Ονοματοδοσία πάρκου εις μνήμη Βάσου Λυσσαρίδη

Την μνήμη του Βάσου Λυσσαρίδη, με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατό του, τίμησαν ο Δήμος Στροβόλου, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ και το Ίδρυμα Βάσος Λυσσαρίδης προχωρώντας στην ονοματοδοσία του πάρκου παρά την οδό Ευτέρπης σε «Πάρκο Βάσου Λυσσαρίδη», την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022.

Τα εγκαίνια του πάρκου τέλεσαν οι Προκόπης Παυλόπουλος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ και Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, δήμαρχος Στροβόλου, παρουσία του Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεωργίου, Βουλευτών, εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, στελεχών του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Δημάρχων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, πολιτικών και πλήθους κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον Βάσο Λυσσαρίδη ως «μεγάλο Έλληνα και σύγχρονο Τεύκρο», παραπέμποντας σε στίχους του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη. Ακόμα, ανέφερε ότι στην Κύπρο «μαθαίνουμε όλοι τι σημαίνει ελληνισμός, τι σημαίνει ελληνισμός, τι σημαίνει ενότητα, τι σημαίνει πορεία ενός έθνους», υπογραμμίζοντας ότι στο νησί μας «κτυπά η καρδιά του έθνους».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αφού ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου για την απόφαση να αφιερώσουν αυτό το πάρκο στον αείμνηστο Βάσο Λυσσαρίδη, σημειώνοντας επίσης ότι «Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, οι παρακαταθήκες του μένουν ζωντανές, και μεταφέρουν σε εμάς βαρύ φορτίο για να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Τέλος, ο δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι: «Ο Βάσος Λυσσαρίδης ανέκαθεν εξασκούσε μια πολιτική γοητεία σε όλους, καθώς απέπνεε πολιτικό ήθος μιας άλλης εποχής. Και δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι τιμούμε τη μνήμη του άνθρωποι από διάφορους πολιτικούς χώρους, διότι υπέρτατη πολιτική ιδεολογία για τον Βάσο Λυσσαρίδη ήταν ο ανθρωπισμός και η σταθερή συμπόρευση με τους αγώνες όλων των αδικημένων λαών του κόσμου».

Το πάρκο «Βάσος Λυσσαριδης» βρίσκεται παρά την οδό Ευτέρπης στην Ακρόπολη και εγκαινιάστηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου. Στον χώρο του πάρκου υπάρχει μνημείο, στο οποίο αναγράφεται η φράση του αείμνηστου ιδρυτή της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη «Οι ιδέες δεν δολοφονούνται».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

13 Μαΐου 2022