Χαιρετισμός σε «Ημερίδα Χορωδιών», 9/3/16 – Δημοτικό Θέατρο

  • Αξιότιμε Δρα Κυπριανέ Λούη, Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης
  • Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
  • Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί
  • Αγαπητοί δημότες
  • Αγαπητοί νεαροί μας φίλοι και φίλες

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην αποψινή συναυλία, με την οποία ολοκληρώνονται οι εργασίες της Ημερίδας Χορωδιών με τίτλο «Με τραγούδι κι όνειρο».

Για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται με απόλυτη επιτυχία η δράση αυτή από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Συμμετέχουν μαθητές από τα τρία νεοϊδρυθέντα Μουσικά Γυμνάσια Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας και τα Μουσικά Λύκεια Λάρνακας, Πάφου, Αμμοχώστου, Λεμεσού, και Λευκωσίας, υπό τη καθοδήγηση άρτια καταρτισμένων εκπαιδευτικών και μαέστρων χορωδιών του τόπου μας.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπω, ότι η Ημερίδα Χορωδιών, η οποία ξεκίνησε ως ένα φιλόδοξο, μεγαλεπήβολο και πρωτοποριακό εγχείρημα για τα κυπριακά δεδομένα, όχι μόνο σε επίπεδο Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά γενικότερα ως πολιτιστική χορωδιακή δράση, είναι πλέον ένας πολύ επιτυχημένος ετήσιος θεσμός. Αυτός ο θεσμός έχει ανεβάσει δραστικά το επίπεδο της γνώσης σε θέματα εκπαίδευσης και ερμηνείας χορωδιακής μουσικής στον τόπο μας, που αναμφισβήτητα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο ευδοκιμεί εδώ και αιώνες.

Οι πολύχρονες και στοχευόμενες προσπάθειες και ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσω της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, για αναβάθμιση και καθιέρωση της μουσικής διδασκαλίας, ως απαραίτητο στοιχείο της ολοκληρωμένης παιδείας του ανθρώπου, έχουν αναμφισβήτητα καρποφορήσει. Η μουσική θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, ακόμη και της προσχολικής και κάθε παιδί θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να βιώσει τα ευεργετικά οφέλη της. Ειδικότερα η χορωδιακή μουσική, προϋποθέτει τη συνεργασία, την κοινή προσπάθεια και την καλλιέργεια πολλών μουσικών δεξιοτήτων. Για ένα παιδί ή έφηβο, η συμμετοχή σε ένα χορωδιακό σύνολο, μάλιστα τέτοιου επιπέδου όπως οι χορωδίες που θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε απόψε, είναι ένα πραγματικό βίωμα, που εκτός από τις γνώσεις που προσφέρει, καλλιεργεί φιλίες, ενώ αφήνει και ιδιαίτερα όμορφες αναμνήσεις που τον συντροφεύουν για την υπόλοιπη ζωή του.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, ο Δήμος Στροβόλου και φέτος αγκάλιασε για άλλη μια φορά την Ημερίδα Χορωδιών, προσφέροντας τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή της. Είναι χρέος μας, τιμή και χαρά μας, ως τοπική αρχή να στηρίζουμε τέτοιες δημιουργικές δράσεις, που σκοπό έχουν να εξυψώσουν το επίπεδο της μουσικής και γενικότερα της πολιτισμού στον τόπο μας.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον κάθε ένα που εργάστηκε για την πραγματοποίηση της Ημερίδας, αλλά κυρίως στους νεαρούς μας φίλους, που είναι οι πρωτεργάτες της προσπάθειάς αυτής. Τέλος, ευχαριστώ την οργανωτική επιτροπή και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα μας καταπλήξει όλους.

Καλή ακρόαση!