Χαιρετισμός Δημάρχου στην τελετή ονοματοδότησης της οδού «Κωνσταντίνου Παμή», 28/9/16

Προσφωνήσεις

Με οδύνη και πόνο φέρνουμε σήμερα στη μνήμη μας τις μέρες εκείνες του Ιούλη του 1974 όταν τα μαύρα σύννεφα της καταστροφής σκέπασαν τον Κυπριακό ουρανό.

Ο Ιούλης του ‘74 στιγμάτισε τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και η Κύπρος το «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο», δέχτηκε το βίαιο πάτημα της μπότας του κατακτητή, έχοντας έκτοτε μια ανοικτή αιμορραγούσα πληγή να το σημαδεύει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Στροβόλου, μετά από εισήγηση του Κοινοτάρχη και του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιάς, αποφάσισε την ονομασία του δρόμου που στεκόμαστε σήμερα σε οδό «Κωνσταντίνου Παμή», ως ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα από τους σύγχρονους ήρωες της ελευθερίας της πατρίδας μας.

Ο Κωνσταντίνος Παμής γεννήθηκε στην Κυρά Μόρφου, στις 12 Σεπτεμβρίου 1953 και είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Ανδρέα και της Βασιλικής.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια στην Εμπορική Σχολή Συλβέστρου στη Μόρφου. Τις σπουδές του διέκοψε για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Το τραγικό καλοκαίρι του 1974 τον βρίσκει να πολεμά στη Λεύκα, όπου τραυματίζεται, τυγχάνει ιατρικής περίθαλψης και επιστρέψει στο σπίτι του.

Η αγάπη για την πατρίδα και το καθήκον που τον καλούσε ήταν πολύ πιο δυνατά από τον πόνο στο τραύμα του και έτσι αποχαιρετά και πάλι τους δικούς του και επιστρέφει στο μέτωπο.

Έλαβε μέρος στην άνιση μάχη του 256ου Τάγματος Πεζικού, στην περιοχή Καραβά – Λαπήθου, κατά την οποία τα τουρκικά άρματα αποδεκάτισαν τα παλληκάρια μας και «κοκκίνισε η θάλασσα του Καραβά και της Λαπήθου», όπως γλαφυρά γράφτηκε για εκείνη την επική μάχη.

Ήταν η 6η Αυγούστου του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Παμής έδινε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την πατρίδα, μετά από γενναία και ηρωική μάχη με τον πάνοπλο εχθρό.

Η τύχη του αγνοείτο για πολλά χρόνια μέχρι που σε ομαδικό τάφο στη Λάπηθο, και αφού αναγνωρίστηκε με την μέθοδο DNA, δόθηκε ένα τέλος στην πολυετή αγωνία της οικογένειας του και από τη λίστα των αγνοουμένων πέρασε στο πάνθεο των ηρώων του έθνους.

Τιμούμε σήμερα τον Κωνσταντίνο Παμή και στο πρόσωπο του τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Τιμούμε, ταυτόχρονα, τις οικογένειες τους που καρτερικά υπέμειναν ή υπομένουν τη δικαίωση για να μη πάει χαμένη η θυσία των ανθρώπων τους.

Η ονομασία αυτής της οδού θα κρατήσει αιώνια τη μνήμη του και θα θυμίζει σε όλους μας πως «αν είναι να αποθάνεις για την πατρίδα, θεία είναι η δάφνη που θα σε στεφανώσει».
Δρ Λάζαρος Σ Σαββίδης
Δήμαρχος Στροβόλου

ΛΑργ