Ομιλία Δημάρχου Στροβόλου στα εγκαίνια της νέας Λαϊκής Αγοράς Στροβόλου

Εξοχότατε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων, κύριε Δημήτρη Συλλούρη
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας, κ. Γρηγόριε
Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
Κύριε Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε
Κύριε Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΣΠ
Συνδημότες και συνδημότισσες

Είμαστε πανευτυχείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Είμαστε σήμερα εδώ, για να εγκαινιάσουμε και επίσημα τη νέα Λαϊκή Αγορά Στροβόλου, ένα έργο που αποτελεί καρπό πολλών ετών, πολλών προσπαθειών, ανθρώπων που το οραματίστηκαν, πίστεψαν σε αυτό και το έκαναν πραγματικότητα:

  • Από τους προηγούμενους Δημάρχους, Σάββα Ηλιοφώτου και Λάζαρο Σαββίδη
  • Τα μέλη του νυν και των παλαιότερων Δημοτικών Συμβουλίων Στροβόλου. Ιδιαίτερη αναφορά νιώθω την ανάγκη να κάνω στο κ Κώστα Σωφρονίου, Πρόεδρο της Επιτροπής Λαϊκής Αγοράς και στα μέλη της
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο, και ειδικότερα τον Πρόεδρο του και τον Γενικό Διευθυντή του ΓΣΠ, τους φίλους Δώρο Ιωαννίδη και Φοίβο Κωνσταντινίδη, καθώς και τον αρχιτέκτονα του Έργου, Ιάκωβο Φιλίππου
  • και τη δική μας διευθυντική μας ομάδα, Άννα, Γιώργο, Νεόφυτο και Μίκη και όλο το προσωπικό του Δήμου που εργάστηκε για την επίτευξη του στόχου αυτού

Βρισκόμενος σήμερα εδώ στη νέα Λαϊκή Αγορά, που με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ ότι σφύζει από ζωή, δεν μπορώ να μην εκφράσω την ικανοποίηση μου για την ολοκλήρωση του έργου αυτού, το οποίο αποτελούσε βασικό μας στόχο για το έτος 2018.

Ο σχεδιασμός του όλου χώρου της Λαϊκής Αγοράς έγινε έτσι ώστε να πληροί τις προδιαγραφές για την εύρυθμη λειτουργία της σε βάθος χρόνου.  Όπως  βλέπετε, η νέα, πρότυπη Λαϊκή Αγορά λειτουργεί σε άνετο, οργανωμένο περιβάλλον, με εύκολη πρόσβαση και πολυάριθμους χώρους στάθμευσης.  Ο χώρος έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και διευκολύνσεις, τόσο στους επισκέπτες, όσο και στους παραγωγούς.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι βρίσκονται σήμερα μαζί μας εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων. Εμείς, ως Δήμος Στροβόλου στεκόμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι στον καθημερινό τους αγώνα. Οφείλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής του τόπου μας και τους ανθρώπους της υπαίθρου.  Άλλωστε ο θεσμός της Λαϊκής Αγοράς δημιουργήθηκε με σκοπό να ενισχύσει τη θέση των παραγωγών στην αλυσίδα προώθησης γεωργικών προϊόντων, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράζουν ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.

Η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς διέπεται από σχετική Νομοθεσία, την οποία ως Δήμος εφαρμόζουμε ως οφείλουμε.

Παράλληλα μας βρίσκει σύμφωνους, η πρόταση Νόμου που έχει υποβληθεί στη Βουλή, που ως στόχο έχει την ενίσχυση και την επέκταση του θεσμού και σύμφωνα με την οποία θα δίδεται προτεραιότητα στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, στους αγρότες που πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και σε περίπτωση διαθεσιμότητας και στους εμπόρους.

Φίλοι και φίλες,

Είναι γεγονός, ότι από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της, η νέα Λαϊκή Αγορά Στροβόλου αγκαλιάστηκε όχι μόνο από τους συνδημότες μας, αλλά και από πολλούς άλλους συμπολίτες μας. Ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου δεν εφησυχάζουμε. Προωθούμε σειρά ενεργειών για την περαιτέρω ενίσχυση της επισκεψιμότητάς της, ιδιαίτερα από τις νεότερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για τη γνωριμία των παιδιών μας με το θεσμό της Λαϊκής Αγοράς, προγραμματίζονται μεταξύ άλλων, εβδομαδιαίες οργανωμένες επισκέψεις των σχολείων του Δήμου μας. Επιπρόσθετα, εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής δωρεάν διαδρομών από και προς τη Λαϊκή Αγορά.

Αναγνωρίζουμε ότι η επιτυχής πορεία της Αγοράς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις προτάσεις και εισηγήσεις των άμεσα εμπλεκομένων: των παραγωγών και των επισκεπτών. Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στο θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο επιβάλλεται να προχωρήσει. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι Δήμοι μας ασφυκτιούν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών μας. Πρέπει, οι Δήμοι μας – στην πράξη και όχι στα λόγια – να αποκτήσουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, για να γίνουν πραγματικές τοπικές κυβερνήσεις.

Αντιλαμβανόμενοι το ειδικό βάρος, το μέγεθος και το κύρος του Δήμου μας, είμαστε εδώ για να συμβάλουμε εποικοδομητικά, ώστε να τεθούν οι ορθές βάσεις για την ομαλότερη μετάβαση στη νέα εποχή που θα επιφέρει η Μεταρρύθμιση.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Ύψιστη περιποιεί τιμή η εδώ παρουσία σας και σας ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο επειδή είστε σήμερα εδώ, αλλά και για τη σταθερή στήριξη και βοήθεια σας στο έργο του Δήμου μας.

Τόσο η δική σας παρουσία, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αλλά και η δική σας παρουσία κυρίες και κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, είναι απόδειξη του ενδιαφέροντος και της αγάπης σας για τον Δήμο μας.

Η μεταστέγαση της Λαϊκής Αγοράς αποτελούσε στόχο μας για το 2018, το οποίο πετύχαμε και έτσι θα συνεχίσουμε Θεοφιλέστατε, στα χρόνια που έρχονται.

Ο Στρόβολος αλλάζει, εξελίσσεται, πρωτοπορεί.

Με ισχυρή βούληση, ορθό προγραμματισμό και αποφασιστική δράση. Και πάνω από όλα, με αγάπη για τον τόπο μας.

 

Σας ευχαριστώ
Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου
18  Ιανουαρίου 2019