Για ακόμα μια χρονιά απονέμεται το βραβείο Πράσινη Πόλη της Κύπρου στον Δήμο Στροβόλου

Η Πράσινη Σημαία θα εξακολουθήσει να κυματίζει στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου, καθώς ο Δήμος Στροβόλου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βραβεύεται ως Πράσινη Πόλη της Κύπρου.

Η φετινή βράβευση είναι για το έργο «Θεματικά πάρκα: Πάρκο επικονιαστών- Πάρκο σκύλων» στην κατηγορία «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση – Εκπαίδευση» για τη χρονιά 2020.

Το πάρκο επικονιαστών κατά μήκος του Πεδιαίου ποταμού αποτελεί μια προσπάθεια προαγωγής και προστασίας της βιοποικιλότητας, με μακροπρόθεσμο στόχο την αποκατάσταση του αστικού οικοσυστήματος. Στον χώρο έχει ακολουθηθεί η προσέγγιση λύσεις βασισμένες στη φύση (nature based solutions) με σκοπό την προσέλκυση των επικονιαστών, των ειδών που συμβάλλουν στη διαδικασία γονιμοποίησης των ανθοφόρων φυτών, ενισχύοντας έτσι την αναπαραγωγή και την καρποφορία τους.

Το πάρκο σκύλων σχεδιάστηκε ως μια διέξοδος για τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, ενσωματωμένη στον αστικό ιστό. Σκοπός του πάρκου αυτού είναι να μπορούν οι πολίτες να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα κατοικίδια τους στη φύση, σε ένα μέρος εύκολα προσβάσιμο, κοντά στην εργασία και την κατοικία τους. Το πάρκο σκύλων προσφέρει στους τετράποδους φίλους μας την ευκαιρία να παίξουν, να τρέξουν ελεύθερα σε έναν ελεγχόμενο χώρο και να κοινωνικοποιηθούν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους.

Ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και η υπηρεσία του Δήμου ευχαριστούν το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης για την απονομή αυτής της σημαντικής διάκρισης στον Δήμο, που αποτελεί αναγνώριση και επιβράβευση των διαχρονικών προσπαθειών του για προστασία του περιβάλλοντος.

Η επιστημονική αξιολόγηση της υποψηφιότητας του Δήμου έγινε παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κλέλιας Βασιλείου και εκπροσώπων όλων των συνεργαζόμενων φορέων. Η απονομή του Βραβείου θα γίνει, αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Δήμος, έχοντας λάβει τρεις φορές την Πράσινη Σημαία όπως και την κορυφαία τιμητική διάκριση το Χρυσό Αγρινό το 2018, έχει ενταχθεί στο Δίκτυο των Πράσινων Πόλεων & Κοινοτήτων της Κύπρου του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης.