσταται συνεχή μετασχηματισμό εκφράζοντας ζωντανές αντιθέσεις, εκφράζοντας την εσωτερική πάλη του ανθρώπου στο δρόμο προς την πνευματική απελευθέρωση.

Στη σημερινή έκθεση θα έχουμε τη χαρά να δούμε έργα των μαθητών του Νικόλα Παναγή.

Η σχολή του δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του δίνοντας βήμα στους λάτρεις της ζωγραφικής, κάθε ηλικίας, να εκφραστούν εικαστικά.

Μαθητές του Νικόλα Παναγή έχουν αποφοιτήσει με επιτυχία ή σπουδάζουν σε διάφορα πανεπιστήμια σε χώρες όπως τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο,  Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία και άλλες.

Η σημερινή εκδήλωση, όμως, έχει μια ακόμα ιδιαιτερότητα που την κάνει ακόμα πιο όμορφη και σημαντική.

Όλα τα έσοδα θα δοθούν στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες για ανακουφιστική φροντίδα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας και τα μέλη της οικογένειας τους.

Συγχαίρω τον καλλιτέχνη Νικόλα Παναγή και τους μαθητές του για το μεγαλείο ψυχής που εκφράζουν μέσα από αυτή τους την έκθεση.

Συγχαίρω, επίσης, τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου για τις συνεχείς, άοκνες προσπάθειες τους και για την μεγάλη προσφορά τους.

Σας καλωσορίζω, στην αναζήτηση των χρωμάτων, στο φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Στροβόλου και σας εύχομαι ευόδωση όλων των στόχων και των προσδοκιών σας.

 

Δρ Λάζαρος Σ Σαββίδης

Δήμαρχος Στροβόλου