Χαιρετισμός στο «Σεμινάριο Καλλισθενικής Αγωγής», 27 & 28/2/16 – Γυμναστικό Κέντρο Απ. Βαρνάβα

Προσφωνήσεις

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα να χαιρετίσω το 1ο Εργαστήριο Καλλισθενικής Αγωγής στην Κύπρο, το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο, από το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό της ομάδας Greek Calisthenics Movement. Το Εργαστήριο διοργανώνεται από τo Ευρωπαϊκό Τμήμα της World Yoga Alliance, με τη στήριξη του Δήμου Στροβόλου και της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου, η οποία παραχώρησε δωρεάν τη αίθουσα ενόργανης γυμναστικής του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα, στην οποία βρισκόμαστε τώρα, για την πραγματοποίηση του Εργαστηρίου.

Οι γρήγοροι ρυθμοί που βιώνουμε στις μέρες μας, η καθιστική ζωή, οι εργασιακές συνθήκες και η έλλειψη χρόνου, είναι μερικοί από τους παράγοντες που δρουν ανασταλτικά, ή καλύτερα, είναι οι κύριες δικαιολογίες που συχνά προφασιζόμαστε για τη μη ενασχόλησή μας με τη γυμναστική. Το λυπηρό είναι ότι πλέον οι πλείστοι από εμάς, ενώ έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις και την πληροφόρηση για τις ευεργετικές συνέπειες της άθλησης, επιλέγουμε – συνειδητά πλέον – να την αποκλείουμε από τη ζωή μας, θεωρώντας την ως πολυτέλεια, όχι λόγω κόστους, αλλά έλλειψης χρόνου.

Είναι σημαντικό, να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας καθημερινά, ότι η άθληση θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και της ρουτίνας μας.

Ένα είδος ιδιαίτερης εκγύμνασης είναι η Καλλισθενική Αγωγή,  η οποία στοχεύει στη συμμετρική μυϊκή ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλου του σώματος. Η Καλλισθενική Αγωγή περιλαμβάνει ρυθμικές και συγχρονισμένες κινήσεις, χρησιμοποιώντας ως σχεδόν αποκλειστικό μέσο το σώμα, με ελάχιστη ή καθόλου χρήση εξοπλισμού. Προερχόμενο από την αρχαία Ελλάδα, αυτό το είδος προπόνησης στοχεύει, όχι μόνο στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και στην αύξηση της οστικής μάζας, αλλά και στη βελτίωση του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος. Ταυτόχρονα, συντελεί στη βελτίωση της ισορροπίας, της κίνησης και του ευρύτερου συντονισμού των μερών του σώματός μας.

Ο Δήμος Στροβόλου στηρίζει έμπρακτα τον αθλητισμό, κυρίως μέσω της λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου, τη λειτουργία των ποδοσφαιρικών ακαδημιών, αλλά και άλλων συναφών δραστηριοτήτων, που λειτουργούν στα πλαίσια της δράσης του Ανοικτού Σχολείου του Δήμου. Επιπρόσθετα, υπάρχει κάθε πρόθεση εμπλουτισμού των δράσεών του, όπως με την στήριξη δράσεων και πρωτοβουλιών άλλων φορέων, όπως το Εργαστήριο που βρισκόμαστε σήμερα.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης του εργαστηρίου και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία. Επίσης, εύχομαι όπως το Εργαστήριο και γενικότερα, η Καλλισθενική Αγωγή κερδίσει την ανταπόκριση και αναγνώριση που της αξίζει ανάμεσα στους συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας.

Φίλοι και Φίλες, καλά να περάσετε!