Xαιρετισμός Δημάρχου στη Συναυλία «Το πρώτο ΄δω βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει», για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Β. Μιχαηλίδη – Δημ. Θέατρο Στροβόλου

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας
Πανιερότατε Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής,
Κύριε Πρόεδρε του Δημοκρατικού Συναγερμού και κύριοι Εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Έντιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας και Πολιτισμού
Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι
Κυρίες και Κύριοι

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από την εκδημία του μοναδικού και εξαίρετου ποιητή μας, του Εθνικού ποιητή της Κύπρου μας, του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Δεν θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε και εμείς, ως Δήμος Στροβόλου, τον ταπεινό αυτόν εκ Λευκονοίκου ποιητή, ο οποίος με το υψηλό του ποιητικό έργο έγινε ο εθνικός βάρδος του νησιού μας και κατάφερε να δονήσει τις ψυχές τόσων γενεών με το αξεπέραστο κάλεσμα των στίχων του για Λευτεριά και Δικαιοσύνη.

Και πώς να μην μνημονεύσουμε με θαυμασμό και υπερηφάνεια, ειδικώς εμείς οι Στροβολιώτες, τον ποιητή, ο οποίος με επικό και δραματικό στιχουργικό τρόπο, ζωντάνεψε και έδωσε λάμψη και αιώνια διαχρονικότητα στη θυσία του συντοπίτη μας Εθνομάρτυρα Κυπριανού, στο μεγαλειώδες ποιητικό του έργο «Η 9η Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία Κύπρου», όσο και στο άλλο μεγαλόπνοο έργο του την «Χιώτισσα».  Η ποίηση αυτή κατάφερε, έως σήμερα, να συγκινεί τον κάθε αναγνώστη ή ακροατή και στέλνει αβίαστα το μήνυμα σε όλους μας, της κάθε θυσίας για την ιδιαίτερή μας πατρίδα, αλλά και για κάθε αλύτρωτη πατρίδα και νοηματεί την ακατάλυτη και αθάνατη ιδέα όλου του Ελληνισμού, υψώνοντας λάβαρο ελευθερίας για την ανθρωπότητα ολάκερη.

Και πώς να παραλείψουμε την άλλη δυνατή πτυχή του έργου του, τη δροσερή και λυρική, τη φωνή εκείνη που τραγούδησε και ύμνησε τον έρωτα, με αφάνταστα δυνατούς στίχους, με σπάνια ευαισθησία και τρυφεράδα, ώστε να έχει καταστεί, πια, σύμβολο έρωτα και αγάπης η «Ανεράδα» του, και ίσως να αποτελεί αυτή η ποιητική σύνθεση, το καλύτερο ερωτικό ποίημα, όχι μόνο στην κυπριακή λογοτεχνία, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική ποίηση.

Η ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη συνεχίζει να ζει ανάμεσα μας, και ασφαλώς, είναι μια εθνική παρακαταθήκη, γιατί είναι ποίηση, η οποία μας συνδέει με τις ρίζες μας και γίνεται φάρος και οδοδείκτης όλων μας προς την ορθή εθνική πορεία μας, αλλά και παράλληλα γίνεται και ύμνος στον έρωτα και σε ό,τι η καρδιά μπορεί να νιώσει και να μεταδώσει.

Απόψε θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη μελοποιημένη από τον μουσουργό Λάρκο Λάρκου σε πρόγραμμα, που φέρει τον γενικό τίτλο «το πρώτο δω βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει».  Τον συγχαίρουμε θερμά για το σύνολο της μελοποιημένης εργασία του πάνω σε υψηλών προδιαγραφών ποίηση.

Συγχαίρουμε, επίσης, όλους τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, το Πέτρο Γαϊτάνο, το Βασίλη Λέκκα, τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου και στους συνεργάτες τους οι οποίοι θα ερμηνεύσουν την ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη σε μουσική Λάρκου Λάρκου.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου στον Πανιερότατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαϊα ο οποίος είχε την έμπνευση για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Θερμότατες ευχαριστίες εκφράζω βέβαια και προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, όχι μόνο γιατί έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωσή μας, και μας τιμά, απόψε, με την παρουσία του αλλά και για το γεγονός ότι βρίσκεται σταθερά δίπλα μας στα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη μας.

Εξοχότατε,

Ολοκληρώνοντας, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι διαχρονικά για μας στο Στρόβολο ο πολιτισμός αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πως δεν πρόκειται ποτέ να πάψουμε να στηρίζουμε τις Τέχνες τα Γράμματα και ιδιαίτερα την ελληνική και κυπριακή παράδοση. Όλοι γνωρίζουμε πως διανύσαμε και διανύουμε μια δύσκολα οικονομικά περίοδο η οποία πλήττει τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Σας διαβεβαιώνω ότι, όσο μειωμένος και να είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Στροβόλου, πάντοτε θα γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για ανάδειξη του πολιτισμού μας αλλά και για τη διατήρηση της Εθνικής μας Παράδοσης και Κληρονομιάς.

Βέβαια, αυτό είναι πάντα πιο εφικτό, όταν τέτοιες προσπάθειες γίνονται σε συνεργασία με άξιους Εθνικά και πολιτιστικά ευαισθητοποιημένους φορείς, όπως η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και Εσείς προσωπικά Πανιερότατε που πήρατε την όμορφη πρωτοβουλία για την αποψινή Εθνική Μυσταγωγία που θα ακολουθήσει σε λίγο.

 

Σας ευχαριστώ.

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου
13 Οκτωβρίου 2017