Δελτίο Τύπου – Εορτασμοί για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Πανηγυρικός Δημάρχου Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Η φετινή χρονιά είναι χρονιά απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές του 1821, με τον Δήμο Στροβόλου, ως γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού να κατέχει δεσπόζοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Εκκλησία της Κύπρου, πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς, για τον προγραμματισμό σειράς εκδηλώσεων, ανέφερε στον πανηγυρικό της ημέρας ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Ο κ Παπαχαραλάμπους εκφώνησε τον πανηγυρικό στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο κατά τη διάρκεια του εθνικού και θρησκευτικού μνημόσυνου και της πανηγυρικής δοξολογίας που τελέστηκε εις μνήμη των ηρώων του έπους του 1821. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο εξέχον έργο των Κυπρίων αγωνιστών της Επανάστασης και πιο συγκεκριμένα των Στροβολιωτών αγωνιστών, οι οποίοι με πρωτοστάτη τον εκ Στροβόλου Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό αντιστάθηκαν στους Οθωμανούς.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι: «Η 25η Μαρτίου του 1821 και η 1η Απριλίου του 1955 είναι ορόσημα στην ιστορία του Ελληνισμού, είναι σελίδες που αποπνέουν τόλμη και εθνική περηφάνια, είναι οι μέρες που σύσσωμος ο Ελληνισμός έπαιρνε την απόφαση να ξεσηκωθεί εναντίον της Οθωμανικής και της Βρετανικής τυραννίας και να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης, της Παλιγγενεσίας».

Ο Δήμος Στροβόλου τιμά την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την Εθνική Επέτειο, εγκαινιάζοντας τον κύκλο των εκδηλώσεων που θα σηματοδοτήσουν τη φετινή χρονιά, τηρώντας τα μέτρα για προστασία από τον κορωνοϊό.

Ομιλία Δημάρχου- Εθνικό και Θρησκευτικό Μνημόσυνο για τους Αγωνιστές του 1821